Nagietek lekarski (Calendula officinalis) nazywany jest miesięcznicą, paznokietnikiem. To roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae Dumort). Jej pochodzenie to prawdopodobnie tereny śródziemnomorskie i Iran, gdyż do dzisiaj rośnie tam na stanowiskach naturalnych. W Polsce jest to roślina uprawna, ale czasami dziczejąca.

Roślina wytwarza wzniesioną, sztywną łodygę, która dosyć mocno się rozgałęzia. Posiada włoski gruczołowe. Liście nagietka są krótkoogonkowe i siedzące, obejmują łodygę. Kwiaty nagietka są w kolorze żółtym i pomarańczowym.

Ciekawą ich cechą jest to, że kwiaty są wrażliwe na zmiany temperatury – zamykają się, gdy jest ciemno, albo zanosi się na deszcz. Są też jadalne.

Wymagania i uprawa

Nasiona wysiewa się w kwietniu wprost do gruntu. Roślina nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Lubi stanowiska słoneczne. Kwitnienie od czerwca do września. Wysiana jesienią rozkwitnie wcześniej w następnym sezonie.

Nagietek lekarski należy do roślin wabiących owady i jest rośliną miododajną.

Roślina jest podatna na mączniaka prawdziwego. Objawy mączniaka, to biały, mączysty nalot na górnej stronie liści. Zaatakowana, wygląda jak "posypana mąką". Rośliny silnie porażone mają zahamowany wzrost i kwitnienie oraz mogą zamierać.

Zastosowanie

Może być uprawiany na rabatach i w donicach. Pomarańczowo-złociste płatki kwiatów nagietka lekarskiego dodaje się do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadają piękny kolor.

Jako zioło nagietek ma bardzo wszechstronne zastosowanie zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ma m.in. właściwości antyseptyczne (na rany, ugryzienia, itp.), przeciwzapalne czy łagodzące.

Polecane odmiany ozdobne:

  • 'Geisha Girl' odmiana wysoka o pełnych, pomarańczowych kwiatach
  • 'Princess' – odmiana wysoka o kwiatach dwubarwnych ze złotymi, żółtymi lub pomarańczowymi koszyczkami
  • 'Fiesta Gitana' – odmiana karłowa o pełnych kwiatach w kolorach od kremowego do pomarańczowego
  • 'Honey Babe' – odmiana karłowa o kwiatach pełnych (barwa kwiatów: morelowa, żółta i pomarańczowa)