Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
12
Okazje
Artykuł na: minutę

Konfitura z cebuli – idealna do kanapek!

Sprawdź, jak smacznie wykorzystać cebulę! Zrób z niej pyszną konfiturę z dodatkiem musu z suszonych fig i aromatycznych ziół.

 

Przepis na konfiturę z cebuli

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g suszonych
  • 60 g owoców miechunki peruwiańskiej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy.
  2. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi.
  3. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek.
  4. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
  5. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu