Grusza w ogrodzie | Uprawa i odmiany

Grusze są bardzo popularnymi drzewami owocowymi. Dobierając odpowiednie odmiany do sadu przydomowego będziemy cieszyli się pierwszymi owocami już w sierpniu, a w październiku z gruszek zimowych będziemy mogli robić przetwory na zimę.

Posłuchaj
00:00
47
Spis treści
Co warto wiedzieć o uprawie gruszy w ogrodzie? Jakie odmiany gruszy warto posadzić w ogrodzie? Jak uprawiać gruszę azjatycką i jaką odmianę posadzić?

Grusza w ogrodzie

Kwitnienie
Wczesne odmiany zakwitają już na początku kwietnia, pozostałe kilka, kilkanaście dni później.

Zapylenie
Grusza pospolita jest rośliną obcopylną. Aby drzewo wydało owoce, jego kwiaty muszą być zapylone przez pyłek z innego drzewa tego samego gatunku. Grusze owocują słabo lub nie owocują w ogóle, jeśli w tym samym ogrodzie lub u sąsiada nie kwitnie zapylacz. Wybór odpowiedniego zapylacza uzależniony jest od stanowiska, warunków klimatyczno-glebowych oraz zastosowanej podkładki. Dokładne informacje można uzyskać w gospodarstwie szkółkarskim lub w centrum ogrodniczym. Na etykietkach drzew owocowych bardzo często podane są informacje o tym, które odmiany są dla nich odpowiednimi zapylaczami.

Bonkreta Williamsa, Konferencja i Komisówka - to odmiany grusz, które są doskonałymi zapylaczami dla pozostałych odmian. Warto tak zaplanować sad, aby tych odmian w nim nie zabrakło.

Owocowanie
Pierwszymi owocami można się cieszyć już w sierpniu, ostatnimi w październiku. Odmiany grusz różnią się terminem dojrzewania, kolorem owoców, a przede wszystkim smakiem. Gruszki zbierane latem i jesienią nie nadają się do przechowywania - ich owoce są deserowe. Odmiany zimowe dojrzewają dopiero po zbiorach. Są idealne na przetwory i do długiego przechowywania.

Więcej dowiesz się z artykułu Sad przydomowy - gatunki drzew owocowych - opisy i wymagania

Owoce gruszy pospolitej o charakterystycznym kształcie. Owoce gruszy pospolitej o charakterystycznym kształcie. Owoce gruszy azjatyckiej – swoim kształtem przypomina jabłko. Owoce gruszy azjatyckiej – swoim kształtem przypomina jabłko.

Grusze - wybrane odmiany do ogrodu

Do najbardziej popularnych odmian gruszy sadzonych w sadach przydomowych należą: Faworytka, Bonkreta Williamsa, Komisówka, General Leclerc, Konferencja, Triumf Packhama oraz grusze azjatyckie Hosui i Chojuro. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę wybranych odmian gruszy pospolitej i gruszy azjatyckiej do sadów przydomowych.





Faworytka (Klapsa) Bonkreta Williamsa Komisówka

POCHODZENIE

odmiana amerykańska odmiana angielska odmiana francuska

OWOCE

duże lub bardzo duże (160-200 g), szeroko-jajowate, symetryczne, wyrównane średniej wielkości (120-200 g), jajowate, wydłużone, o nierównej, pofalowanej powierzchni średniej wielkości lub duże, szeroko-jajowate, o falistej powierzchni

SKÓRKA

gruba, błyszcząca, zielonkawożółta z brązowo-czerwonym rozmytym rumieńcem gładka, cienka, lekko błyszcząca z licznymi rdzawymi przetchlinkami i cętkami i słabym jasno-pomarańczowym rumieńcem gładka, zielonożółta, matowa lub lekko błyszcząca z bardzo słabym pomarańczowym rumieńcem, przetchlinki bardzo wyraźne, brązowe

MIĄŻSZ

biały z żółtym odcieniem, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny kremowo-biały, bardzo delikatny, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny biało-kremowy, soczysty, lekko aromatyczny, winno-słodki, wyjątkowo smaczny - uważana za najsmaczniejszą gruszkę deserową

OWOCOWANIE

w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje obficie, corocznie bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i corocznie dość późno wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, umiarkowanie obficie

DOJRZEWANIE

około połowy sierpnia na początku września owoce do zbioru w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w listopadzie

WZROST


drzewo rośnie silnie drzewo rośnie silnie, później słabo drzewo rośnie silnie

MRÓZ

średnio wytrzymała na mróz dość wrażliwa dość wytrzymała

CHOROBY
dość wrażliwa na choroby, zwłaszcza na parcha średnio wrażliwa na parcha odporna na parcha

INNE

owoce deserowe, choć nadają się także na przetwory owoce deserowe i na przetwory owoce wybitnie deserowe
 
General Leclerc


Konferencja

Triumf Packhama

POCHODZENIE

odmiana francuska odmiana angielska odmiana australijska

OWOCE


duże lub bardzo duże (220-320 g), o zmiennym kształcie - od szeroko-stożkowatych do wydłużono-stożkowatych lub typowo gruszkowatych
duże, mocno wydłużone, wrzecionowate, o charakterystycznym kształcie duże (160- 240 g), wydłużone, o typowo gruszkowatym kształcie, powierzchnia owoców nieco guzowata, nierówna

SKÓRKA

gładka, ciemno-żółtozielona, pokryta w dużej części brązowo-miodowym ordzawieniem matowa, zielonkawa, z brązowozłotym ordzawieniem gładka, zielonożółta, z delikatnymi przetchlinkami

MIĄŻSZ

kremowo-biały, drobnoziarnisty, delikatny, soczysty, słodko-kwaśny, aromatyczny, bardzo smaczny żółtawobiały, delikatny, bardzo słodki, soczysty, lekko aromatyczny, smaczny kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny, smaczny

OWOCOWANIE

w owocowanie wchodzi dość wcześnie, owocuje średnio obficie i regularnie wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, bardzo obficie w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje corocznie, średnio obficie

DOJRZEWANIE

owoce dojrzewają do zbioru na przełomie września i października, do konsumpcji nadają się po 2 - 3 tygodniach owoce dojrzewają do zbioru w końcu września lub na początku października, bardzo dobrze nadają się do przechowywania owoce dojrzewają do zbioru w pierwszej dekadzie października, do spożycia nadają się po kilku tygodniach

WZROST


drzewo rośnie początkowo silnie, później średnio silnie drzewo rośnie średnio silnie drzewo rośnie średnio silnie

MRÓZ

dość wrażliwa na mróz wrażliwa na mróz średnio wrażliwa na mróz

CHOROBY

średnio wrażliwa na parcha, podatna na zarazę ogniową odporna na parcha, mało podatna na pozostałe choroby odporna na choroby, podatna na parcha

INNE

owoce deserowe owoce deserowe owoce głównie deserowe

Grusze azjatyckie

Grusze azjatyckie nazywane są także wschodnimi, chińskimi, a w Japonii – Nashi. Mają egzotyczne owoce, które wyglądem przypominają jabłko. Miąższ podobny jest do gruszkowego. Rozpowszechnione są w Japonii, Korei, a także w południowych i centralnych Chinach. W 1996 r. do Katedry Sadownictwa SGGW sprowadzono z Francji drzewka odmian "Shinseiki", "Chojuro" i "Hosui", a następnie je rozmnożono.

Grusze azjatyckie podatne są na zarazę ogniową, są jednak odporne na parcha gruszy.

 
Hosui



Chojuro


POCHODZENIE

grusza azjatycka grusza azjatycka

OWOCE

kuliste, średniej wielkości (130-150 g) kuliste, średniej wielkości (120-150 g)

SKÓRKA

skórka prawie w całości ordzawiona na złotobrązowy kolor z licznymi przetchlinkami w całości pokryta gładkim, złotobrązowym ordzawieniem o zielonkawym odcieniu

MIĄŻSZ

kremowy, średnioziarnisty, soczysty, słodki i smaczny średnioziarnisty, soczysty, słodko-kwaśny, czasem z komórkami kamiennymi, smaczny

DOJRZEWANIE

owoce dojrzewają do zbioru w pierwszej lub drugiej dekadzie września i dają się krótko przechowywać -

WZROST


drzewa rosną początkowo silnie, później coraz słabiej drzewo rośnie umiarkowanie silnie

MRÓZ

- wytrzymała na mróz

INNE

owoce deserowe owoce deserowe

Drzewka owocowe należy kupować tylko w certyfikowanych szkółkach i w zaufanych centrach ogrodniczych – daje nam to pewność że są zdrowe. Uzyskamy również informacje o warunkach klimatyczno-glebowych oraz ich późniejszej pielęgnacji.

Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Grusza pospolita Pyrus communis

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści