Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
38
Do góry

Domowy chrzan

Spożywanie chrzanu przysparza życiowych sił, jak pisał Marcin z Urzędowa w Herbarzu polskim z 1593 roku. Świeżo tarty korzeń zawiera duże ilości witamin i sole mineralne. To tradycyjna, polska przyprawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz, jak łatwo przyrządzić domowy chrzan.

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) w stanie naturalnym rośnie w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce jest rośliną uprawową, którą można spotkać w wielu miejscach jako roślina zdziczała, np. przy drogach i w wilgotnych zaroślach. Dorasta do wysokości ok. 1,5 m. Tworzy kępy złożone z bardzo dużych (nawet 1 m długości), podłużnych lub podłużnojajowatych liści. Kwiaty chrzanu są białe, drobne i niepozorne. Roślina lubi słoneczne stanowiska i najlepiej rośnie na lekkiej, próchnicznej, lekko zasadowej glebie.

W kuchni wykorzystuje się korzeń chrzanu, który zawiera sole mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, siarkę) i witaminy (C, A, B, E). Na długo przed odkryciem penicyliny znano bakteriobójcze działanie chrzanu, stosowano go przy anemii, uciążliwym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, chronicznym katarze i wielu innych dolegliwościach.


Działanie chrzanu

  • przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze;
  • wykrztuśne;
  • rozszerza naczynia krwionośne;
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych;
  • stosowany w postaci okładów pomaga przy leczeniu reumatyzmu.

Liście chrzanu pospolitego Fot. Pixabay


Jak utrzeć w domu chrzan

  • Umyty i oskrobany korzeń należy pokroić w kostkę.
  • Ostry zapach wydzielający się podczas obróbki chrzanu powoduje łzawienie, a inhalacje z chrzanowego aromatu dostarczają naprawdę mocnych wrażeń. Dlatego do utarcia korzenia chrzanu najlepiej użyć sokowirówki.
  • Utarty chrzan przełożyć do garnka, zalać na 5 minut wrzątkiem zaprawionym sokiem z cytryny, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Dodać dwa ugotowane na twardo żółtka, przetarte przez sitko, szklankę majonezu i szklankę gęstej śmietany.
  • Przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku.
  • Odstawić sos do lodówki co najmniej na 1 noc.

Korzeń chrzanu Wikimedia Commons

Fot. Anna reg / CC BY-SA 3.0 / Link

Chrzan można podawać także w innych postaciach: na ciepło jako sos do gotowanych kurzych żołądków, jako cytrynowo-chrzanowy beszamel do gotowanych ryb albo do przyprawienia żurku.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Twoja strona ogrodu