Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
25
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Te przetwory z owoców berberysu są pyszne i zdrowe!

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni. To błąd! Owoce tych roślin są bardzo zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Pomimo niewielkich rozmiarów, które sprawiają, że ich obróbka jest nieco bardziej wymagająca naprawdę warto się "zaprosić" berberys do naszej kuchni!

 

Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
  • Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
  • Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
  • Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
  • Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:

  • Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
  • Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
  • Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
  • Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom (2015)
Tekst: Małgorzata Szymańska
Zdj. tytułowe:_Alicja_/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Gość Marianna Z.

23-10-2020 12:33

Uprawiam berberysy głównie ze względu na przylatujące do ogrodu ptaki – chętnie zjadają ich owoce, które długo utrzymują się na gałązkach.

20-08-2019 12:07

W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!

Gość Bogumiła

17-08-2019 17:43

Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT