Cykl filmów o polskich warzywach! Koniecznie zobacz!

Cykl filmów o polskich warzywach, fot. Kampania Moc Polskich Warzyw

Kampania "Moc Polskich Warzyw" nie zwalnia tempa. W ramach projektu powstał cykl filmów z polskimi plantatorami, którzy opowiadają o produkcji polskich warzyw. Dzięki temu konsumenci mają okazję poznać tajniki upraw najpopularniejszych gatunków warzyw i dowiedzieć się więcej o pracy krajowych rolników.

Posłuchaj
00:00
61

Polska słynie z bogactwa uprawianych na jej terenie warzyw – możemy pochwalić się produkcją wielu gatunków, począwszy od pomidorów i papryki, poprzez warzywa korzeniowe i ciepłolubne, na pieczarkach i czosnku kończąc. Polskie warzywa i produkty przetwórstwa warzywnego takie jak np. kiszonki, czy surówki mają swoje stałe miejsce na stołach konsumentów. Doceniane są nie tylko za najlepszy smak, ale także za doskonałą jakość, bezpieczne warunki produkcji oraz świeżość.

Polskie warzywa to najlepsza jakość!

Polskie warzywa produkowane są z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, jednocześnie nie zapominając o dbaniu o naturalność i tradycję. Ze względu na warunki klimatyczne uprawa warzyw na terenie Polski ma charakter sezonowy. Jednak aby dostarczać konsumentom najlepsze warzywa przez cały rok, polscy rolnicy wykorzystują produkcję warzyw pod osłonami – w szklarniach i tunelach foliowych.

W Polsce uprawiamy kilkadziesiąt gatunków warzyw. Na terenie całego kraju można znaleźć gospodarstwa, gdzie produkowane są warzywa, które później trafiają na stoły konsumentów, a poszczególne obszary Polski znane są z produkcji konkretnych warzyw, np.:

  • na południu Mazowsza produkujemy paprykę i warzywa ciepłolubne,
  • w okolicach Otwocka i Kalisza pomidory,
  • w powiecie kazimierskim w Małopolsce warzywa korzeniowe,
  • a czosnek galicyjski na terenie gmin Słomniki, Radziemice i Koniusza, również w Małopolsce.

To, co łączy wszystkie produkcje warzywne to wyjątkowe zaangażowanie rolników – wszystkim nam przyświeca jeden, wspólny cel – aby dostarczać Polakom produkty najlepszej jakości.

"Nasze gospodarstwa prowadzimy od wielu lat, starając się połączyć doświadczenie i pasję z nowymi możliwościami produkcji, jakie oferuje nam rozwój technologii. W konsekwencji możemy oferować doskonałe warzywa, bogate w składniki odżywcze, zawsze świeże i o najlepszym smaku" – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Filmy o produkcji warzyw 

W ramach kampanii "Moc Polskich Warzyw" powstał specjalny cykl z udziałem krajowych plantatorów. W ośmiu filmach przedstawiona jest produkcja: pomidorów, papryki, warzyw ciepłolubnych, pieczarek, marchwi i innych warzyw korzeniowych, czosnku, czy kiszonek.

"Zdecydowaliśmy się na stworzenie filmów z plantatorami, aby przybliżyć konsumentom naszą codzienną pracę. Pokazaliśmy, że polska produkcja warzywnicza to nowoczesna i rozwinięta branża, za którą stoją zaangażowani ludzie. Na każdym etapie produkcji wielu profesjonalistów dba o najwyższą jakość i smak uprawianych warzyw. Zależało nam również na tym, aby konsumenci dowiedzieli się, że chociaż na co dzień korzystamy z najnowszych technologii, nie zapominamy o wieloletniej tradycji polskiej uprawy. Wszystko po to, aby w efekcie oferować najlepsze produkty" – mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.

Film o produkcji polskich pomidorów

Film o produkcji polskiej papryki

Film o produkcji polskich pieczarek

Film o produkcji polskich warzyw ciepłolubnych

Film o produkcji polskiej marchwi

Film o produkcji polskiego czosnku galicyjskiego, cz. 1

Film o produkcji polskiego czosnku galicyjskiego, cz. 2

Film o produkcji polskich kiszonek

(Filmy obejrzeć można na kanale "Moc Polskich Warzyw" w serwisie YouTube.)

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane rośliny

Pomidor zwyczajny Lycopersicon esculentum

Marchew zwyczajna Daucus carota

Papryka Capsicum

Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jak stworzyć zaczarowany ogród pełen światła, ruchu i niepowtarzalnego klimatu? Odkryj magię z Aurora Garden
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Przeczytaj także
Jak ocieplić donicę przed mrozem? Praktyczne rady 10 zasad ochrony roślin doniczkowych przed mrozem Zima na balkonie: ochrona roślin balkonowych przed mrozem Zimowanie roślin na tarasie | Jak zabezpieczyć je przed mrozem?
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Przeczytaj także
Terminy zakładania i zdejmowania zimowych osłon Zabezpieczanie drzew i krzewów owocowych przed zimą Które rośliny trzeba okrywać na zimę i jak to zrobić? Zapytaliśmy eksperta Sprawdzone metody zabezpieczania roślin na zimę | Wszystko, co warto wiedzieć!
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia.
Przeczytaj także
Konserwacja kosiarki: krok po kroku Jak dbać o sekator po sezonie? | 3 zasady Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić? Czyszczenie narzędzi ogrodniczych. Dezynfekcja sekatorów, nożyc, pił, itd.
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy