Jabłoń (Malus) występuje powszechnie w strefie klimatów umiarkowanych w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rozmnaża się zwykle przez oczkowanie i szczepienie. Wymaga gleby przewiewnej i dostatecznie wilgotnej.

Na świecie występuje około 30 dziko rosnących gatunków jabłoni. W wyniku ich krzyżowania wyhodowano jabłoń domową obejmującą wiele odmian. Ma ona największe znaczenie, daje bowiem smaczne kuliste owoce, potocznie zwane jabłkami - o różnych kolorach, konsystencji, aromacie i słodyczy.

Jabłka zawierają cenne sole mineralne i witaminy, dlatego mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Spożywane są surowe lub przetworzone w postaci dżemów, kompotów czy konfitur. Wykorzystuje się je również jako składniki wielu potraw.

Jabłka mają także wartości odżywczo-lecznicze. Regulują m.in. proces trawienia, mają dobroczynny wpływ na układ krążenia i przyczyniają się do utrzymania właściwej homeostazy krwi u osób chorych na reumatyzm, cukrzycę i artretyzm.

Wiele gatunków jabłoni uprawia się jako drzewa ozdobne. Wyhodowano nawet odmiany o niejadalnych, małych, jednak efektownie zabarwionych owocach. Drewno jabłoni wykorzystywane jest zaś w stolarce.

Wybrane gatunki jabłoni:

  • Jabłoń domowa (Malus domestica)
  • Jabłoń dzika, płonka (Malus silvestris)
  • Jabłoń jagodowa (Malus baccata)
  • Jabłoń kwiecista (Malus floribunda)
  • Jabłoń niska (Malus pumila)
  • Jabłoń purpurowa (Malus purpurea)
  • Jabłoń śliwolistna (Malus prunifolia)

Wybrane odmiany jabłoni domowej: 'Antonówka', 'Papierówka', 'Złota Reneta', 'Idared', 'Jonagold decosta', 'Ligol'.