Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
48
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Letnie cięcie drzew i krzewów owocowych

Drzewa i krzewy owocowe powinny być regularnie przycinane. To jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych wpływających na wysokość plonu i dobre wybarwienie owoców. Główne zabiegi przypadają na okres zimowy, dodatkowe można wykonywać także latem. Jak robić to prawidłowo?

Letnie cięcie to zabieg niezbędny, bo rośliny rodziły słodkie i dobrze wybarwione owoce. Powinno być ono jednak mniej intensywne od zimowego. Należy wycinać tylko gałęzie nadmiernie zagęszczające dojrzewające owoce, a rany po cięciu powinno się smarować preparatem antygrzybowym. W okresie letnim zachodzi duże ryzyko wystąpienia infekcji (zwłaszcza w okresie deszczu).

Silne cięcie w okresie letnim jest szczególnie niekorzystne – zarówno dla pokroju owoców, kształtowania korony jak i owocowania w danym lub następnym sezonie.

Technika cięcia jest zależna od gatunków roślin ale jej założenia są te same. Warto dowiedzieć się jak odpowiednio przycinać drzewa i krzewy sadownicze, które mamy w swoim ogrodzie, aby w przyszłych sezonach rodziły dla nas jak najwięcej, zdrowych owoców.

Letnie cięcie jabłoni i grusz

Na jabłoniach i gruszach często można zauważyć długie, silne pędy rosnące pod kątem pionowym – są to tzw. "wilki". Są szkodliwe, gdyż osłabiają roślinę i zacieniają owoce. Należy usunąć je w pierwszej kolejności.

Zabieg wycinania lub wyrywania wykonuje się najczęściej w lipcu lub w sierpniu, najpóźniej w terminie na 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami.

Warto zostawić jedynie ok. 20-30% pionowych pędów. Część z nich zostanie usunięta później (aby jednorazowo nie osłabiać rośliny), a około 10% w przyszłości posłuży do formowania korony.

Ponadto należy usuwać pędy porażone, uszkodzone, rosnące ukośnie (lub pod nienaturalnym kątem) oraz wrastające do wnętrza korony.

Letnie cięcie czereśni i wiśni

Czereśnie tnie się jedynie w razie potrzeby – po zbiorze owoców. Najczęściej okres ten przypada w drugiej połowie lipca oraz w sierpniu. Zabieg jest najczęściej konieczny w przypadku odmian rosnących na podkładkach silnie rosnących. Jego celem jest utrzymanie pokroju roślin i zahamowanie nadmiernego wzrostu.

Niekiedy latem trzeba prześwietlić koronę usuwając część pędów – zwłaszcza te rosnące do jej wnętrza. Ponadto konieczne może być przycięcie wierzchołka.

Warto przy tym pamiętać, że czereśnie najobficiej owocują na pędach dwu- i trzyletnich.

Cięcie wiśni również wykonuje się po zbiorze owoców – najpóźniej do połowy września. Podczas zabiegu wykonywanego na starszych okazach powinno się skracać najstarsze pędy, aby pobudzić drzewo do wytwarzania nowych. Wiśnie dobrze owocują na pędach jednorocznych i dwuletnich.

Letnie cięcie brzoskwiń

Letnie cięcie brzoskwiń jest uzupełnieniem podstawowego cięcia. Zabieg polega na prześwietleniu korony tak, aby owoce miały dużo światła. Należy więc usuwać pędy zbyt gęste, słabe, uszkodzone i wrastające do wnętrza korony.

Prace wykonuje się zazwyczaj na przełomie czerwca i lipca.

Od połowy lipca natomiast można skracać pędy tegoroczne nad piątym liściem u podstawy, aby formować kształt i gęstość korony na jakiej nam zależy.

Letnie cięcie śliwy

Cięcie śliw w okresie letnim polega na usuwaniu wilków. Najczęściej wykonuje się je od połowy czerwca do połowy lipca (zabieg jest podobny jak w przypadku cięcia jabłoni).

Letnie cięcie winorośli

Pod koniec lipca lub na początku sierpnia przycina się długie zielone pędy, na których nie ma owoców.

Pędy z owocostanami należy natomiast skrócić tak, aby nad ostatnim gronem pozostało nie więcej niż 6-10 liści. Na kilka tygodni przed zbiorem warto usuwać liście, aby nie zakrywały owoców. Wtedy winogrona będą lepiej wybarwione i smaczniejsze.

Letnie cięcie porzeczki

Krzewy porzeczki czarnej najlepiej owocują na pędach jednorocznych i dwuletnich. Z uwagi na to zaleca się usunąć głównie starsze pędy po zbiorze owoców. Ponadto należy systematycznie usunąć pędy słabe, porażone, uszkodzone oraz pokładające się po ziemi.

Roślinę można prowadzić w taki sposób, aby miała 4-6 silnych pędów jednorocznych oraz 3-4 pędy dwu- i trzy-letnie.

Porzeczka czerwona i biała obficiej plonują na pędach 3-4 letnich. Dlatego podczas cięcia usuwa się pędy najstarsze oraz część pędów młodych (słabe, rosnące pod nienaturalnym kątem, itp.). W obu przypadkach zabiegi wykonuje się po zbiorze owoców.

Poznaj wymagania najpopularniejszych gatunków drzew sadowniczych


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: keywest3/Pixabay


Komentarze

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu