Logo
Logo
46
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Wielkanocny mazurek z miodową nutą

Pyszny wielkanocny mazurek z miodowym serkiem i owocami cieszy oko i zachwyca smakiem. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu, który specjalnie na święta przygotowała autorka kulinarnego bloga Mienta Blog. Mazurek z dodatkiem miodu z maliną z Pasiek Rodziny Sadowskich jest łatwy do wykonania, smakuje wyśmienicie i stanowi najlepszy sposób, aby poczuć niepowtarzalny klimat świąt.

 

Przepis na wielkanocny mazurek z miodową nutą

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Nadzienie

  • 250 g serka mascarpone
  • kopiasta łyżka miodu z maliną

Dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania, świeża mięta, jadalne kwiaty.

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę.
  2. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy upiec małe ciasteczka do ozdoby).
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia.
  6. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  7. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami.

Smacznego!

Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu