Przepis na konfiturę z cebuli
Składniki
- 1 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 200 g suszonych
- 60 g owoców miechunki peruwiańskiej
- 3 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- gałązka świeżego tymianku
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy.
- Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi.
- Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek.
- W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
- Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).
Smacznego!
Źródło: Bakalland