Jakie są objawy i skutki mączniaka na agreście?
Amerykański mączniak agrestu (mączniak prawdziwy agrestu), to choroba grzybowa, która może atakować nie tylko agrest, ale też porzeczki i zwykle rozwija się już wiosną, kiedy na młodych pędach i liściach pojawiają się początkowo jasne plamy, pokrywające się mączystym nalotem.
Przy dużym nasileniu choroby zarodniki infekują kolejne pędy, liście, a z czasem także owoce, które także pokryte są przez jasny nalot. Z czasem biała grzybnia i plamy ciemnieją, a choroba opanowuje cały krzew. W wyniku silnej infekcji, zahamowany jest wzrost roślin, a co za tym idzie osłabione jest także owocowanie w danym sezonie. Podobne objawy i szkodliwość związane z rozwojem mączniaka dotykają także uprawy porzeczek.
Zainfekowane wierzchołki pędów zamierają, liście nie rozwijają się lub są zdeformowane i wcześniej opadają zamierają. Owoce agrestu zaatakowane przez mączniaka nie nadają się do zbioru, a często są także uszkodzone – pękają i gniją. Zarodniki grzyba powodującego mączniaka rozwijają się w czasie suchej, ciepłej pogody wiosną. Z kolei infekcjom i rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność powietrza, np. po opadach deszczu lub przy utrzymujących się często mgłach. Zarodniki grzyba mogą być przenoszone na rośliny nie tylko przez deszcz, ale też przez wiatr oraz owady.
Jak unikać rozwoju mączniaka agrestu?
Najlepsza metodą na unikanie mączniaka jest wybór odmian agrestu o całkowitej lub dobrej odporności na te chorobę. Wśród odmian o owocach czerwonych mogą to być 'Hinnonmaki Rot', 'Niesłuchowski', 'Kamieniar', a jeśli sadzimy krzewy o białych owocach warto wybrać np. odmianę 'Resistenta' lub 'Invicta'.
Kluczowe jest przede wszystkim zapewnienie krzewom agrestu odpowiednich warunków uprawy.
Miejsce
Najlepiej zaplanować uprawę agrestu w miejscu słonecznym lub ewentualnie półcienistym. Poradzi sobie na przeciętnej glebie ogrodowej, ale optymalna będzie bogata w próchnicę i przepuszczalna. Przed posadzeniem krzewów warto zasilić glebę nawozem organicznym (np. kompost lub obornik granulowany), a jeśli nie zrobiliśmy tego wiosną można już w trakcie uprawy stosować nawozy mineralne, przeznaczone dla krzewów owocowych.
Wymagania
Agrest jest odporny na mróz i nie wymaga okrywania, ale w sezonie warto zadbać o dość systematyczne nawadnianie krzewów, szczególnie w okresie wiosenno-letnim (źle znosi dłuższe okresy suszy). Jednocześnie warto pamiętać, że zbyt częste podlewanie i nadmiar wilgoci w glebie (lub zastoiska wodne) może osłabić odporność roślin i powodować rozwój chorób grzybowych.
Pielęgnacja
Wśród zabiegów profilaktycznych, ograniczających rozwój mączniaka warto wyróżnić też usuwanie i niszczenie porażonych chorobą części roślin, tak by nie były źródłem infekcji wtórnych i nie pozostawiały pod krzewem na zimę (np. chore opadłe liście). Równie ważne jest także regularne zwalczanie chwastów pod krzewami oraz zachowywanie właściwych odstępów między roślinami oraz przycinanie i usuwanie pędów.
Jak zwalczać mączniaka agrestu?
W celu zapobiegania i zwalczania mączniaka agrestu stosuje się także opryski specjalistycznymi preparatami przeciwgrzybowymi, przeinaczonymi do zwalczania mączniaka na agreście i innych krzewach owocowych. Aby uniemożliwić zainfekowanie krzewów, najlepiej wykonać oprysk przed lub w trakcie kwitnienia, albo jak najszybciej po.
Do często stosowanych środków zapobiegawczych należą opryski preparatami miedziowymi, które tworzą barierę ochronną na powierzchni liści, utrudniając infekcję. Popularnym preparatem w tej grupie jest np. Siarkol, który może być stosowany do ochrony agrestu i innych krzewów owocowych przed mączniakami.
Zwykle już jednorazowy oprysk odpowiednim środkiem może dać widoczne rezultaty, ale najlepszą ochronę zapewni co najmniej kilka oprysków. Zaleca się wykonywać je co 7-10 dni, naprzemiennie dwoma rożnymi preparatami po zakończeniu kwitnienia krzewów (maj/czerwiec).
Zdjęcie tytułowe: Viesturs Kalvans / Adobe Stock