- Jakie są wartości odżywcze pigwy.
- Jakie pigwa ma właściwości lecznicze.
- Kiedy warto jeść owoce pigwy.
- Jak wykorzystywać pigwę w kuchni.
- Kto nie powinien jeść owoców pigwy.
Wartości odżywcze pigwy
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) zawiera dużą ilość mikroelementów i antyoksydantów, wśród których można znaleźć: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Pigwa to również dobre źródło polifenoli oraz kwasu foliowego, które mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Pigwa zawiera również silne olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.
Właściwości lecznicze pigwy
Pigwa to doskonałe źródło witaminy C, która wspiera naturalną odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, spowalnia procesy starzenia się organizmu i pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Związki polifenolowe obniżają ciśnienie krwi, chronią serce przed niekorzystnymi czynnikami i uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.
Ponadto związki zawarte w pigwie obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają uspokajająco i wyciszająco, a także wspierają regenerację wątroby.
Kiedy warto jeść pigwę?
Po przetwory z pigwy warto sięgać regularnie jako urozmaicenie diety, co pozwoli dostarczyć dodatkowe składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To doskonała profilaktyka wielu chorób (nowotwory, nadciśnienie, infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego) oraz wsparcie dla układu odpornościowego.
Jednak przetwory z pigwy warto spożywać, szczególnie gdy cierpimy na:
- przeziębienie, grypę i inne infekcje;
- anemia (niedokrwistość);
- obniżenie odporności;
- wyczerpanie psychofizyczne, przemęczenie;
- zaburzenia trawienia (związki zawarte w pigwie m.in. łagodzą zgagę, biegunki);
- brak apetytu.
Jak widać, pigwa przydaje się w wielu problemach zdrowotnych i może stanowić doskonałe źródło witamin i minerałów, które poprawią stan zdrowia. Dlatego warto mieć przetwory z pigwy w swojej kuchni i po nie regularnie sięgać.
Jak stosować pigwę w kuchni?
Pigwa wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku bliżej jej do cytryny. Ma charakterystyczny, dość intensywny smak.
Z pigwy przygotowuje się nalewki, soki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszoną pigwę można wykorzystać jako dodatek do herbaty lub napojów. Sok z pigwy może być również wykorzystany jako dodatek do deserów, budyni, koktajli, a nawet sałatek – kwaśny smak nada potrawom niecodziennego smaku.
Należy pamiętać, że dojrzałe owoce mają żółty kolor, a najlepszym miejscem do ich przechowywania jest szuflada w lodówce. W trakcie przygotowywania przetworów zazwyczaj wykorzystuje się gotowane owoce, dzięki czemu stają się one miękkie i tracą swój cierpki smak.
Przeciwskazania
Pigwa posiada wiele właściwości zdrowotnych, ale nie dla każdego jej spożywanie będzie korzystne!
- Surowa pigwa zawiera niewielką ilość cukrów prostych, ale po przetworzeniu wraz z dodatkiem cukru może być niekorzystna dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli chorych na cukrzycę i insulinooporność.
- Warto też pamiętać, że duża ilość pigwy może spowodować problemy żołądkowe. Dlatego osoby z chorobami żołądka powinny uważać, aby nie spożywać ich w nadmiarze.
- Pigwy i jej przetworów nie należy jeść codziennie ani w dużych ilościach.
Co ważne – pigwa jest bezpieczna również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią i nie ma przeciwwskazań do podawania przetworów z pigwy małym dzieciom, o ile zachowa się umiar.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Cihan Eken/Pixabay