Babka lancetowata Plantago lanceolata

Babka lancetowata, fot. WikimediaImages - Pixabay
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
4
Gleba: każda ogrodowa, uboga
Kolor kwiatów: różowe, wielobarwne, białe
Pokrój: krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 40 cm
Okres kwitnienia: V, VI
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina lecznicza

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina należąca do rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Występuje pospolicie na łąkach, polach w rowach i zaroślach. W ogrodzie jest postrzegana za pospolity chwast.

Babka lancetowata wytwarza pęd kwiatostanowy, który może osiągać 40 cm wysokości. Tworzy przyziemne rozety lancetowatych, równowąskich liści, które w dobrych warunkach też mogą mieć nawet 20 cm długości.

Babka kwitnie od maja do czerwca tworząc kwiatostan w formie walcowatego kłosa o barwie od białej do brunatno-różowej. Owocem jest torebka.

Organem podziemnym jest kłącze.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Wymagania i uprawa

Babka lancetowata rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Zwykle można ją znaleźć na glebach ubogich w składniki pokarmowe, szczególnie w azot.

Zastosowanie

Babka lancetowata to jedno z najbardziej znanych ziół. Jej liście zawierają sole mineralne (m.in. cynk, krzemionka) jak i flawonoidy, garbniki, pektyny i wiele innych związków działających leczniczo. Napary z babki można pić przy nieżycie jelit i przy biegunce oraz w innych dolegliwościach przewodu pokarmowego. Zewnętrznie można używać rośliny do płukania oczu przy zapaleniu spojówek i do włosów na pozbycie się łupieżu.

Młode liście babki lancetowatej są jadalne i dodaje się je do sałatek, ale nie jest to popularna roślina w kuchni.

Na potrzeby własne zbiór liści pozyskiwany jest ze środowiska naturalnego lub z ogrodu (o ile nie jest zanieczyszczony). Liście zbiera się od maja do września, a suszyć je można w warunkach naturalnych w przewiewnym, wolnym od wilgoci i dostępu promieni słonecznych miejscu.


Zdjęcia: WikimediaImages/Pixabay; Katarzyna Jeziorska


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści