Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) nazywana gruszkowatą, to krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji. W Polsce jest znana z uprawy, ale obecnie spotyka się ją rzadko.
Roślina ma rozłożysty pokrój i dorasta do 5 m wysokości. Liście są duże o jajowatym lub owalnym kształcie.
Kwiaty są atrakcyjne, pięciopłatkowe o białej lub różowej barwie. Ich średnica dochodzi do 5 cm. Pigwa kwitnie na przełomie maja i czerwca.
Cenną jesienną dekoracją są jadalne, duże, żebrowane owoce o żółtej barwie. Odmiany pigw pospolitych dzieli się ze względu na kształt owoców na 2 rodzaje: formy jabłkowate i gruszkowate.
Pigwy owocują na zeszłorocznych krótkopędach.
Wymagania i uprawa
Krzew powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Nie jest w pełni mrozoodporny, dlatego przed nadejściem zimy zaleca się go okrywać i ściółkować podłoże. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne. Znosi jednak gorsze typy gleb. Sadzonki najlepiej wysadzać wiosną.
Pigwa źle reaguje na susze (ma płytki system korzeniowy). Młode okazy warto regularnie podlewać i sporadycznie nawozić. W razie potrzeby należy wykonać cięcie sanitarne.
Zastosowanie
Pigwa pospolita jest atrakcyjna szczególnie w okresie wiosennym (gdy kwitnie) i jesiennym (gdy owocuje). Można ją wykorzystywać do tworzenia krzewiastych kompozycji, luźnych żywopłotów lub do wzbogacenia przydomowego sadu.
Jej owoce są twarde i kwaśne, ale po przetworzeniu nadają się do spożycia. Używa się ich do produkcji przetworów: soków, nalewek, win, kompotów i konfitur. To skarbnica błonnika i witaminy C. Produkty z pigwą zaleca się stosować przy problemach z trawieniem.
Roślina ta znajduje duże zastosowanie w szkółkarstwie jako podkładka dla grusz i innych gatunków roślin owocowych.
Wybrane odmiany
- 'Ursynowska' – gruszkowate owoce, odmiana karłowa
- 'Vranja' – gruszkowate owoce, bardzo duże kwiaty, ciemne liście (zdj. 2)
- 'Aurelia' – jabłkowate owoce, intensywnie żółte
Zdjęcia: iVerde, Pixabay