Logo
Logo

Te przetwory z owoców berberysu są pyszne i zdrowe!

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni. To błąd! Owoce tych roślin są bardzo zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Pomimo niewielkich rozmiarów, które sprawiają, że ich obróbka jest nieco bardziej wymagająca naprawdę warto się "zaprosić" berberys do naszej kuchni!

Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
  • Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
  • Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
  • Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
  • Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Czy rośliny przetrwają wakacje bez Ciebie? Tak, dzięki tym urządzeniom do automatycznego podlewania
Przeczytaj także
Czy rośliny przetrwają wakacje bez Ciebie? Tak, dzięki tym urządzeniom do automatycznego podlewania

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:

  • Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
  • Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
  • Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
  • Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom (2015)
Tekst: Małgorzata Szymańska
Zdj. tytułowe:_Alicja_/Pixabay

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość Marianna Z.

23-10-2020 12:33

Uprawiam berberysy głównie ze względu na przylatujące do ogrodu ptaki – chętnie zjadają ich owoce, które długo utrzymują się na gałązkach.

20-08-2019 12:07

W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!

Gość Bogumiła

17-08-2019 17:43

Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl