Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
33
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Śliwa w ogrodzie. Uprawa i odmiany

Śliwy to doskonałe drzewa owocowe do przydomowego sadu. Rosną dość szybko i nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Przede wszystkim dostarczają pysznych owoców. Dowiedz się, które odmiany warto posadzić w Twoim ogrodzie.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Śliwa domowa (Prunus domestica)

Kwitnienie i owocowanie
Śliwa kwitnie na przełomie marca i kwietnia. Zbiory zaczynają się już w sierpniu i trwają do końca września. Wczesne odmiany śliwek należy zbierać z drzew, gdy są już dojrzałe, ale jeszcze dość jędrne. Nie można ich przechowywać dłużej niż kilka dni. Śliwki węgierki należy jak najdłużej przetrzymywać na drzewie, gdyż wtedy są najsłodsze i najsmaczniejsze. Najlepsze są wtedy, gdy skórka koło szypułki zaczyna się marszczyć.

Zapylanie
Niektóre odmiany śliwy są samopylne. Kwiaty, aby wydać owoce nie potrzebują pyłku z innego drzewa. Słupki kwiatów są zapylane pyłkiem z tego samego drzewa – przeniesionym przez wiatr lub pszczoły.

Część odmian śliwy jest jednak obcopylna. Ich kwiaty muszą być zapylone przez pyłek z innego drzewa tego samego gatunku. Wybór odpowiedniego zapylacza uzależniony jest od stanowiska, warunków klimatyczno-glebowych. Dokładne informacje można uzyskać w gospodarstwie szkółkarskim lub w centrum ogrodniczym. Na etykietkach drzew owocowych bardzo często podane są informacje o tym, które odmiany są dla nich odpowiednimi zapylaczami.

Więcej dowiesz się z artykułu Sad przydomowy - gatunki drzew owocowych - opisy i wymagania


Śliwa pospolita Śliwa japońska

Śliwa - wybrane odmiany do sadu przydomowego

Do najbardziej popularnych odmian śliwy sadzonych w sadach przydomowych należą: Bluefree, Cacanska Lepotica, Cacanska Najbolja, Herman, Promis, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Węgierka Dąbrowicka, Valjevka oraz dwie odmiany śliwy japońskiej Santa Rosa, Shiro.

Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę wybranych odmian śliw do sadów przydomowych. Przy tworzeniu listy wzięliśmy pod uwagę szereg cech – m.in. wygląd i smak owoców, termin owocowania i dojrzewania owoców.





Bluefree Cacanska Lepotica Cacanska Najbolja

POCHODZENIE

odmiana amerykańska odmiana jugosłowiańska odmiana jugosłowiańska

OWOCE

duże lub bardzo duże, elipsoidalne średniej wielkości lub duże, owalne duże lub bardzo duże, owalne, lekko asymetryczne

SKÓRKA

ciemnoniebieska, pokryta nalotem ciemnogranatowa, pokryta bardzo obfitym jasnoniebieskim nalotem ciemnogranatowa, pokryta intensywnym szaroniebieskim nalotem

MIĄŻSZ

żółty lub zielonożółty, ścisły, smaczny, niezbyt łatwo odchodzi od pestki zielonożółty, dość zwarty, soczysty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki zwarty, zielonożółty, niezbyt soczysty, bardzo dobrze odchodzi od pestki

OWOCOWANIE

wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie wcześnie wchodzi w okres owocowania i bardzo obficie plonuje bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie i regularnie

DOJRZEWANIE

w połowie września w pierwszej dekadzie sierpnia w końcu sierpnia lub na początku września i dają się przetrzymać na drzewie bez utraty smaku

WZROST


drzewo rośnie silnie, a później średnio silnie drzewo rośnie średnio silnie lub słabo drzewo rośnie silnie lub średnio silnie

MRÓZ

wytrzymała na mróz średnio wytrzymała na mróz wytrzymała na mróz

CHOROBY
odporna na choroby mało wrażliwa na szarkę odporna na choroby, tolerancyjna na szarkę

INNE

owoce deserowe i na przetwory odmiana samopylna owoce na przetwory, wymaga zapylaczy
 
Herman


Promis

Renkloda Althana

POCHODZENIE

odmiana szwedzka odmiana polska odmiana czeska

OWOCE

średniej wielkości, owalne średniej wielkości, owalne średniej wielkości lub duże, kuliste, na końcach nieco spłaszczone

SKÓRKA

fioletowo-niebieska z woskowym nalotem granatowa, pokryta intensywnym jasnoniebieskim nalotem różowożółta, pokryta w dużej części intensywnym czerwono-fioletowym rumieńcem, z silnym niebiesko-fioletowym nalotem

MIĄŻSZ

żółty, delikatny, soczysty, lekko kwaskowaty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki żółty, dość jędrny, soczysty, aromatyczny, słodki i smaczny, dobrze oddziela się od pestki złotożółty lub zielonkawożółty, soczysty, aromatyczny, słodki i smaczny, dobrze odchodzi od pestki

OWOCOWANIE

wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i regularnie wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regularnie i obficie wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, średnio obficie

DOJRZEWANIE

w drugiej połowie lipca na przełomie września i października w końcu sierpnia i na początku września

WZROST


drzewo rośnie średnio silnie
drzewo rośnie średnio silnie
drzewo rośnie średnio silnie

MRÓZ

niezbyt wrażliwa na mróz - średnio wytrzymała na mróz

CHOROBY

średnio wrażliwa na choroby - tolerancyjne na szarkę

INNE

owoce deserowe, odmiana samopylna owoce deserowe i na przetwory owoce deserowe i na przetwory, wymaga zapylaczy
 
Renkloda Ulena

Węgierka Dąbrowicka Valjevka

POCHODZENIE

odmiana francuska odmiana polska odmiana jugosłowiańska

OWOCE

duże, kuliste lub owalne średniej wielkości, owalne średniej wielkości, owalne

SKÓRKA

żółta lub zielonożółta, z białym nalotem granatowa z odcieniem brązu, z obfitym szaroniebieskim nalotem niebiesko-granatowa, pokryta intensywnym nalotem

MIĄŻSZ

złotożółty, miękki, galaretowaty, soczysty, słodki i smaczny, niezbyt dobrze odchodzący od pestki żółtozielony do żółto-miodowego, średnio ścisły, słodko-kwaśny, smaczny, dobrze odchodzi od pestki żółty, zwarty, soczysty, słodki i smaczny, bardzo dobrze odchodzi od pestki

OWOCOWANIE

dość późno wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie, ze skłonnością do owocowania przemiennego wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje bardzo obficie, niekiedy przemiennie wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje średnio obficie, regularnie

DOJRZEWANIE

od połowy sierpnia w połowie sierpnia i dają się dłużej przetrzymać na drzewie nie tracąc smaku na początku września

WZROST


drzewo rośnie silnie drzewo rośnie średnio silnie drzewo rośnie silnie

MRÓZ

drzewo i kwiaty wytrzymałe na mróz wytrzymała na mróz, kwiaty mogą być czasem uszkadzane przez przymrozki ze względu na wczesne kwitnienie -

CHOROBY

wrażliwa na moniliozę i tolerancyjna na szarkę tolerancyjna na szarkę mało wrażliwa na szarkę

INNE

owoce deserowe i na przetwory, często są atakowane przez osy, odmiana samopylna owoce deserowe i na przetwory, wymaga zapylaczy owoce deserowe i na przetwory, zwłaszcza na susz, odmiana samopylna

Śliwy japońskie

Nazwa śliwa japońska początkowo była przypisywana jedynie gatunkowi Prunus salicina. Obecnie nazwa ta dotyczy więc również mieszańców tego gatunku z innymi śliwami. Ta wywodząca się z Chin śliwa w ostatnich latach coraz częściej sadzona jest w sadach. Poniżej dwie popularne odmiany.

 
Santa Rosa


Shiro

POCHODZENIE

śliwa japońska śliwa japońska

OWOCE

średniej wielkości, owalne lub lekko sercowate średniej wielkości, sercowate

SKÓRKA

różowoczerwona z jasnofioletowym nalotem zielonkawożółta z białawym nalotem

MIĄŻSZ

żółty, przebarwiający się na różowo, zwięzły, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny, źle oddziela się od pestki jasnożółty, bardzo soczysty, słodko-kwaśny, aromatyczny, smaczny, źle odchodzi od pestki

OWOCOWANIE

wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i regularnie

DOJRZEWANIE

na początku sierpnia w końcu lipca i na początku sierpnia

WZROST


drzewo rośnie silnie drzewo rośnie umiarkowanie

MRÓZ

wytrzymała na mróz, ale kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki wytrzymała na mróz, kwiaty mogą być uszkadzane przez przymrozki ze względu na bardzo wczesne kwitnienie

INNE

owoce deserowe,  częściowo samopylna owoce deserowe, wymaga zapylaczy

Drzewka owocowe należy kupować tylko w certyfikowanych szkółkach i w zaufanych centrach ogrodniczych - daje nam to pewność, że są zdrowe. Uzyskamy również informacje o warunkach klimatyczno-glebowych oraz ich późniejszej pielęgnacji.

Redakcja ZielonyOgrodek.pl


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (23)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu