Logo
Logo
57
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Zupa chwaściana (chwaścianka) – pyszny przepis na zupę z 7 chwastów!

Chwasty mogą być naprawdę pyszne, jeśli wiesz, jak dobrze je przyrządzić. Ten prosty przepis na zupę z 7 chwastów pozwoli Ci wprowadzić "dzikie zioła" do codziennego menu.

Przepis pochodzi z książki "Smak dzikich Roślin', autorstwa Patrycji Machałek. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

 

Zupa chwaściana

To dość luźne nawiązanie do znanej nam z kuchni ludowej zupy z siedmiu chwastów. Dlaczego z siedmiu? Nie wiadomo – danie to nie jest związane z żadnym świętem ani obrzędem. Gotowano ją na początku wiosny, bo właśnie wtedy łąki i lasy wypełniały się roślinami nie tylko gwarantującymi przepyszne bogactwo smaków, lecz także zapewniającymi mnóstwo witamin i minerałów odbudowujących organizm po nieco jałowej zimowej kuchni.

Ponieważ z potrawą tą nie wiążą się żadne wierzenia, w przepisach na nią nie ma też stałej listy składników. To dobra wiadomość – można poszaleć!

Polska, a raczej słowiańska zupa chwaściana to dobrze wygotowany wywar warzywny (lub mięsny, jeśli lubisz) z dodatkiem świeżych liści, które akurat uda się zerwać w okolicy. Ta możliwość wyboru jest wspaniała – za każdym razem możesz przyrządzić zupełnie inną wersję, dodając roślinę, której nie używałaś wcześniej, zmieniając proporcje czy próbując kolejnego, nowego smaku. Ale uwaga: łatwo przedobrzyć. Na szczęście mądrą sugestią jest nazwa ludowego pierwowzoru tej wariacji – siedem roślin wystarczy.

Przepis na zupę z 7 chwastów

Składniki

  • 2 l wywaru warzywnego (lub mięsno- -warzywnego)
  • 1 ziemniak
  • 1 niewielka marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki liści pokrzywy
  • pół szklanki świeżych liści babki lancetowatej
  • pół szklanki świeżych liści podbiału
  • pół szklanki świeżych liści macierzanki
  • 1 średniej wielkości liść chrzanu
  • 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
  • 1 garść liści podagrycznika
  • sól, pieprz


Przygotowanie

  1. Do wywaru wrzuć pokrojony w kostkę ziemniak, dość cienkie plasterki marchewki i czosnek – nie musisz go rozgniatać.
  2. Gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj wszystkie liście, posiekane uprzednio na mniejsze części.
  3. Przemieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz maksymalnie moc palnika i gotuj zupę pod przykryciem przez 15–20 minut.
  4. Po tym czasie jest gotowa i możesz ją podawać – najlepiej z kleksem śmietany lub jogurtu, z jajkiem na twardo, kiełbasą lub ciecierzycą uprażoną z wędzoną papryką.
  5. Inny pomysł na tę zupę to użycie blendera – i warto to zrobić, bo krem chwaściany, który uzyskasz, będzie po zmiksowaniu przepysznie aksamitny. 

Smacznego!

 Smak dzikich roślin

"Smak Dzikich Roślin" to ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko Ciebie.

Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.

SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ!

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu