Logo
Logo
3
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

W moim ogrodzie rośnie kilka okazałych krzewów berberysu. W tym roku mają bardzo liczne owoce i zastanawiam się, czy można je przetwarzać w kuchni. Słyszałam też o ich właściwościach leczniczych. Czy wszystkie gatunki są wartościowe?

Owoce berberysy – do ozdoby czy do konsumpcji?

owoce berberysy fot. Alina Kuptsova Pixabay
fot. Alina Kuptsova Pixabay
 

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris) zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest nazywany „polską cytryną”.

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Orzeźwiający sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie: Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc. Na koniec przefiltrować i zlać do butelek. Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

  logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska

 


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)

Komentarze

20-08-2019 12:07

W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!

Gość Bogumiła

17-08-2019 17:43

Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!