Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce, ale jest uprawiany w wielu regionach świata. Uprawę agrestu rozpoczęto w XVI wieku Środkowej Europie.

Agrest to krzew owocowy o wzniesionym, ale też pokładającym się pokroju. Pędy charakteryzują grube i ostre ciernie. Kwitnie od kwietnia do maja wykształcając niepozorne grona o wielobarwnych kwiatach.

Owocem jest duża jagoda o kolorze białym, zielony, żółtym lub czerwonym (w zależności od odmiany). Najczęściej owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

Wymagania i uprawa

Krzew lubi słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze gleby o luźnej strukturze i lekko kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, gdyż agrest źle reaguje na susze. Roślina jest mrozoodporna.

Optymalnym okresem sadzenia jest jesień a odległość między sadzonkami powinna wynosić 1-1,2 m.

Jednym z największych zagrożeń na plantacjach tego gatunku jest amerykański mączniak agrestu.

Zastosowanie

Owoce agrestu zawierają znaczną zawartość witamin (C, B1, PP i A), soli mineralnych (m.in. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Są spożywane zarówno na świeżo jak i w formie przetworów. Wpływają dobroczynnie na organizm i pomagają w walce z podagrą, reumatyzmem oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit.

Sok z agrestu jest polecany przy kuracjach dietetycznych.

Interesujące odmiany

Krzew jest blisko spokrewniony z porzeczką i niektóre pienne odmiany są szczepione właśnie na porzeczce złotej.

  • 'Pax' – o dużych owocach, prawie bezkolcowy
  • 'Invicta' – obfite owocowanie, mała wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu
  • 'Resistenta' – obficie owocujący, tworzący jednak mocno kolczaste pędy
  • 'Biały Triumf' – dobra odmiana na przetwory
  • 'Czerwony Triumf' – odmiana o dekoracyjnych, czerwonych owocach

Zdjęcia: MrGajowy3/Pixabay, Alfi007, Bearas, illke/sxc.hu, Ria Algra/Pixabay