Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) to kolczasty krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z Japonii. Jest szeroko uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce), zarówno dla owoców jak i atrakcyjnego wyglądu.

Zwykle osiąga wysokość do ok. 120 cm. Rozrasta się szeroko i gęsto. Liście są jajowate lub łopatkowate, ostro piłkowane i błyszczące. Kwiaty są pięciopłatkowe o barwie ceglastej/ różowo-czerwonej (różne odcienie) lub pomarańczowoczerwonej. Kwiaty pojawiają się gęsto jeszcze przed rozwojem liści (marzec-kwiecień).

Jesienią roślinę zdobią cytrynowożółte, okrągłe i mocno pachnące owoce osadzone wzdłuż gałęzi. Osiągają ok. 3-4 cm średnicy. Najczęściej dojrzewają w październiku (mogą mieć wtedy różowe plamy). Mają gładką, matową skórkę i kwaskowato-cierpki smak. Mogą opadać jak i utrzymywać się na krzewach przez całą zimę. Są wtedy cennym pokarmem dla ptaków.

Pigwowiec japoński często tworzy mieszańce z pigwowcem pośrednim.

Wymagania i uprawa

Pigwowiec japoński preferuje stanowiska słoneczne, chociaż radzi sobie w lekkim półcieniu. Jest łatwy w uprawie – toleruje różne typy podłoży (oczywiście im jest żyźniejsze, tym lepiej). Nie lubi gleb zasadowych.

Gatunek jest mrozoodporny, ale przed nadejściem zimy warto go na wszelki wypadek okryć. Problemem może być nadmiernie wilgotne podłoże oraz bezśnieżna zima.

Młode egzemplarze powinno się podlewać, starsze dość dobrze znoszą suszę. Łatwo można je rozmnażać za pomocą odkładów lub odrostów korzeniowych. Sadzonki najlepiej umieszczać w gruncie jesienią lub wczesną wiosną. Zaraz po posadzeniu warto przyciąć pędy, aby krzew lepiej rozkrzewił się. Kolejne cięcia przeprowadza się wiosną, po kwitnieniu.

Zastosowanie

Pigwowce traktuje się zarówno jako rośliny jadalne jak i ozdobne. Ich owoce mogą być alternatywą dla cytryny (zawierają znaczną ilość witaminy C, dlatego warto je spożywać dla zwiększenia odporności organizmu). Nadają się do produkcji przetworów.

Krzewy często wykorzystuje się jako niskie, nieformowane żywopłoty. Pigwowiec japoński nadaje się także do sadzenia w rabatach bylinowych oraz w ogrodach skalnych. Można je uprawiać na skarpach. 

Zdjęcia tytułowe: kofi2, Hans Braxmeier, Henryk Niestrój, utroja0/Pixabay