Jak prawidłowo przekopać ogródek pod warzywa?
Przekopywanie gleby w warzywniku jest konieczne, by zapewnić warzywom lekkie i żyzne podłoże do wzrostu. Zabieg ten poprawia strukturę gleby - napowietrzenie, przepuszczalność i nagrzewanie. Aktywuje też pożyteczne mikroorganizmy glebowe rozkładające organiczne resztki.
Podczas przekopywania trzeba usunąć z ziemi wszystkie kamienie, resztki roślin z poprzedniego sezonu (
które mogą być źródłem chorób) oraz wyrwać chwasty, by nie zaczęły rosnąć przed warzywami! Glebę najlepiej rozluźnić widłami i rozkruszyć grudki. Najlepiej zrobić to na kilka dni przed wysiewem nasion, aby zdążyło osiąść. Następnie trzeba zagrabić i wyrównać, by przygotować do siewu. W przypadku gleb suchych, gliniastych lub kamienistych warto rozważyć
uprawę warzyw w workach z podłożem lub
w specjalnych skrzyniach - tzw. podwyższonych grządkach.
Przy okazji przekopywania warto na ziemi rozrzucić domowy kompost (można go stosować przez cały rok) lub dobrze rozłożony obornik (najlepiej stosować go jesienią). Grządki dodatkowo skorzystają z pokrywającej je warstwy materii organicznej. Można także użyć gotowego podłoża w workach. Najlepiej jednak wybierać te, które nie zawiera torfu!
Zdjęcie: MASTUDIO / Pixabay
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.