Logo
Logo
50
Do góry

Domowy chrzan – ten przepis łatwo zrobić!

Spożywanie chrzanu przysparza życiowych sił, jak pisał Marcin z Urzędowa w Herbarzu polskim z 1593 roku. Świeżo tarty korzeń zawiera duże ilości witamin i sole mineralne. To tradycyjna, polska przyprawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz, jak łatwo przyrządzić domowy chrzan.

 

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) w stanie naturalnym rośnie w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce jest rośliną uprawową, którą można spotkać w wielu miejscach jako roślina zdziczała, np. przy drogach i w wilgotnych zaroślach. Dorasta do wysokości ok. 1,5 m. Tworzy kępy złożone z bardzo dużych (nawet 1 m długości), podłużnych lub podłużnojajowatych liści. Kwiaty chrzanu są białe, drobne i niepozorne. Roślina lubi słoneczne stanowiska i najlepiej rośnie na lekkiej, próchnicznej, lekko zasadowej glebie.

W kuchni wykorzystuje się korzeń chrzanu, który zawiera sole mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, siarkę) i witaminy (C, A, B, E). Na długo przed odkryciem penicyliny znano bakteriobójcze działanie chrzanu, stosowano go przy anemii, uciążliwym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, chronicznym katarze i wielu innych dolegliwościach.

Działanie chrzanu

  • przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze;
  • wykrztuśne;
  • rozszerza naczynia krwionośne;
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych;
  • stosowany w postaci okładów pomaga przy leczeniu reumatyzmu.

Liście chrzanu pospolitego Fot. Pixabay

Jak utrzeć w domu chrzan

  • Umyty i oskrobany korzeń należy pokroić w kostkę.
  • Ostry zapach wydzielający się podczas obróbki chrzanu powoduje łzawienie, a inhalacje z chrzanowego aromatu dostarczają naprawdę mocnych wrażeń. Dlatego do utarcia korzenia chrzanu najlepiej użyć sokowirówki.
  • Utarty chrzan przełożyć do garnka, zalać na 5 minut wrzątkiem zaprawionym sokiem z cytryny, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Dodać dwa ugotowane na twardo żółtka, przetarte przez sitko, szklankę majonezu i szklankę gęstej śmietany.
  • Przyprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku.
  • Odstawić sos do lodówki co najmniej na 1 noc.

Korzeń chrzanu Wikimedia Commons

Fot. Anna reg / CC BY-SA 3.0 / Link

Chrzan można podawać także w innych postaciach: na ciepło jako sos do gotowanych kurzych żołądków, jako cytrynowo-chrzanowy beszamel do gotowanych ryb albo do przyprawienia żurku.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (1)

Komentarze

BALKON
Na czasie
BALKON
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Pamiętajmy o systematycznym podlewaniu i nawożeniu żywopłotów. Do nawożenia możemy stosować nawóz długo działający, stopniowo uwalniający składniki, który podsypuje się pod krzewy raz w roku (wiosną).
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Przycinamy krzewy, które kwitły na zeszłorocznych pędach, przed wypuszczeniem liści. Należą do nich: forsycja, migdałek, wierzba, dereń jadalny. Przycięcie spowoduje, że krzewy wypuszczą nowe pędy.
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Przeprowadźmy aerację trawnika, która polega na rozluźnieniu zbitej ziemi, aby mogło dotrzeć do niej powietrze.
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
 
Twoja strona ogrodu