Zbieram z trawnika i robię... najlepszą sałatkę z chwastów. Chcesz przepis?

Sałatka z chwastów

Tego się nie spodziewasz – najzdrowsze składniki sałatki rosną tuż pod Twoim nosem. A dokładniej – na trawniku! Młode listki mniszka, krwawnika czy babki lancetowatej to nie chwasty do wyrwania, ale naturalne superfoods, które warto wrzucić do miski. Sałatka z zieleniny prosto spod nóg? To nie żart – to pychota... i prawdziwa bomba witaminowa. Spróbuj!

Posłuchaj
00:00
2

Sałatka z chwastów – co można zebrać z trawnika i zjeść? 

Na pierwszy rzut oka trawnik to po prostu trawa i nieproszeni goście. Ale przyjrzyj się uważniej – młode liście mniszka lekarskiego, pokrzywy, babki, krwawnika czy bluszczyka kurdybanka to prawdziwe skarby. Są nie tylko jadalne, ale też niezwykle wartościowe – bogate w witaminy, minerały i chlorofil. Najważniejsze? Zbieraj je z dala od dróg i psów, najlepiej z własnego, niespryskanego ogródka. 

Sałatka i inne dania z chwastów
Fot. eflstudioart / Adobe Stock
Chwasty w ogrodzie mogą irytować – ale mogą też... zachwycić smakiem. Wystarczy sięgnąć po młode listki, trochę kreatywności i prosty sos. Zamiast wyrzucać, zbieraj i smakuj! Oprócz sałatki możesz zrobić także masełko ziołowo-chwastowe, omlet z chwastami, zupę, ciasto, kanapki... i wszystko to, na co masz ochotę. Smacznego!

Jak zbierać i przygotować chwasty do sałatki? 

Sekret tkwi w świeżości i delikatności – najlepsze są najmłodsze, jeszcze miękkie liście i pąki. Zbieraj je rano, zanim słońce zdąży je przesuszyć. W domu dokładnie przepłucz zioła w zimnej wodzie, możesz je też namoczyć na kilka minut, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Niektóre, jak młoda pokrzywa, warto sparzyć wrzątkiem. I już – gotowe do miksowania!

Co dodać do dzikiej sałatki? 

Chwasty świetnie komponują się z typowymi składnikami sałatek.

  • Dodaj pomidory koktajlowe, ogórki, jajka na twardo, rzodkiewki, ser feta lub kozi, a także ziarna słonecznika czy orzechy włoskie.
  • Nie bój się kwiatów – płatki stokrotek, fiołków czy nasturcji nie tylko ozdobią talerz, ale też wzbogacą smak.
  • A do tego lekki dressing z oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu – naturalnie i zdrowo. 

Przepis? Najlepszy to ten, który stworzysz sama 

Sałatka z chwastów to nie sztywna lista składników. To zabawa, eksperyment i smakowanie natury. Można inspirować się klasyką z mniszkiem, szczawiem i serem, ale równie dobrze można stworzyć własną wariację z tym, co akurat znajdziesz w ogrodzie. Im bardziej świeże i młode listki + lokalne składniki, tym lepiej. Każda wersja będzie inna – i każda może być tą ulubioną.

Czasem wystarczy garść młodego szczawiu lub kilka stokrotek, by zwykłej sałatce dodać trochę "dzikich smaków" z dzikich ziół (chwastów).  

Czy warto jeść chwasty? Naturalnie! Tak – i to jeszcze jak

To, co często traktujemy jak problem ogrodowy, okazuje się być... lekiem z przyrody. Mniszek wspomaga trawienie, krwawnik działa przeciwzapalnie, pokrzywa oczyszcza organizm. Chwasty są tanie, dostępne i – co najważniejsze – zdrowe (i smaczne). Nie trzeba ich nawozić, nie trzeba kupować. Trzeba tylko... zauważyć i odważyć się zjeść!

Zdjęcie tytułowe: eflstudioart / Adobe Stock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy