Owoce najlepsze na przetwory – do mrożenia, suszenia i pasteryzowania

owoce na przetwory fot. RitaE - Pixabay

Sezon na owoce z ogrodu trwa przez kilka miesięcy w roku. Aby móc cieszyć się ich smakiem i aromatem przez resztę roku, musimy je w odpowiedni sposób zakonserwować. Jest na to kilka sprawdzonych metod. Poznaj je i zamknij w słoiku smak lata.

Posłuchaj
00:00
30
Spis treści
Metody przechowywania owoców Owoce na przetwory Które owoce najlepiej mrozić? Które owoce najlepiej suszyć? Które owoce najlepiej pasteryzować?

Metody przechowywania i konserwowania owoców

Konserwowanie owoców domowymi metodami polega głównie na ich mrożeniu, suszeniu, utrwalaniu cukrem i pasteryzowaniu.

Najlepszym sposobem na zatrzymanie w przetworach owocowych składników odżywczych jest mrożenie. W ten sposób owoce zachowają ładny kolor, dobry smak oraz większość witamin, minerałów oraz innych, wartościowych składników. Mrożone owoce doskonale nadają się do przygotowania lodów, napojów typu smothie, shake oraz deserów.

Najstarszym sposobem konserwacji owoców jest natomiast suszenie. Jeśli proces przeprowadzony jest prawidłowo (przez dłuższy czas w niezbyt wysokiej temperaturze wynoszącej ok. 50-60°C, z dostępem powietrza), podobnie jak w przypadku mrożenia, owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, które są nawet bardziej skoncentrowane niż w owocach świeżych i mrożonych (np. suszone morele mają w 100g. dwa razy więcej wit. A, sześć razy więcej potasu i dziesięć razy więcej błonnika niż świeże owoce!). Owoce mogą być suszone w domu np. w piekarniku lub specjalnej, elektrycznej suszarce, ale najzdrowsze będą wtedy, gdy wysuszymy je na słońcu. Suszone owoce nadają się doskonale jako smaczna przekąska oraz do kompotów.

Najbardziej uniwersalną, ale też najmniej "zdrową" metodą konserwacji owoców jest pasteryzacja. Wysoka temperatura, której poddajemy przetwory z owoców, niszczy wprawdzie bakterie i drobnoustroje, ale przy okazji niszczy też część wartościowych składników odżywczych, wrażliwych na wysoką temperaturę (przede wszystkim wit. C, której straty podczas pasteryzacji są największe). Ponieważ jednak jest to metoda dająca największe możliwości pozyskania rozmaitych kompozycji smakowych (min. dżemy, konfitury, powidła, musy, soki, kompoty jedno i wieloowocowe), w kuchni wykorzystywana jest najczęściej.

mrozone owoce fot. sosinda - Pixabay
Fot. sosinda/Pixabay

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Które owoce na jakie przetwory?

Do konserwacji domowymi metodami, nadają się wszystkie owoce uprawiane w naszych ogrodach. Nie wszystkie jednak tak samo dobrze znoszą poszczególne metody utrwalania.

Należy jednak pamiętać, że przed przygotowywaniem owoców do przechowywania, niezależnie od metody należy je oczyścić i umyć (przepłukać).

Owoce do mrożenia

  • Truskawki
  • Wiśnie
  • Śliwki
  • Borówki
  • Porzeczki
  • Jeżyny
  • Poziomki
  • Maliny

Bezpośrednio po zbiorze znakomicie nadają się do mrożenia (po usunięciu gałązek i szypułek oraz ewentualnie pestek). Nie wymagają wcześniejszej pasteryzacji, blanszowania ani obierania ze skórki. Jeśli jednak mają się dobrze przechować, przed zamrożeniem powinny zostać bardzo krótko umyte i dokładnie wysuszone (np. rozłożone na czystej ściereczce).

Do zamrażania nie bardzo nadają się natomiast morele, jabłka i gruszki. Wprawdzie po zblanszowaniu, obraniu ze skórki i pokrojeniu, można spróbować je zamrozić, jednak ich smak nie będzie już tak dobry, jak w przypadku innych owoców. Blanszowanie spowoduje też większe straty wit. C.

Owoce do suszenia

  • Morele
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Śliwki

Mniejsze owoce można suszyć w całości np. śliwki, małe morele (najlepiej po usunięciu pestek), większe lepiej jest z kolei pokroić na plastry (jabłka, gruszki). Owoców przeznaczonych do suszenia nie należy obierać, a jedynie dokładnie umyć, gdyż skórka zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych.

dzemy z owocow fot. Michal Jarmoluk - Pixabay
Fot. Michal Jarmoluk/Pixabay

Owoce do gotowania, pasteryzacji

  • Jabłka
  • Pigwa
  • Czerwone i czarne porzeczki
  • Morele

Najbardziej uniwersalną metodą konserwacji owoców jest pasteryzacja. Wszystkie owoce z ogrodu można utrwalić w ten sposób, ale podobnie jak w przypadku innych metod, jedne będą nadawały się do tego lepiej niż inne – najbardziej wartościowymi owocami do przygotowywania przetworów o stałej konsystencji (tj. dżemy, marmolady, galaretki) są owoce o dużej zawartości pektyn oraz podwyższonej zawartości kwasów.

Pektyny (węglowodany) mają właściwości żelujące (również w warunkach kwaśnego środowiska, najwięcej zawierają ich skórki), dlatego ograniczają konieczność korzystania z cukrów żelujących lub innych dodatków utwardzających.

Na dżemy lub marmolady, można wykorzystać także inne owoce jak np. truskawki, jeżyny, agrest, maliny, wiśnie, gruszki, ale czasami trzeba je dodatkowo zakwasić sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym lub dodatkiem kwaśnych owoców bądź poprawić ich konsystencję za pomocą cukru żelującego.

Na przetwory o bardziej płynnej konsystencji (np. powidła), najlepiej nadają się natomiast owoce miękkie i mięsiste o dużej zawartości cukru jak np. śliwki węgierki lub dojrzałe morele.

Z kolei na soki, kompoty i syropy, najodpowiedniejsze będą owoce soczyste i miękkie jak np. maliny, truskawki, czarne porzeczki, wiśnie. Smaczne kompoty i soki dadzą też gruszki i jabłka.

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: RitaE/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

To się przyda
Nawóz Do Drzew i Krzewów Owocowych 1 kg
Nawóz Do Drzew i Krzewów Owocowych 1 kg
Maszynka do zbierania drobnych owoców – Biogród
Maszynka do zbierania drobnych owoców – Biogród
Syllit WP, Na Choroby Drzew Owocowych – 45 g
Syllit WP, Na Choroby Drzew Owocowych – 45 g
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
To się przyda
Laser 940 EC 25 ml – preparat na Szkodniki w Uprawach Warzyw, Ziół, Owoców – Sumin
Laser 940 EC 25 ml – preparat na Szkodniki w Uprawach Warzyw, Ziół, Owoców – Sumin
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Guard H, Ekologiczna Odżywka Do Warzyw i Owoców – 20 g
Guard H, Ekologiczna Odżywka Do Warzyw i Owoców – 20 g
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 3 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 3 kg Ekodarpol
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Nowa seria naturalnych nawozów – odkryj moc zeolitu. Czy to będzie hit sezonu 2025?
Treści naszych partnerów
Porady na ten tydzień
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Przeczytaj także
Jak dbać o oczko wodne? Oczko wodne przyjazne dzikiej faunie Jak wykonać oczko wodne z betonu? 2 sposoby Hodowla ryb w ogrodzie: jak duże powinno być oczko wodne?
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Przycinamy krzewy, które kwitły na zeszłorocznych pędach, przed wypuszczeniem liści. Należą do nich: forsycja, migdałek, wierzba, dereń jadalny. Przycięcie spowoduje, że krzewy wypuszczą nowe pędy.
Przeczytaj także
Narzędzia do cięcia drzew i krzewów Przycinanie forsycji: krok po kroku i bez błędów! Przytnij forsycję dopiero po kwitnieniu. Inaczej jej zaszkodzisz i nie zakwitnie! Uprawa dereni w ogrodzie – polecane gatunki i odmiany, które warto posadzić!
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa.
Przeczytaj także
Jak i kiedy sadzić iglaki? | Praktyczne porady Sadzenie tui na żywopłot | Sprawdź, jak to zrobić bez błędów! Sadzenie róż: jak, gdzie i kiedy? | Jak to zrobić, by pięknie kwitły? Wiosenne sadzenie drzew i krzewów | Z odkrytym korzeniem, w pojemnikach i balotowane
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści