Stokrotka pospolita (Bellis perennis), nazywana też łąkową lub trwałą to rodzima bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Powszechnie występuje na łąkach i polanach w całym kraju, a w postaci odmian ozdobnych często jest uprawiana w ogrodach.

Stokrotka dorasta do ok. 5-20 cm. wys. i tworzy tuż nad ziemią rozłożystą rozetkę odwrotnie jajowatych, zielonych liści z wąskim ogonkiem. Zakwita wiosną (III/VI) i może kwitnąć aż do późnej jesieni, wydając nieduże, koszyczkowe kwiaty, złożone z 1-2 okółków smukłych, długich, białych lub różowych kwiatów języczkowych i żółtego środka, wypełnionego krótkimi kwiatami rurkowymi.

Odmiany uprawne posiadają większe, zwykle pełne lub półpełne kwiaty, w różnych kolorach (białe, różowe, czerwone, dwukolorowe), ale kwitną krócej niż gatunek (do VII) i są mniej odporne na niskie temperatury (uprawiane jako rośliny dwuletnie).

Wymagania i uprawa

Stokrotka pospolita najlepiej czuje się na glebach żyznych, próchniczych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych o lekko kwaśnym odczynie pH. Preferuje też słoneczne stanowiska, choć poradzi sobie także w półcieniu.

Gatunek jest dostatecznie mrozoodporny, ale jego odmiany ozdobne są wrażliwe na mróz i oczekują zimowego okrycia oraz ciepłych stanowisk.

Stokrotkę pospolitą można rozmnażać z nasion i przez podział rozrośniętych kęp. Pierwszy sposób lepiej sprawdza się w przypadku gatunku niż jego odmian (potomstwo może nie zachować cech odmianowych).

Nasiona wysiewa się na rozsadniku późną wiosną (VI), a latem pikuje na miejsce stałe. Przed zimą rośliny należy solidnie okryć. Zakwitną wiosną następnego roku.

Zastosowanie

Stokrotka pospolita jako gatunek rzadko pojawia się w ogrodach, choć może być doskonałym elementem łąki kwietnej. Znacznie bardziej popularne są jej odmiany ozdobne, które znakomicie sprawdzają się jako obwódki rabat lub wyspy kwiatowe na trawniku. Doskonale nadają się też do uprawy w pojemnikach na balkonach i tarasach

Kwiaty stokrotki można przeznaczyć też do cięcia, a ponieważ są jadalne, można wykorzystać je także jako dodatek do surówek i sałatek (mają miętowy smak). Kwiaty stokrotki pospolitej są też surowcem lekarskim, powszechnie wykorzystywanym z medycynie ludowej. Posiadają m.in. substancje pomagające w regulacji trawienia, a stosowane zewnętrznie pomagają przy problemach skórnych (właściwości przeciwzapalne).

Wybrane odmiany

  • 'Rominette Rosa' – kwiaty pełne, różowe
  • 'Tasso Strawberries and Cream' – kwiaty pełne, różowo-białe
  • 'Tasso Red' – kwiaty pełne, czerwone
  • 'Habanera White with Red Tips' – kwiaty pełne, dwukolorowe, biało-czerwone
  • 'Speedstar Plus White' – kwiaty półpełne, białe, z żółtym środkiem


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Mabel Amber, Hans Braxmeier, congerdesign, Hus16/Pixabay