Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
3
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

W moim ogrodzie rośnie kilka okazałych krzewów berberysu. W tym roku mają bardzo liczne owoce i zastanawiam się, czy można je przetwarzać w kuchni. Słyszałam też o ich właściwościach leczniczych. Czy wszystkie gatunki są wartościowe?

Owoce berberysy – do ozdoby czy do konsumpcji?

owoce berberysy fot. Alina Kuptsova Pixabay
fot. Alina Kuptsova Pixabay
 

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris) zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest nazywany „polską cytryną”.

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Orzeźwiający sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie: Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc. Na koniec przefiltrować i zlać do butelek. Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

  logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska

 


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)

Komentarze

20-08-2019 12:07

W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!

Gość Bogumiła

17-08-2019 17:43

Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Nowe treści
Wieści z branży
Wysiewanie
Na czasie
Wysiewanie
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu