Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- jajko
Nadzienie
- 250 g serka mascarpone
- kopiasta łyżka miodu z maliną
Dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania, świeża mięta, jadalne kwiaty.
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę.
- Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
- Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
- Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.
Smacznego!
Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich