Grusza pospolita (Purus communis) 'Bonkreta Williamsa' rośnie w młodym wieku średnio szybko i tworzy stożkowatą, dosyć gęstą koronę, która z wiekiem przekształca się w bardziej rozłożystą z tendencją do zwieszania się dolnych gałęzi.
Owoce są średniej wielkości (o masie 140-180 g), wydłużone z pofałdowaną powierzchnią. Ich skórka jest matowa, cienka, żółta lub z lekkim i rozmytym czerwonopomarańczowym rumieńcem. Miąższ owoców jest kremowy, delikatny, soczysty i słodki o korzennym aromacie.
Dowiedz się więcej o zakładaniu sadu przydomowego i uprawie najpopularniejszych gatunków drzew – t.j.: jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele. |
Gruszki zrywa się na przełomie sierpnia i września. Do jedzenia nadają się po krótkim, kilkudniowym przechowywaniu. Można je przechowywać w chłodni w temperaturze 3-4˚C do grudnia (w kontrolowanej atmosferze do maja). Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. W Niemczech produkowana jest z jej owoców popularna wódka z zatopionym w butelce owocem.
Wymagania i uprawa
Stanowisko do uprawy tej odmiany powinno być ciepłe i słoneczne a gleba żyzna o lekko kwaśnym odczynie. Ze względu na pochodzenie (mała mrozoodporność) najlepsze tereny do uprawy tej gruszy w Polsce to pas zachodni i nadmorski, ale i w centralnej Polsce można spotkać jej stare egzemplarze.
Grusza pospolita 'Bonkreta Williamsa' jest odmianą o dużej wrażliwości na zarazę ogniową i parcha gruszy. Jej kwiaty wykazują wysoką odporność na przymrozki dlatego zwykle owocuje obficie i corocznie. Jest także świetnym zapylaczem dla wielu odmian gruszy.
Odmiana ta powinna być szczepiona na gruszy kaukaskiej lub gruszy pospolitej, gdyż szczepiona na pigwie wykazuje niezgodność fizjologiczną.
W wielu krajach, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych, wyróżnia się szereg barwnych (szczególnie czerwonych) sportów tej odmiany. Najpopularniejszymi są: 'Arnold', 'Biggar', ‘Russet Bartlett', 'Double Williams', 'Max-Red Bartlett', 'Moyer Russet Bartlett' czy 'Nye Russet Bartlett'.
Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich, Więcej informacji o roślinach i ich producentach na www.e-katalogroslin.pl |