Piwonia chińska (Paeonia lactiflora), potocznie nazywana "różą bez kolców", to gatunek znanej byliny ogrodowej należącej do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Naturalnie można ją spotkać na terenach Chin, przez Tybet do Syberii.

Występując w naturze, roślina ta ma duże, białe kwiaty – początkowo, gdy przywieziono ją do Europy (w XVIII wieku), nosiła nazwę peonii białej (Paeonia albiflora). Współczesna nazwa gatunkowa lactiflora, oznacza po łacinie "mleczno-białe kwiaty".

Roślina ma pokrój średnio-dużego krzewu osiągającego do 80 cm (niektóre odmiany do 1 m) o silnych, nierozgałęzionych łodygach drewniejących u podstawy. Posiada charakterystyczne, intensywnie zielone, pierzastosieczne i głęboko-klapowane liście. Korzenie są zgrubiałe i bulwiaste.

Główną ozdobą piwonii chińskiej są kwiaty – duże (średnica może sięgać 20 cm!) i pachnące, w kolorach od białych, przez wszystkie odcienie różu, do purpurowych i czerwonych. Piwonie chińskie kwitną w maju i czerwcu.

Uprawa i wymagania

Gleba dla piwonii chińskich powinna być żyzna, próchnicza, głęboko uprawiona (co najmniej do 50 cm), lekko kwaśna. Stanowisko słoneczne lub nieco zacienione. Lubią być osłonięte od wiatru. Piwonie wymagają umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Peonia jest bardzo wrażliwa na przesadzanie. Najlepiej aby robić to w połowie sierpnia lub pierwszej połowie września – nie później, bowiem rośliny mogą nie ukorzenić się dobrze przed zimą!

Zastosowanie

Piwonie chińskie polecane są na duże jednogatunkowe rabaty lub grupy sadzone na trawnikach, pod krzewami ozdobnymi. Większe odmiany stosuje się jako solitery. Znakomicie nadają się na kwiat cięty (trwałość do 10 dni).

Odmiany mieszańcowe

Gatunek jest bardzo zmienny – posiada kilkaset (a nawet już tysięcy) odmian mieszańcowych o różnych kolorach, rozmiarach i formach. W przypadku nazewnictwa odmian mieszańcowych piwonii, używamy zwykle nazwę nazwę rodzajową i odmianową, czyli np.: Piwonia 'Alexander Fleming'.

Rozróżniamy następujące, główne grupy odmian piwonii:

  • Piwonie o kwiatach pojedynczych,
  • Piwonie japońskie – mają normalne płatki osadzone w jednym okółku, środek zaś zajmują wąskie, często inaczej zabarwione płatki stanowiące tak naprawdę przekształcone pręciki kwiatu.
  • Piwonie anemonowe – płatki zewnętrzne w kilku okółkach, płatki środkowe dość szerokie, ułożone kuliście.
  • Piwonie pełne (chińskie) – najczęściej spotykane w naszych ogrodach.

    (Piwonie pojedyncze, japońskie i anemonowe kwitną na przełomie maja i czerwca, a piwonie pełne w czerwcu.)

Polecane odmiany piwonii:

  • 'Albert Crousse' – kwiaty pełne, różowe
  • 'Hania' – wrzosowo-amarantowa, wyselekcjonowana w Polsce
  • 'Alexander Fleming' – pełne, ciemnoróżowe
  • 'Karl Rosenfiend' – kwiaty pełne, duże, ciemnoczerwone
  • 'Shirley Temple' – wysoka (90 cm), kwiaty duże, bladoróżowe, prawie białe
  • 'Ewelina – japońska, kremowa

 Zdjęcie tytułowe: MrGajowy3/Pixabay, iVerde, "Peony"/Jim, the Photographer/CC BY 2.0