Mączniak prawdziwy: jak wygląda i czym go zwalczać?
Mączniak prawdziwy zawdzięcza swoją nazwę jednemu z charakterystycznych objawów – białemu, "mączystemu" nalotowi na liściach. Jest dość pospolitą chorobą roślin, którą można łatwo rozpoznać i trudno pomylić z czymś innym. Niestety jest również bardzo groźny i w momencie rozpoznania, powinniśmy starać się jak najszybciej go zwalczyć.
Objawy chorobowe mączniaka prawdziwego
Mączniak prawdziwy to bardzo często występująca (wręcz powszechna) choroba roślin ogrodowych. Powodowana jest przez grzyby z rzędu Erysiphales, znane jako mączniaki prawdziwe. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotne i ciepłe powietrze (a przede wszystkim wahania temperatury), brak przewiewności najczęściej spowodowany dużym zagęszczeniem roślin oraz przenawożenie azotem.
Objawy mączniaka (biały, mączysty nalot) można zauważyć na wszystkich nadziemnych częściach roślin – na liściach, łodygach, pąkach i owocach. Porażone rośliny słabiej rosną, kwitną i owocują, a w przypadku dużego porażenia, wzrost zostaje całkowicie zahamowany! Liście, pędy i owoce ulegają zniekształceniu, a w skrajnych przypadkach zasychają i opadają. Porażone rośliny są bardzo osłabione i często przemarzają w zimie.
Biały, mączysty nalot to skupisko bezbarwnych strzępek grzybni i zarodników konidialnych (przemieszczają się z wiatrem i deszczem rozprzestrzeniając chorobę). Z czasem jednak grzybnia ciemnieje i wytwarza małe (0,1 mm), kuliste, czarne twory – są to owocniki grzyba. W ich środku znajdują się zarodniki workowe, które są przyczyną kolejnych infekcji wiosną następnego roku.
Na jakich roślinach może pojawić się mączniak prawdziwy?
Choroba może pojawić się na wielu roślinach ogrodowych:
- roślinach sadowniczych (jabłoń, grusza, truskawka),
- warzywach (marchew, pietruszka, pomidor, sałata),
- drzewach (brzoza, dąb, topola, katalpa, karagana, klon, robinia, wierzba),
- krzewach (róża, hortensja, trzmielina, kalina, bez lilak),
- pnączach (bluszcz, clematis, wiciokrzew),
- kwiatach (aster, dalia, krwawnik, goździk, nagietek, piwonia, mak, jaskier, fiołek, szałwia, stokrotka, werbena, floks, rudbekia),
- a nawet na trawniku i na chwastach (nawłoć, babka).
Jak zwalczać mączniaka?
Niestety mączniak prawdziwy nie jest łatwy do zwalczania. W przypadku słabego porażenia mogą zadziałać naturalne preparaty – t.j. Biosept, Biochikol, Bioczos (Kostki Himal) czy Timorex Gold 24 EC, jednak często okazuje się, że są one mało skuteczne.
Preparat występuje pod różnymi markami – np. Agrecol, Sumin, Target, Twój ogród i wieloma innymi. Można go bez problemu kupić w każdym centrum ogrodniczym lub w sklepach internetowych. Cena różni się w zależności od gramatury opakowania, t.j. 5-6 zł za 15 g, około 10 zł za 50 g oraz 12-15 zł za 100 g.
Zabiegi zwalczające mączniaka przeprowadzamy po zauważeniu pierwszych objawów, 2-3 krotnie co 7-10 dni. Porażone pędy i liście można usuwać i palić, a rany po cięciu zabezpieczyć maścią ogrodniczą z dodatkiem fungicydu. Niestety nawet chemiczna ochrona nie zagwarantuje nam, że mączniak nie pojawi się w przyszłym sezonie. Dlatego też niezmiernie ważne jest to, żeby w kolejnym sezonie rozpocząć zwalczanie od razu po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby roślin!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Paul Maguire / Dreamstime oraz Rasbak / Wikimedia Commons
Komentarze