Logo
Logo

Pigwa pospolita

Na świecie znany jest tylko jeden gatunek reprezentujący rodzaj pigwa. Jest nim pigwa pospolita, która występuje naturalnie na terenach Azji Środkowej i Mniejszej – roślina ta była uprawiana w Europie już w Starożytności dla wyjątkowo aromatycznych owoców, które w naszej strefie klimatycznej dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada.

Zobacz, jakie są wymagania tego wartościowego gatunku i do czego można wykorzystać jego wspaniałe owoce.

Spis treści
Jak wygląda? Jak uprawiać? Gdzie sadzić?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest drzewem, które nie osiąga dużych rozmiarów. Dorasta do 4-5 m wysokości. Ma liście w zarysie jajowate, dosyć duże, do 10 cm długości. Są one ciemnozielone, pokryte od spodu gęstymi, szarymi włoskami.

Rozwijające się w maju okazałe kwiaty pigwy mają 4-5 cm średnicy i są bardzo ładnie wyeksponowane na tle zielonych liści. Kwiaty są zbudowane z 5 dużych, zaokrąglonych płatków korony.

W zależności od odmiany owoce pigwy mogą być bardziej okrągłe – wówczas swoim wyglądem przypominać jabłka lub wydłużone, wtedy przypominają gruszki. Średnica dojrzałych, soczyście żółtych owoców osiąga 10 do 15 cm, a ich waga może dochodzić nawet do kilograma!

Powierzchnia owoców pigwy pokryta jest grubą warstwą szarego kutneru, dzięki któremu owoce są wyjątkowo aksamitne w dotyku.

Owoce pigwy są bardzo twarde, zawierają garbniki, pektyny i witaminy. Aby nadawały się do jedzenia muszą po zbiorze poleżeć i dojrzeć, jednak na surowo raczej się ich nie spożywa. Za to można z nich zrobić smaczne dżemy, marmolady i galaretki – zawierają dużo pektyn, dzięki którym wyroby te w naturalny sposób tężeją. Pigwy można również przeznaczyć na soki i nalewki.

kwiaty pigwy pospolitej
Fot. Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Uprawa i wymagania

Pigwa pospolita preferuje żyzne, dobrze przepuszczalne gleby o lekko kwaśnym lub obojętnym pH. Najlepiej rośnie na podłożach gliniastych lub piaszczysto-gliniastych, które zapewniają odpowiedni drenaż i nie dochodzi na nich do zastoju wody.

Podlewanie pigwy w okresach suchych jest kluczowe dla zapewnienia optymalnego rozwoju. Aby drzewa obficie kwitły i owocowały, należy je sadzić na stanowiskach słonecznych.

Regularne cięcie roślin jest istotne dla utrzymania ich zdrowia. Cięcie najlepiej prowadzić wczesną wiosną, przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego.

Pigwa pospolita, podobnie jak inne gatunki owocowe, może być narażona na szereg chorób i szkodników. Spośród chorób groźne dla rośliny są: owocowa zgnilizna drzew pestkowych, rak kory i gałęzi oraz mączniak prawdziwy. Szkodniki pojawiające się na drzewach to m.in.: mszyce, przędziorki oraz gąsienice motyli.

Gdzie posadzić?

Ze względu na niepełną odporność mrozową pigwa pospolita dotychczas nie zdobyła dużej popularności w Polsce i nawet dziś, gdy zimy stały się łagodne, stosunkowo rzadko można ją spotkać poza ogrodami botanicznymi i kolekcjami. Można ją jednak uprawiać w ogrodach przydomowych, na działkach czy w sadach – głównie ze względu na owoce nadające się do przetworów.

Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich
Zdjęcie tytułowe: Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na: e-katalogroslin.pl

Autor
Pigwa pospolita
Pigwa pospolita
Związek Szkółkarzy Polskich

Związek Szkółkarzy Polskich to stowarzyszenie producentów drzew, krzewów i bylin, a także roślin owocowych. W zielonym ogródku publikuje praktyczne poradniki dot uprawy roślin oraz roślinne nowości.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)