Przepis na szarlotkę z szarej renety
Niepozorna z nazwy, lecz z rodowodem ponoć królewskim, ba, nawet francuskim! Na oko niespecjalnie urodziwa, wręcz brzydka. Pełnię swoich zalet ujawnia dopiero wtedy, gdy trafi w ręce wytrawnego amatora słodkich wypieków. Czy rozpoznajesz naszą bohaterkę?
Szara reneta - królowa szarlotek
Szara reneta to stara odmiana jabłoni, której owoce mają szarawo-zielonkawą, ordzawioną skórkę i twardy, kwaskowy miąższ. Odmiana ponoć wywodzi się z Francji, na co wskazywać ma jej „królewska” nazwa „reinette”. W Polsce reneta była uprawiana już w XIX wieku.
![]() Fot. David Monniaux |
Niegdyś popularna i dostępna na każdym jarmarku, obecnie stała się niemal rarytasem, który trudno odnaleźć w sklepach. Chociaż szare renety wyglądają niepozornie wśród idealnych, czerwonych i błyszczących jabłek warto poszukać ich na straganach.
Największą zaletą renet są ich kulinarne właściwości. Jabłka te doskonale nadają się do surówek i sałatek, jednak pełnię winnego smaku ujawniają w szarlotkach. Nadzienie przygotowane z przesmażonych z cukrem i doprawionych korzeniami szarych renet to poezja smaku. Twarde jabłka pod wpływem temperatury miękną, by szybko zamienić się w aromatyczne, owocowe nadzienie – doskonałe do placków, szarlotek czy naleśników.
Aby w pełni docenić szare renety, warto sięgnąć po sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę. Obok jabłek kluczową rolę odgrywa w nim tłuszcz dobrej jakości, ponieważ nadaje kruchość i delikatność ciastu. Margaryna Palma z Murzynkiem, która od 40 lat gości w naszych domach, to wybór z gwarancją kulinarnego sukcesu i godna towarzyszka królowej szarlotek – szarej renty!
Przepis na szarlotkę z szarej renety
Ciasto:
|
Jabłkowe nadzienie:
|
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki.
- Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły.
- Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir.
- Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier.
- Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
- Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną.
- Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C.
- Piecz przez godzinę.
- Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem.
- Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.
Źródło: Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o., zdjęcia w tekście: David Monniaux/GFDL/CC-BY-SA-3.0/CC-BY-SA-2.0-fr/Wikimedia Commons
Komentarze