Konfitura z cebuli – idealna do kanapek!

konfitura z cebuli

Sprawdź, jak smacznie wykorzystać cebulę! Zrób z niej pyszną konfiturę z dodatkiem musu z suszonych fig i aromatycznych ziół.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
18

Przepis na konfiturę z cebuli

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g suszonych
  • 60 g owoców miechunki peruwiańskiej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy.
  2. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi.
  3. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek.
  4. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
  5. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Cebula zwyczajna Allium cepa

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści