- Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec.
- Jakie są właściwości lecznicze pigwowca.
- Kiedy warto jeść owoce pigwowca.
- Jakie jest zastosowanie pigwowca w kuchni.
- Przeciwskazania do spożywania owoców pigwowca.
Pigwowiec – wartości odżywcze
Pigwowiec (Chaenomeles) to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, która jest silnym antyutleniaczem. Dodatkowo zawiera witaminy (A, D, B1, B2, B3 i B9), kwas foliowy, składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez i potas) i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Owoce pigwowca to też dobre źródło antocyjanów, garbników i polifenoli, które jako utleniacz mają dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pigwowiec zawiera również znaczne ilości błonnika, a przy tym zawiera mało cukrów prostych, które w dużych ilościach są niekorzystne.
Pigwowiec – właściwości lecznicze
Pigwowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a dodatkowo wspaniale wspiera naturalną odporność człowieka. Poprawia przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit, co ułatwia usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.
Zawarte w pigwowcu składniki pozytywnie wpływają na stan skóry, poprawiając jej odżywienie i wygląd. Dodatkowo ze względu na bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów pigwowiec dostarcza organizmowi dużej ilości niezbędnych składników pokarmowych, więc poprawia ogólny stan zdrowia i włączony do diety może stanowić profilaktykę wielu chorób (nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, choroby serca itp.).
Pigwowiec – kiedy warto jeść?
Po przetwory z pigwowca warto sięgać w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest się bardziej narażonym na różnego rodzaju infekcje. Również w trakcie przeziębienia, grypy i innych chorób pigwowiec pomoże je zwalczyć. Można po niego sięgać również w trakcie zaparć ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i pozytywne działanie na układ pokarmowy. Co ciekawe, związki zawarte w pigwowcu mogą łagodzić dolegliwości takie jak:
- przewlekłe biegunki
- skurcze jelit
- stany zapalne żołądka i jelit
- wymioty
- bolesne miesiączkowanie
- reumatoidalne zapalenie stawów
- reumatyzm
Owoce pigwowca mogą być również świetnym sposobem na uzupełnienie niedoborów poszczególnych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza że naturalne składniki pokarmowe dużo lepiej się wchłaniają, a ewentualny nadmiar organizm potrafi wydalić.
Pigwowiec – zastosowanie w kuchni
Ze względu na to, że owoce pigwowca są dość cierpkie i twarde nie zjada się ich na surowo. Za to można je wykorzystać w przetwórstwie. Chętnie są wykorzystywane do przygotowywanie nalewek i soków, a także dżemów, konfitur, likierów, lodów, deserów czy nawet kompotów w połączeniu z innymi owocami.
Owoce pigwowca można również suszyć i dodawać do herbaty lub innych napojów. Można je również pokroić w plastry lub kostkę i zasypać cukrem, aby po kilku dniach stanowiły wspaniały, niezwykle aromatyczny dodatek do gorących napojów.
Przeciwwskazania do spożywania pigwowca
- Pigwowiec jest rośliną niezwykle bogatą w składniki pokarmowe, a dodatkowo zawiera mało cukrów prostych i nie działa drażniąco na układ pokarmowy. To oznacza, że w formie przetworzonej mogą go spożywać praktycznie wszyscy.
- Należy jednak zwracać uwagę, czy w przetworach nie ma zbyt dużej ilości cukru dodanego, który jest niekorzystny dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, insulinooporność).
- Warto również zachować umiar w spożywaniu pigwowca, a jeśli zaobserwuje się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, to zredukować jego ilość w swojej diecie.
- Ostrożne powinny być również kobiety w ciąży, dla których najlepszą formą będzie pigwowiec suszony dodawany do herbaty, czy innych napojów, ale nie należy przesadzać z jego ilością.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: marinabakusheva.yandex.ru/Depositphotos