Podbiał pospolity to niewielka (do 30 cm wysokości) wieloletnia roślina należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae) znana potocznie jako końskie kopyto, ośla stopa czy boże liczko. To roślina pospolita w Polsce, w ogrodzie traktowana niekiedy jako chwast. Zwykle nie uprawia się jej jako rośliny ozdobnej, lecz na cele lecznicze.

Wytwarza długie, rozgałęzione kłącza i bladozieloną łodygę, na końcu której w marcu i w kwietniu pojawiają się żółte kwiatostany-koszyczki. Kwiaty podbiału zamykają się na noc. Liście ma duże, sercowate, ząbkowane. Owocem jest naga niełupka.

Podbiał nie ma dużych wymagań uprawowych, ale najlepiej rośnie na jasnych, słonecznych stanowiskach i w wilgotnych, ciężkich, gliniastych glebach. To oczywiście nie przeszkadza, aby z podbiału pospolitego stworzyć niewielką, niską rabatkę lub udekorować nią obrzeża ścieżek.

Do produkcji naparów czy leków na bazie alkoholu zbierane są koszyczki kwiatowe na początku kwitnienia. Można je suszyć w warunkach naturalnych - w przewiewnym, suchym, osłoniętym od słońca miejscu. Podbiał jest przydatny w leczeniu przeziębień, kaszlu i astmy. Zewnętrznie stosowany pomaga ukoić ból przy zwichnięciach i zranieniach. Czasem młode liście podbiału dodawane są do sałatek.