Pigwowiec katajski / Pigwowiec wąskolistny Chaenomeles cathayensis

Pigwowiec katajski pigwowiec waskolistny, fot. peganum (CC BY-SA 2.0) - Flickr
Pigwowiec katajski / Pigwowiec wąskolistny (Chaenomeles cathayensis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Dekoracyjność: kwiaty
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: różowe, białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: pojedyncze, duże, dzwonkowate
Owoce: jadalne
Pokrój: rozłożysty, krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: owoce, kwiaty
Wysokość: 3-6 m
Okres kwitnienia: IV, V
Kolor owoców: zielone, żółte
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: żywopłoty, ogrody przydomowe, duże ogrody

Pigwowiec katajski (Chaenomeles cathayensis), nazywany też pigwowcem wąskolistnym, to gatunek rośliny z rodziny różowatych (Rosaceae). Jego ojczyzną są Chiny, ale bywa też uprawiany w innych rejonach świata jako roślina ozdobna i użytkowa.

Roślina ta może dorastać do ok. 3-6 m wys. Przybiera formę małego drzewa lub okazałego krzewu o nieregularnym pokroju i szeroko rozgałęzionych, sztywnych, rosnących w różnych kierunkach pędach, uzbrojonych w liczne, długie, ostre kolce. Młode pędy są lekko omszone, starsze pokryte brązową korą. Liście pokrywające pędy są szerokolancetowate, wydłużone, zaostrzone na końcach i ząbkowane na brzegach. Młode liście na spodniej stronie są omszone.

Pigwowiec katajski kwitnie wiosną (IV-V), wydając duże, czarkowate, pięciopłatkowe, biało-różowe (cieniowane) kwiaty, zebrane na pędach po 2-3 w niewielkie grona. Kwiaty są miododajne i pachnące (przypominają wyglądem kwiaty jabłoni).

Po zapyleniu przekształcają się w bardzo duże owoce (ok. 15 cm dł. i 9 cm średnicy), które są pękate, aromatyczne, twarde, zielono-żółte i mają gruszkowaty kształt. Owoce dojrzewają późną jesienią (X-XI). Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mają inne zastosowania kulinarne.

Wymagania i uprawa

Pigwowiec katajski to roślina łatwa w uprawie. Preferuje słoneczne stanowiska i żyzne, przepuszczalne, lekko wilgotne gleby, ale poradzi sobie też w półcieniu i na bardziej suchym, jałowym podłożu.

W naszym kraju roślina jest na ogół dostatecznie mrozoodporna i nie wymaga zimowego okrycia. Jeśli w czasie surowej zimy częściowo przemarznie, wiosną zwykle dobrze się regeneruje.

Pigwowiec katajski może być rozmnażany przez wysiew nasion (w naszym klimacie nie zawsze zdążą dojrzeć), półzdrewniałe i zdrewniałe sadzonki pędowe oraz odkłady poziome.

Zastosowanie

Pigwowiec katajski to jeden z najrzadziej spotykanych w uprawie pigwowców. Za sprawą pięknych, pachnących, dużych kwiatów może stanowić wspaniałą ozdobę wiosennego ogrodu, ale częściej uprawiany jest dla swoich ogromnych, aromatycznych owoców.

W stanie surowym owoce nie nadają się wprawdzie do spożycia, gdyż są twarde, cierpkie i kwaśne, ale mogą stanowić doskonały dodatek do herbaty. Przyrządza się z nich także przetwory (np. galaretki, dżemy) i nalewki. W przetworach można je łączyć z innymi owocami jak np. jabłka.

Oprócz walorów ozdobnych i użytkowych, pigwowiec katajski może mieć też inne praktyczne zastosowanie, gdyż z powodu licznych, kolczastych gałęzi, idealnie nadaje się do tworzenia gęstych, trudnych do sforsowania, obronnych żywopłotów.


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: "Chaenomeles cathayensis"/peganum/CC BY-SA 2.0.

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery