Jak pasteryzować przetwory w słoikach? 4 sprawdzone, domowe metody wekowania!

Metody pasteryzacji - pasteryzowania w słoikach fot. SeppH - Pixabay

Lato w pełni, a to doskonały moment na przygotowanie przetworów. Najpopularniejszym sposobem konserwacji produktów jest pasteryzacja. Na czym ona polega? Pasteryzacja to nic innego, jak sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze 75-100 stopni C. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują swoje wartości odżywcze, a dodatkowo nie tracą smaku.

W trakcie podgrzewania mogą zostać zniszczone drobnoustroje, które mogły się przedostać do słoika. W efekcie trwałość przetworów się przedłuża. 

Posłuchaj
00:00
52
Spis treści
Jak pasteryzować słoiki z jedzeniem? Jakie słoiki wybrać do pasteryzacji? Jak pasteryzować przetwory? Domowe sposoby pasteryzacji Jak pasteryzować słoiki na mokro (w garnku z wodą)? Po co stawiać słoiki do góry dnem? Jak sprawdzić czy słoik jest dobrze zapasteryzowany? Kiedy odwracać słoiki po pasteryzacji? Jak się pasteryzuje słoiki w piekarniku (na sucho)? Co można pasteryzować w zmywarce? Czy słoiki pasteryzuje się pod przykryciem?

Na czym polega pasteryzacja (wekowanie) przetworów w słoikach?

Pasteryzacja to technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów. Źródło: Wikipedia

Do pasteryzacji należy użyć dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Proces konserwacji produktów w ten sposób wymaga znacznie mniej czasu niż przygotowanie samych przetworów. Należy jednak pamiętać, że na czas pasteryzacji wpływa wielkość słoików - im większe, tym czas dłuższy. Ważny jest również rodzaj i sposób krojenia warzyw lub owoców - większe i twardsze kawałki potrzebują dłuższego czasu konserwacji. Po zakończeniu konserwacji słoiki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pasteryzację można wykonać na kilka sposobów.

DorotaKaminska.pl / YouTube


Jak pasteryzować w słoiku? Sprawdź te 4 metody

Pasteryzowanie słoików w garnku

Pasteryzacja w garnku to jeden z najpopularniejszych sposobów. Wystarczy gorące słoiki z przetworami szczelnie zakręcić, a następnie umieścić w wysokim garnku. Należy je ułożyć wieczkiem do góry w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Na dnie należy położyć czystą ściereczkę. W ten sposób unikniemy pękania słoików. Do garnka należy wlać gorącą wodę i uważać, aby jej poziom nie sięgał zakrętek. Następnie włączamy kuchenkę, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Po upływie kolejnych 20 minut wyciągamy słoiki z wody i odkręcamy nakrętki. Następnie ustawiamy na ręczniku kuchennym w zacienionym miejscu do góry dnem. Słoiki typu wek nie trzeba odwracać do góry dnem. W ten sposób powinny stać co najmniej 24 godziny. Jeśli wieczka słoików będą wklęsłe, to znaczy, że pasteryzacja zakończyła się sukcesem. Natomiast, gdy klikają przy próbie nacisku, to pasteryzację należy wykonać jeszcze raz.

Pasteryzowanie słoików w piekarniku

Inną popularną metodą jest pasteryzacja w piekarniku. Słoiki wypełniamy przetworami w ten sposób, aby została wolna przestrzeń ok. 1-2 cm poniżej wieczka. Zakręcamy i układamy na blasze wyłożonej gazą. Należy je ułożyć nakrętką do góry w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Blachę ze słoikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. W tym przypadku powinniśmy wstawić gorące słoiki. W piekarniku można pasteryzować również wystudzone przetwory. Wówczas należy je włożyć do zimnego piekarnika i stopniowo rozgrzewać je do temperatury 130 stopni C.

Przetwory pasteryzujemy przez ok. 30 minut, a czas liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury. Po tym czasie należy wyłączyć urządzenie i pozostawić słoiki na kolejne 30 minut, aby przestygły. Po tym czasie wyjmujemy i ustawiamy na ręczniku kuchennym w zacienionym miejscu. W ten sposób zostawiamy je przynajmniej na 24 godziny.

Redakcja poleca
0 Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
1 Płyn na kuny – 500 ml | Target
Płyn na kuny – 500 ml | Target
2 Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 100 g
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 100 g
3 Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb
Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb

Pasteryzowanie słoików w zmywarce

W ostatnich latach coraz większa popularność zyskuje pasteryzowane słoików w zmywarce. Jak konserwować słoiki w tym urządzeniu? Słoiki należy ustawić w zmywarce do góry nakrętką w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Następnie należy ustawić program myjący, którego temperatura jest wyższa niż 60 stopni C, ale niższa niż 100 stopni C. Optymalny będzie program z temperaturą 70-75 stopni C. Po wybraniu odpowiedniego programu, należy ustawić cykl myjący. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać żadnych detergentów do urządzenia.

Po zakończeniu cyklu myjącego należy zaczekać aż słoiki wystygną. Dopiero po tym czasie można je wyjąć. Następnie układamy je na 24 godziny w ten sam sposób jak w pozostałych przypadkach.

Pasteryzowanie słoików pod kocem

Pasteryzacja słoików pod kocem to bardzo ciekawy sposób konserwacji przetworów. Jednak w tym przypadku musi zostać spełnione kilka warunków. Jeżeli chcemy pasteryzować przetwory tym sposobem to słoiki i przetwory muszą być gorące. Ta metoda sprawdza się do konserwacji konkretnych produktów, np. konfitury z owoców i dżemy z wysoką zawartością cukru oraz grzybki marynowane. Jak więc pasteryzować słoiki pod kocem?

Słoiki należy nagrzać w piekarniku, a następnie włożyć do nich gorące przetwory. Pozostawiamy minimum 2-3 cm luzu od brzegu naczynia i zakręcamy szczelnie zakrętki. Następnie słoiki należy ustawić do góry dnem i szczelnie zawinąć w gruby koc. Pozostawiamy je do wystudzenia, a następnie sprawdzamy nakrętki. Wklęsłe nakrętki oznaczają, że słoiki zostały szczelnie zakręcone. Po wystudzeniu słoiki można ułożyć w suchym i chłodnym miejscu.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcia: SeppH, Michal Jarmoluk / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści