Uprawiając wasabi, czyli chrzan japoński (Wasabia japonica) we własnym ogródku, mamy pewność, że jest on ekologiczny. Dodatkowo roślina bardzo ładnie rośnie w naszych warunkach klimatycznych i jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki wodne i glebowe, będziemy w stanie uzyskać obfite plony! Poznaj tajniki uprawy chrzanu wasabi.
Jak uprawiać chrzan japoński wasabi?
Wymagania i pielęgnacja
Chrzan japoński wasabi w przydomowym warzywniku może rosnąć niemalże przez cały rok. Jest to roślina odporna, która wytrzymuje bez problemu przymrozki do -8 °C. Można ją nawet zbierać podczas łagodnych zim.
1. Stanowisko
Wasabi lubi stanowiska cieniste i bardzo wilgotne. Najlepiej więc posadzić go pod drzewami lub krzewami albo zapewnić mu sztuczne zacienienie w postaci daszków. Chrzan rośnie też świetnie w niewielkich ogrodowych szklarniach i tunelach foliowych, które można zacienić i panuje w nich duża wilgotność powietrza.
Chrzan najlepiej czuje się w klimacie umiarkowanym w zakresie temperatur pomiędzy 7 a 21 stopni. Dobrze jednak znosi niewielkie przymrozki, a także czasowy wzrost temperatury, pod warunkiem że ma zapewnione odpowiednie zacienienie.
2. Podłoże
Wasabi potrzebuje wilgotnej żyznej gleby o neutralnym odczynie. Pamiętajmy jednak, że powinno to być podłoże dobrze przepuszczalne z łatwym odpływem wody. Chrzan japoński nie lubi bardzo ciężkich gliniastych ziem z zastojami wodnymi. Podłoże powinno być wilgotne, ale nigdy ze stojącą wodą bez odpływu (w takich warunkach jest podatny na czarną zgniliznę).
3. Podlewanie i nawożenie
Do sadzenia chrzanu japońskiego najlepiej wybrać naturalnie wilgotne stanowisko i dobrą żyzną ziemię. W słabej jakości lekkim i bardzo szybko przesychającym podłożu wasabi będzie wymagać nawet kilkukrotnego podlewania w ciągu dnia! Lepiej wiec wybrać dobre stanowisko i umiarkowanie, ale regularnie podlewać rośliny.
Przed posadzeniem wasabi podłoże warto zmieszać z nawozem organicznym w postaci kompostu oraz z nawozem bogatym w siarkę, na którą roślina ma szczególnie duże zapotrzebowanie.
4. Siew i pielęgnacja
- Wasabi wysiewamy z nasion wprost do gruntu jesienią.
- Zalewamy je na noc wodą, co ułatwi kiełkowanie.
- Następnie sadzimy na głębokości do 1 cm w kilkucentymetrowych odstępach.
- Kiedy młode rośliny osiągną wielkość kilku centymetrów, wówczas należy je przerwać, tak, aby przerwy pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami wynosiły około 30 cm.
Pielęgnacja chrzanu wasabi polega na jego regularnym podlewaniu oraz odchwaszczaniu. Warto także na bieżąco sprawdzać, czy na roślinach nie pojawiły się szkodniki i od razu je usuwać. Na wasabi mogą bowiem pojawić się mszyce oraz ślimaki.
Pamiętajmy też, że liście tej rośliny są bardzo lubiane przez koty. Jeśli więc mamy w domu kota, wówczas warto zabezpieczyć grządki z wasabi na przykład siatką czy niewielkim płotkiem.
5. Zbiór chrzanu wasabi
Uprawa wasabi wymaga cierpliwości. Gotowy do zbioru korzeń o długości 18-21 cm roślina wytworzy dopiero po około 2 latach uprawy. Zdecydowanie warto poczekać, ponieważ smak tego warzywa jest absolutnie wyjątkowy. Przy zbiorze pamiętajmy, by nie wykopywać wszystkich korzeni i kłączy. Zostawmy kilka dorosłych roślin w ogrodzie, aby wytworzyły nasiona, które będziemy mogli zebrać i ponownie wysiać chrzan japoński w przydomowym warzywniku.
Do czego wykorzystać chrzan wasabi?
Właściwości i zastosowanie
Jest on idealnym dodatkiem do dań kuchni japońskiej, ale nie tylko. Aby zrobić własną pastę wasabi:
- Korzeń wasabi po wyjęciu z ziemi oczyszczamy i obieramy ze skórki.
- Następnie trzemy drobno na tarce.
- Do startego chrzanu dodajemy odrobinę soli oraz ocet ryżowy w ilości 1 łyżki na 50 gramów starego wasabi.
Gotowe!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: "Honitayama (Okutama) 本仁田山"/jetalone/CC BY 2.0