Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!
Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.
Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.
Konfitura z owoców berberysu
Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
- Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
- Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
- Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
- Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.
Sok z owoców berberysu
Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
- Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.
Nalewka z owoców berberysu
Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.
Przygotowanie:
- Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
- Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
- Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
- Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.
|