Porzeczka agrest zwyczajowo nazywana po prostu agrestem (Ribes uva-crispa) należy do tej samej rodziny roślin co znane i lubiane przez nas porzeczki (do rodziny agrestowatych).
Owocami porzeczki są jagody – zależnie od odmiany mogą być barwy żółtej, czerwonawej, lub najbardziej znanej – zielonej. Zwykle są pokryte włoskami gruczołowymi, ale są na rynku odmiany o gładkiej skórce. Ma lekko przezroczysty miąższ.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Wymagania agrestu
Roślina ta będzie najlepiej owocować na słonecznym stanowisku, choć znosi też lekki półcień. Dobre doświetlenie owoców jest niezbędne do ich prawidłowego dojrzewania.
Agrestowi powinniśmy zapewnić żyzną, próchniczą i średnio wilgotną. Krzewy można sadzić w ziemi piaszczysto gliniastej, ale musimy pamiętać, że rośliny te źle znoszą suszę. Tak jak w przypadku większości roślin jagodowych, dla agrestu odpowiednie jest lekko kwaśne pH podłoża (ok. 6,5).
Sadzenie
Z racji tego, że rośliny będą rosnąć w tym samym miejscu przez wiele lat, postarajmy się jak najlepiej zaopatrzyć ziemie w składniki odżywcze i zapewnić im najlepsze warunki do wzrostu. Przed sadzeniem porządnie przekopujemy glebę usuwając ze szczególną uwagą chwasty wieloletnie.
Porzeczkę agrest można obecnie dostać w większości sklepów ogrodniczych w formie sadzonek w doniczkach. Takie rośliny możemy sadzić cały sezon (najlepszym terminem sadzenia jest jednak niezmiennie jesień).
Staramy się posadzić roślinę odrobinę niżej w gruncie niż były dotychczas (ok. 5 cm). Będzie to sprzyjać jej lepszemu ukorzenianiu się. Krzewy sadzimy tak, aby miały wystarczająco miejsca na wzrost oraz żeby nie "zabierały sobie" światła słonecznego – w rozstawie ok. 1,5 m.
● Polecamy: Projekt ogrodu w 5 minut i to za darmo. Wypróbuj naszą aplikację do projektowania ogrodów online
Pielęgnacja agrestu
Musimy pamiętać o systematycznym podlewaniu krzewów – tylko te, które będą miały dostateczną ilość wody urodzą dorodne owoce. Agresty nie lubią jednak zbyt dużej wilgotności – uważajmy, aby nie przelewać roślin.
Cięcie
- Rośliny tniemy przed ruszeniem wegetacji – w lutym i w marcu.
- Krzew prowadzimy (czyli formujemy) tak, aby miał lekko luźny pokrój.
- Agrest najlepiej owocuje na krótkopędach wyrastających z 2 i 3-letnich pędach, dlatego starsze pędy należy usuwać.
- Usuwamy też pędy słabe – mogą być łatwo porażane przez choroby i pokładać się na ziemi.
- Idealną sytuacją jest taka, aby krzew miał tyle samo pędów w różnym wieku – najlepiej po cztery sztuki pędów jedno-, dwu-, trzy- i czteroletnich.
Cięcie krzewów owocowych to najistotniejsza i najbardziej skomplikowana część w ich pielęgnacji. Jest niezwykle istotne, aby cięcie przeprowadzać odpowiednio i nie uszkodzić przy tym rośliny. W przypadku agrestu cięcie jest niezbędne dla uzyskania dobrego plonowania rośliny.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Robbert Nooijen/Pixabay