Babka lancetowata Plantago lanceolata

Babka lancetowata, fot. WikimediaImages - Pixabay
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
4
Gleba: każda ogrodowa, uboga
Kolor kwiatów: różowe, wielobarwne, białe
Pokrój: krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 40 cm
Okres kwitnienia: V, VI
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina lecznicza

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina należąca do rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Występuje pospolicie na łąkach, polach w rowach i zaroślach. W ogrodzie jest postrzegana za pospolity chwast.

Babka lancetowata wytwarza pęd kwiatostanowy, który może osiągać 40 cm wysokości. Tworzy przyziemne rozety lancetowatych, równowąskich liści, które w dobrych warunkach też mogą mieć nawet 20 cm długości.

Babka kwitnie od maja do czerwca tworząc kwiatostan w formie walcowatego kłosa o barwie od białej do brunatno-różowej. Owocem jest torebka.

Organem podziemnym jest kłącze.

Wymagania i uprawa

Babka lancetowata rośnie na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Zwykle można ją znaleźć na glebach ubogich w składniki pokarmowe, szczególnie w azot.

Zastosowanie

Babka lancetowata to jedno z najbardziej znanych ziół. Jej liście zawierają sole mineralne (m.in. cynk, krzemionka) jak i flawonoidy, garbniki, pektyny i wiele innych związków działających leczniczo. Napary z babki można pić przy nieżycie jelit i przy biegunce oraz w innych dolegliwościach przewodu pokarmowego. Zewnętrznie można używać rośliny do płukania oczu przy zapaleniu spojówek i do włosów na pozbycie się łupieżu.

Młode liście babki lancetowatej są jadalne i dodaje się je do sałatek, ale nie jest to popularna roślina w kuchni.

Na potrzeby własne zbiór liści pozyskiwany jest ze środowiska naturalnego lub z ogrodu (o ile nie jest zanieczyszczony). Liście zbiera się od maja do września, a suszyć je można w warunkach naturalnych w przewiewnym, wolnym od wilgoci i dostępu promieni słonecznych miejscu.


Zdjęcia: WikimediaImages/Pixabay; Katarzyna Jeziorska


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Marchew 'Deep Purple' F1
Marchew 'Deep Purple' F1
Obserwuj
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy