Logo
Logo
39
Do góry

Domowy chrzan

Spożywanie chrzanu przysparza życiowych sił, jak pisał Marcin z Urzędowa w Herbarzu polskim z 1593 roku. Świeżo tarty korzeń zawiera duże ilości witamin i sole mineralne. To tradycyjna, polska przyprawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz, jak łatwo przyrządzić domowy chrzan.

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) w stanie naturalnym rośnie w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce jest rośliną uprawową, którą można spotkać w wielu miejscach jako roślina zdziczała, np. przy drogach i w wilgotnych zaroślach. Dorasta do wysokości ok. 1,5 m. Tworzy kępy złożone z bardzo dużych (nawet 1 m długości), podłużnych lub podłużnojajowatych liści. Kwiaty chrzanu są białe, drobne i niepozorne. Roślina lubi słoneczne stanowiska i najlepiej rośnie na lekkiej, próchnicznej, lekko zasadowej glebie.

W kuchni wykorzystuje się korzeń chrzanu, który zawiera sole mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, siarkę) i witaminy (C, A, B, E). Na długo przed odkryciem penicyliny znano bakteriobójcze działanie chrzanu, stosowano go przy anemii, uciążliwym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, chronicznym katarze i wielu innych dolegliwościach.

Działanie chrzanu

  • przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze;
  • wykrztuśne;
  • rozszerza naczynia krwionośne;
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych;
  • stosowany w postaci okładów pomaga przy leczeniu reumatyzmu.

Liście chrzanu pospolitego Fot. Pixabay

Jak utrzeć w domu chrzan

  • Umyty i oskrobany korzeń należy pokroić w kostkę.
  • Ostry zapach wydzielający się podczas obróbki chrzanu powoduje łzawienie, a inhalacje z chrzanowego aromatu dostarczają naprawdę mocnych wrażeń. Dlatego do utarcia korzenia chrzanu najlepiej użyć sokowirówki.
  • Utarty chrzan przełożyć do garnka, zalać na 5 minut wrzątkiem zaprawionym sokiem z cytryny, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Dodać dwa ugotowane na twardo żółtka, przetarte przez sitko, szklankę majonezu i szklankę gęstej śmietany.
  • Przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku.
  • Odstawić sos do lodówki co najmniej na 1 noc.

Korzeń chrzanu Wikimedia Commons

Fot. Anna reg / CC BY-SA 3.0 / Link

Chrzan można podawać także w innych postaciach: na ciepło jako sos do gotowanych kurzych żołądków, jako cytrynowo-chrzanowy beszamel do gotowanych ryb albo do przyprawienia żurku.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu