Logo
Logo
8
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Pigwowiec – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

Pigwowiec, często mylony z pigwą, to krzew o drobnych, żółto-zielonych owocach, które zawierają duże ilości składników pokarmowych korzystnych dla zdrowia. Z tego względu od lat przygotowywano różnorodne przetwory z pigwowca, które włączano do diety, aby wzmocnić odporność i zapewnić sobie zdrowie.

Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec? Kiedy warto jeść pigwowiec i jak wykorzystać owoce pigwowca?

 
Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec.
  • Jakie są właściwości lecznicze pigwowca.
  • Kiedy warto jeść owoce pigwowca.
  • Jakie jest zastosowanie pigwowca w kuchni.
  • Przeciwskazania do spożywania owoców pigwowca.

Pigwowiec – wartości odżywcze

Pigwowiec (Chaenomeles) to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem. Dodatkowo zawiera witaminy (A, D, B1, B2, B3 i B9), kwas foliowy, składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez i potas) i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Owoce pigwowca to też dobre źródło antocyjanów, garbników i polifenoli, które jako utleniacz mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pigwowiec zawiera również znaczne ilości błonnika, a przy tym zawiera mało cukrów prostych, które w dużych ilościach są niekorzystne.

Pigwowiec – właściwości lecznicze

Pigwowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a dodatkowo wspaniale wspiera naturalną odporność człowieka. Poprawia przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Owoce pigwowca mają niski indeks glikemiczny, więc jeśli nie są podawane z dużą ilością cukru, to naturalnie obniża poziom glukozy (cukru) we krwi.

Zawarte w pigwowcu składniki pozytywnie wpływają na stan skóry, poprawiając jej odżywienie i wygląd. Dodatkowo ze względu na bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów pigwowiec dostarcza organizmowi dużej ilości niezbędnych składników pokarmowych, więc poprawia ogólny stan zdrowia i włączony do diety może stanowić profilaktykę wielu chorób (nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, choroby serca itp.).

pigwowiec na co pomaga i dlaczego warto jeść - owoce i kwiaty fot. Pixabay
Fot. ivabalk, jhenning/Pixabay
Pigwowiec to nie tylko krzew użytkowy, ale też efektowna roślina – w kwietniu obsypany jest pięknymi kwiatami

Pigwowiec – kiedy warto jeść?

Po przetwory z pigwowca warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest się bardziej narażonym na różnego rodzaju infekcje. Również w trakcie przeziębienia, grypy i innych chorób pigwowiec pomoże je zwalczyć. Można po niego sięgać również w trakcie zaparć ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i pozytywne działanie na układ pokarmowy. Co ciekawe, związki zawarte w pigwowcu mogą łagodzić dolegliwości takie jak:

  • przewlekłe biegunki
  • skurcze jelit
  • stany zapalne żołądka i jelit
  • wymioty
  • bolesne miesiączkowanie
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • reumatyzm

Owoce pigwowca mogą być również świetnym sposobem na uzupełnienie niedoborów poszczególnych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza że naturalne składniki pokarmowe dużo lepiej się wchłaniają, a ewentualny nadmiar organizm potrafi wydalić.

pigwowiec na co pomaga i dlaczego warto jeść fot. miss.lemon Depositphotos
Fot. miss.lemon/Depositphotos
Aromatyczny dżem z owoców pigwowca można wykorzystywać do wypieków oraz smarowania pieczywa

Pigwowiec – zastosowanie w kuchni

Ze względu na to, że owoce pigwowca są dość cierpkie i twarde nie zjada się ich na surowo. Za to można je wykorzystać w przetwórstwie. Chętnie są wykorzystywane do przygotowywanie nalewek i soków, a także dżemów, konfitur, likierów, lodów, deserów czy nawet kompotów w połączeniu z innymi owocami.

Owoce pigwowca świetnie współgrają z truskawkami i wiśniami, dodając lekko kwaśny posmak, który równoważy słodki smak owoców.

Owoce pigwowca można również suszyć i dodawać do herbaty lub innych napojów. Można je również pokroić w plastry lub kostkę i zasypać cukrem, aby po kilku dniach stanowiły wspaniały, niezwykle aromatyczny dodatek do gorących napojów.

Przeciwwskazania do spożywania pigwowca

  • Pigwowiec jest rośliną niezwykle bogatą w składniki pokarmowe, a dodatkowo zawiera mało cukrów prostych i nie działa drażniąco na układ pokarmowy. To oznacza, że w formie przetworzonej mogą go spożywać praktycznie wszyscy.
  • Należy jednak zwracać uwagę, czy w przetworach nie ma zbyt dużej ilości cukru dodanego, który jest niekorzystny dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność).
  • Warto również zachować umiar w spożywaniu pigwowca, a jeśli zaobserwuje się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, to zredukować jego ilość w swojej diecie.
  • Ostrożne powinny być również kobiety w ciąży, dla których najlepszą formą będzie pigwowiec suszony dodawany do herbaty, czy innych napojów, ale nie należy przesadzać z jego ilością.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: marinabakusheva.yandex.ru/Depositphotos

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu