Pigwa – na co pomaga, dlaczego warto ją jeść?

pigwa na co pomaga i dlaczego warto ją jeść  fot. Cihan Eken Pixabay

Pigwa niegdyś bardzo popularna, dziś mniej chętnie uprawiana, mimo że posiada ogromną ilość prozdrowotnych składników pokarmowych, dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Dodatkowo produkty z pigwy są niezwykle smaczne, dzięki jej charakterystycznemu smakowi, który przypomina nieco cytrynę.

Dlaczego warto jeść pigwę? Jak wykorzystać pigwę w kuchni?

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
9
Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są wartości odżywcze pigwy.
  • Jakie pigwa ma właściwości lecznicze.
  • Kiedy warto jeść owoce pigwy.
  • Jak wykorzystywać pigwę w kuchni.
  • Kto nie powinien jeść owoców pigwy.

Wartości odżywcze pigwy

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) zawiera dużą ilość mikroelementów i antyoksydantów, wśród których można znaleźć: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. Pigwa to również dobre źródło polifenoli oraz kwasu foliowego, które mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Pigwa zawiera również silne olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

Właściwości lecznicze pigwy

Pigwa to doskonałe źródło witaminy C, która wspiera naturalną odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, spowalnia procesy starzenia się organizmu i pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Związki polifenolowe obniżają ciśnienie krwi, chronią serce przed niekorzystnymi czynnikami i uszczelniają naczynia krwionośne. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

Pigwa zawiera również sporą ilość pektyn (błonnik rozpuszczalny w wodzie), dzięki czemu przeciwdziała zaparciom, ułatwia usuwanie toksyn i pobudza perystaltykę jelit.

Ponadto związki zawarte w pigwie obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają uspokajająco i wyciszająco, a także wspierają regenerację wątroby.

pigwa na co pomaga i dlaczego warto ją jeść fot. iVerde
Fot. iVerde
Pigwa najlepiej rośnie na ciepłym, słonecznym stanowisku, osłoniętym od wiatru. Dorasta do 3 m wysokości 

Kiedy warto jeść pigwę?

Po przetwory z pigwy warto sięgać regularnie jako urozmaicenie diety, co pozwoli dostarczyć dodatkowe składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To doskonała profilaktyka wielu chorób (nowotwory, nadciśnienie, infekcje, choroby układu sercowo-naczyniowego) oraz wsparcie dla układu odpornościowego.

Jednak przetwory z pigwy warto spożywać, szczególnie gdy cierpimy na:

  • przeziębienie, grypę i inne infekcje;
  • anemia (niedokrwistość);
  • obniżenie odporności;
  • wyczerpanie psychofizyczne, przemęczenie;
  • zaburzenia trawienia (związki zawarte w pigwie m.in. łagodzą zgagę, biegunki);
  • brak apetytu.

Jak widać, pigwa przydaje się w wielu problemach zdrowotnych i może stanowić doskonałe źródło witamin i minerałów, które poprawią stan zdrowia. Dlatego warto mieć przetwory z pigwy w swojej kuchni i po nie regularnie sięgać.

Jak stosować pigwę w kuchni?

Pigwa wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku bliżej jej do cytryny. Ma charakterystyczny, dość intensywny smak.

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są kwaśne i twarde, ale doskonale sprawdzają się do przygotowywania różnego rodzaju przetworów.

Z pigwy przygotowuje się nalewki, soki, dżemy, konfitury i kompoty. Suszoną pigwę można wykorzystać jako dodatek do herbaty lub napojów. Sok z pigwy może być również wykorzystany jako dodatek do deserów, budyni, koktajli, a nawet sałatek – kwaśny smak nada potrawom niecodziennego smaku.

Należy pamiętać, że dojrzałe owoce mają żółty kolor, a najlepszym miejscem do ich przechowywania jest szuflada w lodówce. W trakcie przygotowywania przetworów zazwyczaj wykorzystuje się gotowane owoce, dzięki czemu stają się one miękkie i tracą swój cierpki smak.

Przeciwskazania

Pigwa posiada wiele właściwości zdrowotnych, ale nie dla każdego jej spożywanie będzie korzystne!

  • Surowa pigwa zawiera niewielką ilość cukrów prostych, ale po przetworzeniu wraz z dodatkiem cukru może być niekorzystna dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli chorych na cukrzycę i insulinooporność.
  • Warto też pamiętać, że duża ilość pigwy może spowodować problemy żołądkowe. Dlatego osoby z chorobami żołądka powinny uważać, aby nie spożywać ich w nadmiarze.
  • Pigwy i jej przetworów nie należy jeść codziennie ani w dużych ilościach.

Co ważne – pigwa jest bezpieczna również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią i nie ma przeciwwskazań do podawania przetworów z pigwy małym dzieciom, o ile zachowa się umiar.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe:  Cihan Eken/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pigwowiec japoński Chaenomeles japonica

Pigwa pospolita Cydonia oblonga

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści