Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2020
3
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

W moim ogrodzie rośnie kilka okazałych krzewów berberysu. W tym roku mają bardzo liczne owoce i zastanawiam się, czy można je przetwarzać w kuchni. Słyszałam też o ich właściwościach leczniczych. Czy wszystkie gatunki są wartościowe?

Owoce berberysy – do ozdoby czy do konsumpcji?

owoce berberysy fot. Alina Kuptsova Pixabay
fot. Alina Kuptsova Pixabay
 

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris) zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest nazywany „polską cytryną”.

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które „łagodzą” ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Przepisy na przetwory z owoców berberysu

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać. Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia. Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku. Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Orzeźwiający sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie: Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru. Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie: Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc. Na koniec przefiltrować i zlać do butelek. Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

  logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska

 


Komentarze

20-08-2019 12:07

W dniu 17.08.2019 o 19:43, Gość Bogumiła napisał: Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam. Pani Bogumiło, prosimy zatem o przepisy!!! 🙂 My też chętnie myśmy zrobili!

Gość Bogumiła

17-08-2019 17:43

Od wielu lat robię z berberysu konfitury oraz nalewkę. Kolor i smak jest super. Polecam.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska wrzesień - październik 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!