Cykl filmów o polskich warzywach! Koniecznie zobacz!

Cykl filmów o polskich warzywach, fot. Kampania Moc Polskich Warzyw

Kampania "Moc Polskich Warzyw" nie zwalnia tempa. W ramach projektu powstał cykl filmów z polskimi plantatorami, którzy opowiadają o produkcji polskich warzyw. Dzięki temu konsumenci mają okazję poznać tajniki upraw najpopularniejszych gatunków warzyw i dowiedzieć się więcej o pracy krajowych rolników.

Posłuchaj
00:00
61

Polska słynie z bogactwa uprawianych na jej terenie warzyw – możemy pochwalić się produkcją wielu gatunków, począwszy od pomidorów i papryki, poprzez warzywa korzeniowe i ciepłolubne, na pieczarkach i czosnku kończąc. Polskie warzywa i produkty przetwórstwa warzywnego takie jak np. kiszonki, czy surówki mają swoje stałe miejsce na stołach konsumentów. Doceniane są nie tylko za najlepszy smak, ale także za doskonałą jakość, bezpieczne warunki produkcji oraz świeżość.

Polskie warzywa to najlepsza jakość!

Polskie warzywa produkowane są z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, jednocześnie nie zapominając o dbaniu o naturalność i tradycję. Ze względu na warunki klimatyczne uprawa warzyw na terenie Polski ma charakter sezonowy. Jednak aby dostarczać konsumentom najlepsze warzywa przez cały rok, polscy rolnicy wykorzystują produkcję warzyw pod osłonami – w szklarniach i tunelach foliowych.

W Polsce uprawiamy kilkadziesiąt gatunków warzyw. Na terenie całego kraju można znaleźć gospodarstwa, gdzie produkowane są warzywa, które później trafiają na stoły konsumentów, a poszczególne obszary Polski znane są z produkcji konkretnych warzyw, np.:

  • na południu Mazowsza produkujemy paprykę i warzywa ciepłolubne,
  • w okolicach Otwocka i Kalisza pomidory,
  • w powiecie kazimierskim w Małopolsce warzywa korzeniowe,
  • a czosnek galicyjski na terenie gmin Słomniki, Radziemice i Koniusza, również w Małopolsce.

To, co łączy wszystkie produkcje warzywne to wyjątkowe zaangażowanie rolników – wszystkim nam przyświeca jeden, wspólny cel – aby dostarczać Polakom produkty najlepszej jakości.

"Nasze gospodarstwa prowadzimy od wielu lat, starając się połączyć doświadczenie i pasję z nowymi możliwościami produkcji, jakie oferuje nam rozwój technologii. W konsekwencji możemy oferować doskonałe warzywa, bogate w składniki odżywcze, zawsze świeże i o najlepszym smaku" – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Filmy o produkcji warzyw 

W ramach kampanii "Moc Polskich Warzyw" powstał specjalny cykl z udziałem krajowych plantatorów. W ośmiu filmach przedstawiona jest produkcja: pomidorów, papryki, warzyw ciepłolubnych, pieczarek, marchwi i innych warzyw korzeniowych, czosnku, czy kiszonek.

"Zdecydowaliśmy się na stworzenie filmów z plantatorami, aby przybliżyć konsumentom naszą codzienną pracę. Pokazaliśmy, że polska produkcja warzywnicza to nowoczesna i rozwinięta branża, za którą stoją zaangażowani ludzie. Na każdym etapie produkcji wielu profesjonalistów dba o najwyższą jakość i smak uprawianych warzyw. Zależało nam również na tym, aby konsumenci dowiedzieli się, że chociaż na co dzień korzystamy z najnowszych technologii, nie zapominamy o wieloletniej tradycji polskiej uprawy. Wszystko po to, aby w efekcie oferować najlepsze produkty" – mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.

Film o produkcji polskich pomidorów

Film o produkcji polskiej papryki

Film o produkcji polskich pieczarek

Film o produkcji polskich warzyw ciepłolubnych

Film o produkcji polskiej marchwi

Film o produkcji polskiego czosnku galicyjskiego, cz. 1

Film o produkcji polskiego czosnku galicyjskiego, cz. 2

Film o produkcji polskich kiszonek

(Filmy obejrzeć można na kanale "Moc Polskich Warzyw" w serwisie YouTube.)

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane rośliny

Pomidor zwyczajny Lycopersicon esculentum

Marchew zwyczajna Daucus carota

Papryka Capsicum

Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Przeczytaj także
Usuwanie uschniętych części bylin: czy robić to jesienią? Zimowanie ptaków migrujących w Polsce coraz powszechniejsze 100+ roślin, które są atrakcyjne dla ptaków. Dają im pokarm i schronienie Domki dla owadów pożytecznych | Dlaczego warto je mieć w swoim ogrodzie?
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Przeczytaj także
Naturalne nawożenie gleby | Co, jak i kiedy stosować? Przerzucanie warstw kompostu: dlaczego trzeba to robić? Zrób samodzielnie kompost! Co, jak i gdzie kompostować w ogrodzie? Kompostownik w ogrodzie – jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?
Tydzień 46, Sentencja nr:3
Jeśli jest jeszcze ciepło sadzimy drzewka lub krzewy owocowe jak i ozdobne. Po posadzeniu nie zapomnijmy ich podlać. Można je też wyściółkować warstwą liści.
Przeczytaj także
Jesienne sadzenie róż | Poradnik w 8 krokach Rośliny owocowe do ogrodu: poradnik uprawy i pielęgnacji Jesienne sadzenie drzew i krzewów (z odkrytymi korzeniami) | Krok po kroku Jakie rośliny sadzimy jesienią w ogrodzie? Dlaczego warto zrobić to właśnie teraz?
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Przeczytaj także
Po co grabić liście i co z nimi później zrobić? Jak wykorzystać liście do ochrony roślin przed mrozem? Są prawdziwym skarbem jesieni – każdy ogrodnik powinien wiedzieć, jak z nich korzystać 12 rzeczy, które musisz zrobić na trawniku przed zimą! Jak przygotować murawę do chłodów?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy