Te przetwory z owoców berberysu są pyszne i zdrowe!

Przetwory z owoców berberysa, fot. _Alicja_ - Pixabay

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni. To błąd! Owoce tych roślin są bardzo zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Pomimo niewielkich rozmiarów, które sprawiają, że ich obróbka jest nieco bardziej wymagająca naprawdę warto się "zaprosić" berberys do naszej kuchni!

Posłuchaj
00:00
50

Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
  • Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
  • Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
  • Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
  • Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:

  • Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
  • Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
  • Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
  • Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom (2015)
Tekst: Małgorzata Szymańska
Zdj. tytułowe:_Alicja_/Pixabay

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Berberys zwyczajny Berberis vulgaris

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Gość Marianna Z.
23-10-2020 14:33
Uprawiam berberysy głównie ze względu na przylatujące do ogrodu ptaki – chętnie zjadają ich owoce, które długo utrzymują się na gałązkach.
W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!
Gość Bogumiła
17-08-2019 19:43
Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści