Logo
Logo

Konfitura z cebuli – idealna do kanapek!

Sprawdź, jak smacznie wykorzystać cebulę! Zrób z niej pyszną konfiturę z dodatkiem musu z suszonych fig i aromatycznych ziół.

Przepis na konfiturę z cebuli

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g suszonych
  • 60 g owoców miechunki peruwiańskiej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy.
  2. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi.
  3. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek.
  4. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
  5. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl