Logo
Logo

Śliwa domowa (Prunus domestica)

Śliwa domowa (Prunus domestica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, przepuszczalna, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: białe
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: kuliste, elipsoidalne, jadalne
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: do 10 m
  • Okres kwitnienia: III, IV
  • Kolor owoców: granatowe
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: szpalery, duże ogrody, roślina jadalna
  • Śliwa domowa (Prunus domestica) to roślina należąca do rodziny różowatych (Rosaceae). W naturze nie występuje, gdyż jej forma wyjściowa powstała ze skrzyżowania różnych gatunków śliw (min. ałyczy i śliwy tarniny). Posiada kilka odmian botanicznych, różniących się zarówno owocami jak i pokrojem oraz wysokością. Przyjmuje się że pierwotnym obszarem występowania śliwy domowej są tereny leżące na obszarze Azji.

    Śliwa domowa w zależności od odmiany jest niedużym drzewem o krótkim pniu i luźnej, rozgałęzionej koronie (wys. ok. 8-10 m.) lub okazałym krzewem. Jej pędy pokrywają duże, jajowate, zielone, piłkowane na brzegach liście.

    Roślina zakwita wiosną, zwykle przed rozwojem liści (IV-VI), wydając białe, pięciopłatkowe kwiaty, zebrane po 2-3 w małe pęczki. Po zapyleniu z kwiatów rozwijają się mięsiste, jajowate lub okrągłe owce (pestkowce), o dość delikatnej skórce. Ich wielkość, kształt i kolor, a także termin dojrzewania są zróżnicowane i zależne od odmiany.

    Posiada płytki system korzeniowy.

    Wymagania i uprawa

    Śliwa domowa to jedno z podstawowych drzew owocowych uprawianych w naszym kraju. Roślina oczekuje ciepłych, słonecznych stanowisk i żyznych próchniczych, dość ciężkich, ale przepuszczalnych gleb. Śliwy są dostatecznie mrozoodporne, ale ich pąki kwiatowe mogą być uszkadzane przez wiosenne przymrozki.

    Ma spore wymagania pokarmowe i źle znosi suszę. Pomimo że potrzebuje wilgotnych gleb nie toleruje zalewania – źle reaguje na przedłużające się opady (owoce gniją).

     

    Śliwy do dobrego owocowania potrzebują odpowiedniego cięcia, a odmiany obcopylne także zapylaczy.

    Jako mieszaniec, śliwa domowa uprawiana jest jedynie w postaci odmian i rozmnażana za pomocą szczepienia.

    Drzewa bywają też atakowane przez choroby (min. monilioza, szarka) i szkodniki (np. mszyce).

    Zastosowanie

    Śliwa domowa to doskonałe drzewo owocowe, wydające smaczne, zdrowe i aromatyczne owoce, nadające się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory oraz susze.

    Wybrane odmiany

    • 'Węgierka Zwykła' – odm. dość odporna na mróz, ale wrażliwa na choroby, samopylna, owoce małe, jajowate, fioletowe
    • 'Węgierka Dąbrowicka' – odm. polska, średnio wrażliwa na mróz i choroby, obcopylna, owoce duże, granatowe, jajowate
    • 'Renkloda Ulena' – odm. dość odporna na mróz, ale wrażliwa na choroby, samopylna, owoce duże, okrągłe, żółte
    • 'Opal' – odm. średnio wrażliwa na mróz i choroby, owoce okrągłe, żółte, deserowe
    • 'Mirabelka z Nancy' – odm. odporna na mróz i choroby, owce drobne, żółte lub czerwone, liczne


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: congerdesign, Manfred Richter, Katharina N., Hans Benn/Pixabay

    Więcej na ten temat
    Zwiń Pokaż więcej (3)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl