Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
17
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Zupa chwaściana (chwaścianka) – pyszny przepis na zupę z 7 chwastów!

Chwasty mogą być naprawdę pyszne, jeśli wiesz, jak dobrze je przyrządzić. Te prosty przepis na zupę z 7 chwastów pozwoli Ci wprowadzić "dzikie zioła" do codziennego menu.

Przepis pochodzi z książki "Smak dzikich Roślin', autorstwa Patrycji Machałek. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

 

Zupa chwaściana

To dość luźne nawiązanie do znanej nam z kuchni ludowej zupy z siedmiu chwastów. Dlaczego z siedmiu? Nie wiadomo – danie to nie jest związane z żadnym świętem ani obrzędem. Gotowano ją na początku wiosny, bo właśnie wtedy łąki i lasy wypełniały się roślinami nie tylko gwarantującymi przepyszne bogactwo smaków, lecz także zapewniającymi mnóstwo witamin i minerałów odbudowujących organizm po nieco jałowej zimowej kuchni.

Ponieważ z potrawą tą nie wiążą się żadne wierzenia, w przepisach na nią nie ma też stałej listy składników. To dobra wiadomość – można poszaleć!

Polska, a raczej słowiańska zupa chwaściana to dobrze wygotowany wywar warzywny (lub mięsny, jeśli lubisz) z dodatkiem świeżych liści, które akurat uda się zerwać w okolicy. Ta możliwość wyboru jest wspaniała – za każdym razem możesz przyrządzić zupełnie inną wersję, dodając roślinę, której nie używałaś wcześniej, zmieniając proporcje czy próbując kolejnego, nowego smaku. Ale uwaga: łatwo przedobrzyć. Na szczęście mądrą sugestią jest nazwa ludowego pierwowzoru tej wariacji – siedem roślin wystarczy.

Przepis na zupę z 7 chwastów

Składniki

  • 2 l wywaru warzywnego (lub mięsno- -warzywnego)
  • 1 ziemniak
  • 1 niewielka marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki liści pokrzywy
  • pół szklanki świeżych liści babki lancetowatej
  • pół szklanki świeżych liści podbiału
  • pół szklanki świeżych liści macierzanki
  • 1 średniej wielkości liść chrzanu
  • 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
  • 1 garść liści podagrycznika
  • sól, pieprz


Przygotowanie

  1. Do wywaru wrzuć pokrojony w kostkę ziemniak, dość cienkie plasterki marchewki i czosnek – nie musisz go rozgniatać.
  2. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj wszystkie liście, posiekane uprzednio na mniejsze części.
  3. Przemieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez 15–20 minut.
  4. Po tym czasie jest gotowa i możesz ją podawać – najlepiej z kleksem śmietany lub jogurtu, z jajkiem na twardo, kiełbasą lub ciecierzycą uprażoną z wędzoną papryką.
  5. Inny pomysł na tę zupę to użycie blendera – i warto to zrobić, bo krem chwaściany, który uzyskasz, będzie po zmiksowaniu przepysznie aksamitny. 

Smacznego!

 Smak dzikich roślin

"Smak Dzikich Roślin" to ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko Ciebie.

Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.

SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ!

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT