Logo
Logo

Zimowe odmiany jabłoni – październikowe jabłka

Jabłonie, które owocują w październiku są jednymi z najpóźniej dojrzewających drzew owocowych. Ich odmiany nazywane są zimowymi. Dowiedz się, które jabłka zbiera się w pełni jesieni i dlaczego warto je uprawiać w naszych "ogrodowych sadach".

Z artykułu dowiesz się:
  • Dlaczego warto uprawiać zimowe odmiany jabłoni?
  • Co owocuje w październiku?
  • Kiedy i jak zbierać jabłka jesienią?
  • Jak przechowywać jabłka?

Czy warto uprawiać zimowe odmiany jabłoni?
Jesienne zbiory jabłek

Pod koniec września oraz przez cały październik można zbierać późno dojrzewające jabłka z tzw. zimowych odmian jabłoni. To bardzo cenne drzewa owocowe, które jako ostatnie w sezonie wydają pyszne owoce. Tak późna pora zbiorów sprawia, że możemy cieszyć się świeżymi jabłkami jeszcze w listopadzie!

Owoce to niezastąpione źródło naturalnych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dlatego warto mieć choć jedno drzewko zimowej odmiany jabłoni w swoim ogrodowym sadzie, by cieszyć się własnymi jabłkami przez niemal całą jesień!

Jakie jabłonie owocują w październiku?
Zimowe odmiany jabłoni

Odmianami jabłoni, które zbiera się pod koniec września i w październiku są np.:

  • odmiany zimowe:
    • Alwa
    • Ariwa
    • Boiken
    • Cortland
    • Fuji
    • Freedom
    • Gala
    • Golden Delicious
    • Gloster
    • Idared
    • Jonagold
    • Koksa Pomarańczowa
    • Merlose
    • Reneta Landsberska
    • Topaz

  • odmiany zimowe opisywane czasem jako jesienne:

Kiedy zacząć zbiór jabłek?
Zbieramy jabłka

Jabłka zbieramy dopiero wtedy, gdy zaczną spadać pierwsze owoce. Później zbieramy je systematycznie i stopniowo – można je zrywać z drzew. Sadownicy radzą wykonywać zbiór raz lub dwa razy w ciągu tygodnia. Zbiera się owoce w pełni wybarwione.

Ważne też, żeby nie zostawiać owoców na drzewie zbyt długo, ponieważ mogą je zaatakować choroby grzybowe.

Jak przechowywać jabłka zbierane w październiku?
Odpowiednie pomieszczenia

  • Jabłka należy odpowiednio przechowywać, by nie traciły wartości odżywczych i walorów smakowych (kwasów organicznych, pektyn, witamin).
  • Pomieszczenie do przechowywania powinno być ciemne, np. piwnica.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jabłek do 4 °C (nie może spadać poniżej 0 °C).
  • Wilgotność w pomieszczeniu powinna być wysoka i utrzymywać się na poziomie 90%.

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Helga Kattinger/Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl