Przycinanie agrestu – jak to robić prawidłowo?
Agrest, podobnie jak inne krzewy owocowe, wymaga przycinania, by przez wiele lat rodził duże i słodkie owoce. Przestrzegaj naszych wskazówek i uniknij błędów.
Pierwsze przycinanie
Agrest krzaczasty, w pierwszym roku po posadzeniu, należy odpowiednio uformować i przyciąć – skracamy wszystkie pędy o około 2/3 ich długości (zwykle zostawiamy 2-3 oczka). Zabieg ten wykonujemy wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji (zwykle pod koniec marca). W kolejnym roku postępujemy podobnie, czyli przycinamy pędy, które wyrosły z pąków pozostawionych w poprzednim roku.
Jak ciąć starsze krzewy agrestu?
W 3 roku uprawy można przeprowadzić prześwietlenie krzewu:
- usuwamy wszystkie pędy krzyżujących, rozrastające się na boki;
- skracamy pędy jednoroczne o około 1/3 długości, aby pobudzić je do wytworzenia krótkopędów (na nich zawiązują się pąki i owoce);
- w okresie pełnego owocowania agrestu (5 rok uprawy) właściwie uformowany krzew powinien składać się z około 8-10 mocno rozgałęzionych pędów głównych.
W następnych latach przeprowadzamy cięcie odmładzające, wiosną wycinamy mniej więcej połowę (4-5) najstarszych pędów (lub krzyżujących się) i pozostawiamy młode, jednoroczne, Usuwa się także wszystkie pędy najsłabsze (także jednoroczne), aby nie zagęszczały krzewu.
Przycinanie agrestu piennego
Zaraz po posadzeniu agrestu w formie piennej, warto przywiązać go do palika, aby zapewnić mu stabilny wzrost. W przypadku, gdy mamy młody krzew jednopędowy, należy wiosną skrócić ten pęd o połowę, aby pobudzić pąki położone poniżej do wypuszczenia nowych pędów.
Kolejnej wiosny pędy, które wybiły z pozostawionych pąków, przycinamy o około 1/3 ich długości i formujemy krzew tak, by uzyskać koronę składającą się z około 6-8 pędów głównych, stanowiących jej szkielet. W kolejnych latach postępujemy podobnie, jak w przypadku agrestów krzaczastych.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: brizmaker / Depositphotos
Komentarze