Te przetwory z owoców berberysu są pyszne i zdrowe!

Przetwory z owoców berberysa, fot. _Alicja_ - Pixabay

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni. To błąd! Owoce tych roślin są bardzo zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Pomimo niewielkich rozmiarów, które sprawiają, że ich obróbka jest nieco bardziej wymagająca naprawdę warto się "zaprosić" berberys do naszej kuchni!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
50

Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
  • Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
  • Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
  • Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
  • Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:

  • Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
  • Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
  • Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
  • Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom (2015)
Tekst: Małgorzata Szymańska
Zdj. tytułowe:_Alicja_/Pixabay

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Berberys zwyczajny Berberis vulgaris

Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
Komentarze

Gość Marianna Z.
23-10-2020 14:33
Uprawiam berberysy głównie ze względu na przylatujące do ogrodu ptaki – chętnie zjadają ich owoce, które długo utrzymują się na gałązkach.
W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!
Gość Bogumiła
17-08-2019 19:43
Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści