Logo
Logo
7
Okazje

Przekopywanie ziemi w warzywniku

Pytanie czytelnika: Mam bardzo duży i stary warzywnik. Zastanawiam się, czy muszę koniecznie przekopać ziemię, czy można ją zostawić?

 

Przekopywanie gleby w warzywniku jest konieczne, by zapewnić warzywom lekkie i żyzne podłoże do wzrostu. Zabieg ten poprawia strukturę gleby - napowietrzenie, przepuszczalność i nagrzewanie. Aktywuje też pożyteczne mikroorganizmy glebowe rozkładające organiczne resztki.

Podczas przekopywania trzeba usunąć z ziemi wszystkie kamienie, resztki roślin z poprzedniego sezonu (które mogą być źródłem chorób) oraz wyrwać chwasty, by nie zaczęły rosnąć przed warzywami!

Przy okazji przekopywania warto na ziemi rozrzucić domowy kompost (można go stosować przez cały rok) lub dobrze rozłożony obornik (najlepiej stosować go jesienią). Grządki dodatkowo skorzystają z pokrywającej je warstwy materii organicznej. Można także użyć gotowego podłoża w workach. Najlepiej jednak wybierać te, które nie zawiera torfu!

W przypadku gleb suchych, gliniastych lub kamienistych warto rozważyć uprawę warzyw w workach z podłożem lub w specjalnych skrzyniach - tzw. podwyższonych grządkach.

Glebę najlepiej rozluźnić widłami i rozkruszyć grudki. Najlepiej zrobić to na kilka dni przed wysiewem nasion, aby zdążyło osiąść. Następnie trzeba zagrabić i wyrównać, by przygotować do siewu.

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu