Agrest Ribes uva-crispa

Agrest, fot. MrGajowy3 - Pixabay
Agrest (Ribes uva-crispa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
79
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: różowe, zielonkawe, białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: niepozorne, drobne
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: jagody, jadalne
Pokrój: pokładający się, wzniesiony
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: owoce, kwiaty, liście
Wysokość: do 1,5 m
Okres kwitnienia: IV, V
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina lecznicza, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Polecane odmiany Ciekawostki

Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest popularną rośliną owocową uprawianą w wielu regionach świata.

Agrest to krzew owocowy o wzniesionym, ale też pokładającym się pokroju. Pędy charakteryzują grube i ostre ciernie.

Agrest kwitnie od kwietnia do maja wykształcając niepozorne grona o wielobarwnych kwiatach.

Owocem jest duża jagoda o kolorze białym, zielony, żółtym lub czerwonym (w zależności od odmiany). Najczęściej owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

Wymagania i uprawa

Krzew lubi słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze gleby o luźnej strukturze i lekko kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, gdyż agrest źle reaguje na susze. Roślina jest mrozoodporna.

Optymalnym okresem sadzenia jest jesień a odległość między sadzonkami powinna wynosić 1-1,2 m.

Jednym z największych zagrożeń na plantacjach tego gatunku jest choroba grzybowa, amerykański mączniak agrestu.

Zastosowanie

Owoce agrestu są spożywane zarówno na świeżo jak i w formie przetworów.

Wpływają dobroczynnie na organizm i pomagają w walce z podagrą, reumatyzmem oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit. Zawierają znaczną zawartość witamin (C, B1, PP i A), soli mineralnych (m.in. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Sok z agrestu jest polecany przy kuracjach dietetycznych.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Interesujące odmiany

Krzew jest blisko spokrewniony z porzeczką i niektóre pienne odmiany są szczepione właśnie na porzeczce złotej. Obecnie posiada ponad 1500 odmian!

  • 'Pax' – o dużych owocach, prawie bezkolcowy
  • 'Invicta' – obfite owocowanie, mała wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu
  • 'Resistenta' – obficie owocujący, tworzący jednak mocno kolczaste pędy
  • 'Biały Triumf' – dobra odmiana na przetwory
  • 'Czerwony Triumf' – odmiana o dekoracyjnych, czerwonych owocach

Ciekawostki

Uprawę agrestu rozpoczęto w XVI wieku Środkowej Europie. Obecnie, pomimo stosunkowo niewielkiej popularności agrestu w naszym kraju, Polska należy do światowej czołówki jego producentów.

Angielska nazwa agrestu to gooseberry, co oznacza "gęsia jagoda" – tradycyjnie owoc ten gotowano i podawano właśnie z pieczona gęsią.


Zdjęcia: MrGajowy3/Pixabay, Alfi007, Bearas, illke/sxc.hu, Ria Algra/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści