Pigwowiec – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

pigwowiec na co pomaga i dlaczego warto jeść fot. marinabakusheva.yandex.ru Depositphotos

Pigwowiec, często mylony z pigwą, to krzew o drobnych, żółto-zielonych owocach, które zawierają duże ilości składników pokarmowych korzystnych dla zdrowia. Z tego względu od lat przygotowywano różnorodne przetwory z pigwowca, które włączano do diety, aby wzmocnić odporność i zapewnić sobie zdrowie.

Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec? Kiedy warto jeść pigwowiec i jak wykorzystać owoce pigwowca?

Posłuchaj
00:00
18
Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec.
  • Jakie są właściwości lecznicze pigwowca.
  • Kiedy warto jeść owoce pigwowca.
  • Jakie jest zastosowanie pigwowca w kuchni.
  • Przeciwskazania do spożywania owoców pigwowca.

Pigwowiec – wartości odżywcze

Pigwowiec (Chaenomeles) to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem. Dodatkowo zawiera witaminy (A, D, B1, B2, B3 i B9), kwas foliowy, składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez i potas) i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Owoce pigwowca to też dobre źródło antocyjanów, garbników i polifenoli, które jako utleniacz mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pigwowiec zawiera również znaczne ilości błonnika, a przy tym zawiera mało cukrów prostych, które w dużych ilościach są niekorzystne.

Pigwowiec – właściwości lecznicze

Pigwowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a dodatkowo wspaniale wspiera naturalną odporność człowieka. Poprawia przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Owoce pigwowca mają niski indeks glikemiczny, więc jeśli nie są podawane z dużą ilością cukru, to naturalnie obniża poziom glukozy (cukru) we krwi.

Zawarte w pigwowcu składniki pozytywnie wpływają na stan skóry, poprawiając jej odżywienie i wygląd. Dodatkowo ze względu na bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów pigwowiec dostarcza organizmowi dużej ilości niezbędnych składników pokarmowych, więc poprawia ogólny stan zdrowia i włączony do diety może stanowić profilaktykę wielu chorób (nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, choroby serca itp.).

pigwowiec na co pomaga i dlaczego warto jeść - owoce i kwiaty fot. Pixabay
Fot. ivabalk, jhenning/Pixabay
Pigwowiec to nie tylko krzew użytkowy, ale też efektowna roślina – w kwietniu obsypany jest pięknymi kwiatami

Pigwowiec – kiedy warto jeść?

Po przetwory z pigwowca warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest się bardziej narażonym na różnego rodzaju infekcje. Również w trakcie przeziębienia, grypy i innych chorób pigwowiec pomoże je zwalczyć. Można po niego sięgać również w trakcie zaparć ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i pozytywne działanie na układ pokarmowy. Co ciekawe, związki zawarte w pigwowcu mogą łagodzić dolegliwości takie jak:

  • przewlekłe biegunki
  • skurcze jelit
  • stany zapalne żołądka i jelit
  • wymioty
  • bolesne miesiączkowanie
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • reumatyzm

Owoce pigwowca mogą być również świetnym sposobem na uzupełnienie niedoborów poszczególnych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza że naturalne składniki pokarmowe dużo lepiej się wchłaniają, a ewentualny nadmiar organizm potrafi wydalić.

pigwowiec na co pomaga i dlaczego warto jeść fot. miss.lemon Depositphotos
Fot. miss.lemon/Depositphotos
Aromatyczny dżem z owoców pigwowca można wykorzystywać do wypieków oraz smarowania pieczywa

Pigwowiec – zastosowanie w kuchni

Ze względu na to, że owoce pigwowca są dość cierpkie i twarde nie zjada się ich na surowo. Za to można je wykorzystać w przetwórstwie. Chętnie są wykorzystywane do przygotowywanie nalewek i soków, a także dżemów, konfitur, likierów, lodów, deserów czy nawet kompotów w połączeniu z innymi owocami.

Owoce pigwowca świetnie współgrają z truskawkami i wiśniami, dodając lekko kwaśny posmak, który równoważy słodki smak owoców.

Owoce pigwowca można również suszyć i dodawać do herbaty lub innych napojów. Można je również pokroić w plastry lub kostkę i zasypać cukrem, aby po kilku dniach stanowiły wspaniały, niezwykle aromatyczny dodatek do gorących napojów.

Przeciwwskazania do spożywania pigwowca

  • Pigwowiec jest rośliną niezwykle bogatą w składniki pokarmowe, a dodatkowo zawiera mało cukrów prostych i nie działa drażniąco na układ pokarmowy. To oznacza, że w formie przetworzonej mogą go spożywać praktycznie wszyscy.
  • Należy jednak zwracać uwagę, czy w przetworach nie ma zbyt dużej ilości cukru dodanego, który jest niekorzystny dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność).
  • Warto również zachować umiar w spożywaniu pigwowca, a jeśli zaobserwuje się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, to zredukować jego ilość w swojej diecie.
  • Ostrożne powinny być również kobiety w ciąży, dla których najlepszą formą będzie pigwowiec suszony dodawany do herbaty, czy innych napojów, ale nie należy przesadzać z jego ilością.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: marinabakusheva.yandex.ru/Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pigwowiec okazały Chaenomeles speciosa

Pigwowiec japoński Chaenomeles japonica

Pigwowiec katajski / Pigwowiec wąskolistny Chaenomeles cathayensis

Pigwa pospolita Cydonia oblonga

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści