Piwonie to idealne kwiaty do bukietów
Piwonie (łac. Paeonia) oznaczają między innymi miłość, szczęście i zdrowie. Nic dziwnego, że jej kwiaty wiosną goszczą na weselach. Ale przyciągają nie tylko gruchające gołąbki – któż nie lubi wnieść do domu dużego bukiet miłości i optymizmu?
Ich pięknem cieszymy się w Europie od 1784 roku. W Chinach jej urokowi poddano się o wiele wcześniej. Tam uprawiano ją nie tylko ze względu na kwiaty, ale przede wszystkim korzenie – według Chińczyków można go stosować do obniżenia gorączki i krzepnięcia krwi. Ale nie zalecamy spożywania piwonii – lepiej cieszyć nią oczy.
Zakochani w piwoniach są szczęściarzami: istnieje ponad 1000 odmian dostępnych we wszystkich rodzajach kształtów i kolorów. Do wyboru są kwiaty z jednym rzędem płatków, półpełne lub pełne. Paleta kolorów też jest spora: radosne odcienie jasnego żółtego, romantyczna biel, róż lub ciemna czerwień. A zapach piwonii jest wyjątkowo atrakcyjny i cudownie słodki!
Pielęgnacja ciętych piwonii
- Ostrym nożem przytnij łodygę ukośnie o 5 cm.
- Weź czysty wazon i napełnij go świeżą wodą.
- Uzupełniaj poziom wody, w miarę jak piwonie będą ją pobierać.
- Nie stawiaj wazonu w przeciągu, w pełnym słońcu lub w pobliżu miski z owocami.
Pomysł na bukiet z piwoniamiPotrzebne będą:
|
Tekst i zdjęcia: Flower Council Holland