Grusza w ogrodzie
Kwitnienie
Wczesne odmiany zakwitają już na początku kwietnia, pozostałe kilka, kilkanaście dni później.
Zapylenie
Grusza pospolita jest rośliną obcopylną. Aby drzewo wydało owoce, jego kwiaty muszą być zapylone przez pyłek z innego drzewa tego samego gatunku. Grusze owocują słabo lub nie owocują w ogóle, jeśli w tym samym ogrodzie lub u sąsiada nie kwitnie zapylacz. Wybór odpowiedniego zapylacza uzależniony jest od stanowiska, warunków klimatyczno-glebowych oraz zastosowanej podkładki. Dokładne informacje można uzyskać w gospodarstwie szkółkarskim lub w centrum ogrodniczym. Na etykietkach drzew owocowych bardzo często podane są informacje o tym, które odmiany są dla nich odpowiednimi zapylaczami.
Bonkreta Williamsa, Konferencja i Komisówka - to odmiany grusz, które są doskonałymi zapylaczami dla pozostałych odmian. Warto tak zaplanować sad, aby tych odmian w nim nie zabrakło.
Owocowanie
Pierwszymi owocami można się cieszyć już w sierpniu, ostatnimi w październiku. Odmiany grusz różnią się terminem dojrzewania, kolorem owoców, a przede wszystkim smakiem. Gruszki zbierane latem i jesienią nie nadają się do przechowywania - ich owoce są deserowe. Odmiany zimowe dojrzewają dopiero po zbiorach. Są idealne na przetwory i do długiego przechowywania.
Więcej dowiesz się z artykułu Sad przydomowy - gatunki drzew owocowych - opisy i wymagania
Owoce gruszy pospolitej o charakterystycznym kształcie. | Owoce gruszy azjatyckiej – swoim kształtem przypomina jabłko. |
Grusze - wybrane odmiany do ogrodu
Do najbardziej popularnych odmian gruszy sadzonych w sadach przydomowych należą: Faworytka, Bonkreta Williamsa, Komisówka, General Leclerc, Konferencja, Triumf Packhama oraz grusze azjatyckie Hosui i Chojuro. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę wybranych odmian gruszy pospolitej i gruszy azjatyckiej do sadów przydomowych.
Faworytka (Klapsa) | Bonkreta Williamsa | Komisówka | |
POCHODZENIE |
odmiana amerykańska | odmiana angielska | odmiana francuska |
OWOCE |
duże lub bardzo duże (160-200 g), szeroko-jajowate, symetryczne, wyrównane | średniej wielkości (120-200 g), jajowate, wydłużone, o nierównej, pofalowanej powierzchni | średniej wielkości lub duże, szeroko-jajowate, o falistej powierzchni |
SKÓRKA |
gruba, błyszcząca, zielonkawożółta z brązowo-czerwonym rozmytym rumieńcem | gładka, cienka, lekko błyszcząca z licznymi rdzawymi przetchlinkami i cętkami i słabym jasno-pomarańczowym rumieńcem | gładka, zielonożółta, matowa lub lekko błyszcząca z bardzo słabym pomarańczowym rumieńcem, przetchlinki bardzo wyraźne, brązowe |
MIĄŻSZ |
biały z żółtym odcieniem, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny | kremowo-biały, bardzo delikatny, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny | biało-kremowy, soczysty, lekko aromatyczny, winno-słodki, wyjątkowo smaczny - uważana za najsmaczniejszą gruszkę deserową |
OWOCOWANIE |
w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje obficie, corocznie | bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie i corocznie | dość późno wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, umiarkowanie obficie |
DOJRZEWANIE |
około połowy sierpnia | na początku września | owoce do zbioru w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w listopadzie |
WZROST |
drzewo rośnie silnie | drzewo rośnie silnie, później słabo | drzewo rośnie silnie |
MRÓZ |
średnio wytrzymała na mróz | dość wrażliwa | dość wytrzymała |
CHOROBY |
dość wrażliwa na choroby, zwłaszcza na parcha | średnio wrażliwa na parcha | odporna na parcha |
INNE |
owoce deserowe, choć nadają się także na przetwory | owoce deserowe i na przetwory | owoce wybitnie deserowe |
General Leclerc |
Konferencja |
Triumf Packhama | |
POCHODZENIE |
odmiana francuska | odmiana angielska | odmiana australijska |
OWOCE |
duże lub bardzo duże (220-320 g), o zmiennym kształcie - od szeroko-stożkowatych do wydłużono-stożkowatych lub typowo gruszkowatych |
duże, mocno wydłużone, wrzecionowate, o charakterystycznym kształcie | duże (160- 240 g), wydłużone, o typowo gruszkowatym kształcie, powierzchnia owoców nieco guzowata, nierówna |
SKÓRKA |
gładka, ciemno-żółtozielona, pokryta w dużej części brązowo-miodowym ordzawieniem | matowa, zielonkawa, z brązowozłotym ordzawieniem | gładka, zielonożółta, z delikatnymi przetchlinkami |
MIĄŻSZ |
kremowo-biały, drobnoziarnisty, delikatny, soczysty, słodko-kwaśny, aromatyczny, bardzo smaczny | żółtawobiały, delikatny, bardzo słodki, soczysty, lekko aromatyczny, smaczny | kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny, smaczny |
OWOCOWANIE |
w owocowanie wchodzi dość wcześnie, owocuje średnio obficie i regularnie | wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie, bardzo obficie | w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje corocznie, średnio obficie |
DOJRZEWANIE |
owoce dojrzewają do zbioru na przełomie września i października, do konsumpcji nadają się po 2 - 3 tygodniach | owoce dojrzewają do zbioru w końcu września lub na początku października, bardzo dobrze nadają się do przechowywania | owoce dojrzewają do zbioru w pierwszej dekadzie października, do spożycia nadają się po kilku tygodniach |
WZROST |
drzewo rośnie początkowo silnie, później średnio silnie | drzewo rośnie średnio silnie | drzewo rośnie średnio silnie |
MRÓZ |
dość wrażliwa na mróz | wrażliwa na mróz | średnio wrażliwa na mróz |
CHOROBY |
średnio wrażliwa na parcha, podatna na zarazę ogniową | odporna na parcha, mało podatna na pozostałe choroby | odporna na choroby, podatna na parcha |
INNE |
owoce deserowe | owoce deserowe | owoce głównie deserowe |
Grusze azjatyckie
Grusze azjatyckie nazywane są także wschodnimi, chińskimi, a w Japonii – Nashi. Mają egzotyczne owoce, które wyglądem przypominają jabłko. Miąższ podobny jest do gruszkowego. Rozpowszechnione są w Japonii, Korei, a także w południowych i centralnych Chinach. W 1996 r. do Katedry Sadownictwa SGGW sprowadzono z Francji drzewka odmian "Shinseiki", "Chojuro" i "Hosui", a następnie je rozmnożono.
Grusze azjatyckie podatne są na zarazę ogniową, są jednak odporne na parcha gruszy.
Hosui |
Chojuro |
|
POCHODZENIE |
grusza azjatycka | grusza azjatycka |
OWOCE |
kuliste, średniej wielkości (130-150 g) | kuliste, średniej wielkości (120-150 g) |
SKÓRKA |
skórka prawie w całości ordzawiona na złotobrązowy kolor z licznymi przetchlinkami | w całości pokryta gładkim, złotobrązowym ordzawieniem o zielonkawym odcieniu |
MIĄŻSZ |
kremowy, średnioziarnisty, soczysty, słodki i smaczny | średnioziarnisty, soczysty, słodko-kwaśny, czasem z komórkami kamiennymi, smaczny |
DOJRZEWANIE |
owoce dojrzewają do zbioru w pierwszej lub drugiej dekadzie września i dają się krótko przechowywać | - |
WZROST |
drzewa rosną początkowo silnie, później coraz słabiej | drzewo rośnie umiarkowanie silnie |
MRÓZ |
- | wytrzymała na mróz |
INNE |
owoce deserowe | owoce deserowe |
Drzewka owocowe należy kupować tylko w certyfikowanych szkółkach i w zaufanych centrach ogrodniczych – daje nam to pewność że są zdrowe. Uzyskamy również informacje o warunkach klimatyczno-glebowych oraz ich późniejszej pielęgnacji.
Redakcja ZielonyOgrodek.pl