Wielkanocny mazurek z miodową nutą

Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą

Pyszny wielkanocny mazurek z miodowym serkiem i owocami cieszy oko i zachwyca smakiem. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu, który specjalnie na święta przygotowała autorka kulinarnego bloga Mienta Blog. Mazurek z dodatkiem miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich jest łatwy do wykonania, smakuje wyśmienicie i stanowi najlepszy sposób, aby poczuć niepowtarzalny klimat świąt.

Posłuchaj
00:00
52

Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Nadzienie

  • 250 g serka mascarpone
  • kopiasta łyżka miodu z maliną

Dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania, świeża mięta, jadalne kwiaty.

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę.
  2. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
  6. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  7. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.

Smacznego!

Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści