Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

W moim ogrodzie rośnie kilka okazałych krzewów berberysu. W tym roku mają bardzo liczne owoce i zastanawiam się, czy można je przetwarzać w kuchni. Słyszałam też o ich właściwościach leczniczych. Czy wszystkie gatunki są wartościowe?

Owoce berberysy – do ozdoby czy do konsumpcji?

owoce berberysy fot. Alina Kuptsova Pixabay
fot. Alina Kuptsova Pixabay
 

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris) zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest nazywany „polską cytryną”.

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Przepisy na przetwory z owoców berberysu


Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Orzeźwiający sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.


Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie: Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc. Na koniec przefiltrować i zlać do butelek. Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

  logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska

 

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)

 

Nowe treści
Wieści z branży

 

Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Tydzień 29, Sentencja nr:7
Boczne pędy pomidora, wyrastające w kątach liści, w dalszym ciągu należy usuwać. Po pierwszym zbiorze trzeba je także zasilić (Azofoską, saletrą amonową, itp.).
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Tydzień 29, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i koszeniu trawnika – najlepiej raz lub dwa razy w tygodniu. W tym tygodniu możemy go też nawieźć.
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Tydzień 29, Sentencja nr:4
Oczyśćmy oczko wodne z glonów. Trzeba też pamiętać o dokarmianiu ryb, gdy zbiornik jest niewielki.
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Tydzień 29, Sentencja nr:2
Przycinamy jabłonie – usuwamy pionowo rosnące pędy tegoroczne i trzeba skrócić pędy wyrastające tuż przy jabłkach.
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Tydzień 29, Sentencja nr:1
Podczas suszy, aby proces rozkładu przebiegał szybciej i lepiej, podlejmy pryzmę kompostową. Warto ją także przerzucić.
Twoja strona ogrodu