Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
13
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepis na szarlotkę z szarej renety

Niepozorna z nazwy, lecz z rodowodem ponoć królewskim, ba, nawet francuskim! Na oko niespecjalnie urodziwa, wręcz brzydka. Pełnię swoich zalet ujawnia dopiero wtedy, gdy trafi w ręce wytrawnego amatora słodkich wypieków. Czy rozpoznajesz naszą bohaterkę?

Szara reneta - królowa szarlotek

Szara reneta to stara odmiana jabłoni, której owoce mają szarawo-zielonkawą, ordzawioną skórkę i twardy, kwaskowy miąższ. Odmiana ponoć wywodzi się z Francji, na co wskazywać ma jej „królewska” nazwa „reinette”. W Polsce reneta była uprawiana już w XIX wieku.

  szara reneta fot. David Monniaux CC-BY-SA-2 Wikimedia Commons
By David Monniaux (Own work)
[GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.0-fr]
via Wikimedia Commons

Niegdyś popularna i dostępna na każdym jarmarku, obecnie stała się niemal rarytasem, który trudno odnaleźć w sklepach. Chociaż szare renety wyglądają niepozornie wśród idealnych, czerwonych i błyszczących jabłek warto poszukać ich na straganach.

Na szarą renetę musimy poczekać do połowy października, wtedy owoce uzyskują najlepsze walory smakowe i zapachowe.

Największą zaletą renet są ich kulinarne właściwości. Doskonale nadają się do surówek i sałatek, jednak pełnię winnego smaku ujawniają w szarlotkach. Nadzienie przygotowane z przesmażonych z cukrem i doprawionych korzeniami szarych renet to poezja smaku. Twarde jabłka pod wpływem temperatury miękną, by szybko zamienić się w aromatyczne, owocowe nadzienie – doskonałe do placków, szarlotek czy naleśników.


Aby w pełni docenić szare renety, warto sięgnąć po sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę. Obok jabłek kluczową rolę odgrywa w nim tłuszcz dobrej jakości, ponieważ nadaje kruchość i delikatność ciastu. Margaryna Palma z Murzynkiem, która od 40 lat gości w naszych domach, to wybór z gwarancją kulinarnego sukcesu i godna towarzyszka królowej szarlotek – szarej renty!

Przepis na szarlotkę z szarej renety

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłkowe nadzienie:

  • 2 kg szarych renet
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne plasterki.
  • Przełóż je na patelnię i delikatnie podgrzewaj, aby zmiękły.
  • Wsyp cukier, płatki migdałowe, cynamon i imbir.
  • Przesmażone jabłka odstaw do wystudzenia.
  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem, jaja, żółtka i cukier.
  • Szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie równe części.
  • Połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę posmarowaną margaryną.
  • Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego to temperatury 180˚C.
  • Piecz przez godzinę.
  • Ostudzoną szarlotkę podawaj oprószoną cukrem pudrem.
  • Doskonale komponuje się z lodami waniliowymi, posypanymi płatkami migdałów.

Źródło: Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o.

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu