Przepis na zupę krem z cebuli
Składniki
- 1 kg cebuli
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki siekanego szczypiorku
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- Szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, tymianku
Przygotowanie
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, marchewkę i ziemniaka pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę.
- Zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, ziemniaka, czosnek, przyprawy, zalać wywarem warzywnym.
- Gotować ok. 30 minut. Całość zblendować na gładką masę.
- Podawać z siekanym szczypiorkiem i grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |