Dlaczego przycinanie jest ważne?
Regularne przycinanie agrestu nie tylko stymuluje wzrost nowych pędów, ale także zapobiega chorobom i zapewnia lepszą jakość owoców. To zabieg niezbędny, jeśli chcemy się cieszyć dużymi zbiorami owoców o najlepszej jakości.
Pierwsze przycinanie
Pierwsze zabiegi cięcia agrestu są bardzo istotne, ponieważ odpowiednio formują naszą roślinę. Przez pierwsze 2 lata po posadzeniu należy zwrócić na nie szczególną uwagę.
Kiedy przycinamy nowo posadzony agrest?
Zabieg ten wykonujemy wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji – zwykle pod koniec marca.
Jak przycinamy agrest rosnący w formie krzaczastej?
Agrest krzaczasty, w pierwszym roku po posadzeniu, należy odpowiednio uformować i przyciąć – skracamy wszystkie pędy o około 2/3 ich długości (zwykle zostawiamy 2-3 oczka). W kolejnym roku postępujemy podobnie, czyli przycinamy pędy, które wyrosły z pąków pozostawionych w poprzednim roku.
Przycinanie agrestu piennego
Zaraz po posadzeniu agrestu w formie piennej, warto przywiązać go do palika, aby zapewnić mu stabilny wzrost.
- W przypadku, gdy mamy młody krzew jednopędowy, należy wiosną skrócić ten pęd o połowę, aby pobudzić pąki położone poniżej do wypuszczenia nowych pędów.
- Kolejnej wiosny pędy, które wybiły z pozostawionych pąków, przycinamy o około 1/3 ich długości i formujemy krzew tak, by uzyskać koronę składającą się z około 6-8 pędów głównych, stanowiących jej szkielet.
- W kolejnych latach postępujemy podobnie, jak w przypadku agrestów krzaczastych.
Jak ciąć starsze krzewy agrestu?
Za starsze krzewy agrestu uważa się już 3-letnie rośliny. Tnie się je w podobny sposób jak w poprzednich latach ale skupiamy się na ich wiosennym cięciu prześwietlającym. O jakich zasadach należy pamiętać przy takim przycinaniu?
- Przycinanie starszych krzewów też wykonujemy wiosną.
- Usuwamy z krzewów agrestu wszystkie pędy krzyżujące się i zbytnio rozrastające się na boki.
- Skracamy pędy jednoroczne o około 1/3 długości, aby pobudzić je do wytworzenia krótkopędów (na nich zawiązują się pąki i owoce).
W następnych latach uprawy agrestu przeprowadzamy cięcia odmładzające. O czym pamiętać przy tym zabiegu?
- Wiosną wycinamy mniej więcej połowę (4-5) najstarszych pędów (lub krzyżujących się) i pozostawiamy młode, jednoroczne.
- Usuwa się także wszystkie pędy najsłabsze (także jednoroczne), aby nie zagęszczały krzewu.
Choroby agrestu i jak się przed nimi bronić
Przycinanie agrestu jest niezwykle ważne również dlatego, że krzewy powinny mieć zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza – pomaga to w ochronie roślin przed chorobami, takimi jak mączniak amerykański, objawiający się białymi plamami na liściach, czy antraknoza powodująca ciemne plamy.
Warto tutaj wspomnieć o kwestii wyboru agrestu – należy zwracać uwagę na zakup zdrowych sadzonek od renomowanych dostawców, gdyż jest to klucz do uniknięcia problemów, np. chorób wirusowych.
Podsumowanie
Przycinanie agrestu jest kluczem do zdrowych i obficie owocujących krzewów. Dzięki naszym wskazówkom, Twoje krzewy będą cieszyć się doskonałym zdrowiem i dostarczać obfite plony przez wiele lat.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: brizmaker / Depositphotos