Cebula – na co pomaga i jak stosować?

cebula na co pomaga i jak stosować fot. Robert Owen-Wahl Pixabay

Cebula jest warzywem cenionym i lubianym i praktycznie niewiele się w kuchni dzieje bez jej udziału. Warzywo to znane jest ludziom już od Starożytności, ale zarówno niegdyś, jak i obecnie cebula znajduje zastosowanie nie tylko jako klasyczna żywność, lecz również jako panaceum na różne dolegliwości.

Dlaczego warto jeść cebulę, przy jakich dolegliwościach może przynieść ulgę jej stosowanie i czy cebula jest dla każdego?

Posłuchaj
00:00
20

Cebula – wartości odżywcze

Cebula (Allium cepa) nie może być traktowana jako pożywienie samo w sobie, ponieważ jej wartość odżywcza jest znikoma i wynosi zaledwie ok. 30-40 kcal w 100 gramach warzywa. Jednocześnie trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek kuchnię bez udziału cebuli, ponieważ cebula poprawia i uwydatnia smak potraw, a także dostarcza wielu cennych związków, w tym także witamin i minerałów.

W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, w tym kwercetynę, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a ponadto chrom, cynk, magnez, potas, wapń, żelazo oraz odpowiedzialne za jej ostry smak związki siarki.

Spożywanie cebuli wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi, a także działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie oraz przeciwbakteryjnie, w tym w jamie ustnej. Oprócz tych niewątpliwych zalet cebula jest również stosowana jako panaceum przy wielu różnorodnych dolegliwościach.

cebula na co pomaga i jak stosować fot. Couleur Pixabay
Fot. Couleur/Pixabay

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Cebula – zastosowania lecznicze

Cebula jest wymieniana już w Biblii, a była znana i ceniona również w starożytnym Egipcie. Nie może więc dziwić fakt, że na przestrzeni wieków była używana nie tylko do jedzenia, ale również znajdywano dla niej wiele zastosowań medycznych. Niektóre zapewne zaginęły w pomroce dziejów, ale są i takie, które przetrwały do dziś, a odkrywane są również wciąż nowe.

Już sama styczność z cebulą może mieć korzystny wpływ na zdrowie, pod warunkiem rozkrajania warzywa i uwolnienia jej lotnych związków. Wdychanie ich odkaża nos oraz drogi oddechowe, a także podrażnia śluzówkę oka, a poprzez łzawienie powoduje jej oczyszczanie.

Polecany jest syrop z cebuli, który ma działanie przeciwzapalne, dezynfekujące i łagodzące kaszel. Syrop z cebuli jest polecany szczególnie w miesiącach chłodnych.

Cebula była i jest ceniona jako źródło witaminy C, sprawdzające się m.in. podczas dalekomorskich rejsów w przeciwdziałaniu szkorbutowi. Jako łatwa w przechowywaniu powoduje dostępność do tej witaminy przez cały rok.

Znajdująca się w cebuli kwercetyna jest według wielu badań naukowych sprzymierzeńcem człowieka w walce z nowotworami.

Regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko zachorowania oraz rozwoju raka m.in. gardła i jamy ustnej, jajnika, nerek i trzustki, a w okresie menopauzy chroni przed zachorowaniem na osteoporozę.

Cebula obniża ciśnienie krwi, a także rozrzedza krew, przeciwdziałając zakrzepom. Co więcej, cebula ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi, przy czym podnosi poziom cholesterolu pożądanego (HLD), a obniża poziom złego (LDL).

W cebuli obecny jest związek o nazwie glukokinina, mający działanie insulinopodobne, a to pozwala na obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę nawet u osób pozostających w grupie ryzyka. W tym wypadku działanie cebuli jest skuteczne wyłącznie przy spożywaniu jej na surowo.

Cebula ma pozytywne działanie na układ trawienny, a poprzez obecność dużej ilości błonnika probiotycznego wpływa korzystnie na florę jelitową, co powinno być wykorzystywane po kuracji antybiotykami. Ponadto zapobiega zaparciom, działa moczopędnie oraz usuwa nadmiar wody z organizmu, ale i wspomaga organizm po spożyciu nadmiaru alkoholu, czyli jest dobra na kaca. Oprócz działań wewnętrznych wynikających ze spożywania cebuli, to warzywo może być również z powodzeniem stosowne zewnętrznie.

Cebula zmniejsza natężenie uciążliwego szumu w uszach. W zależności od źródła należy w tym celu wpuszczać do uszu po kilka kropel surowego soku z cebuli albo wkładać rozgotowaną papkę. Takiej samej masy cebulowej można używać doodbytniczo przy wspomaganiu leczenia hemoroidów.

Masa z rozgotowanej cebuli znajdowała przez wieki i jest stosowana do dziś przy leczeniu wrzodów. Robione z niej opatrunki nie tylko leczą owrzodzenie, ale nie pozostawiają blizn. Podobne działanie masa cebulowa wykazuje przy leczeniu trądziku i czyraków, przy odmrożeniach, oparzeniach, przynosi ulgę przy żylakach, a nawet przy zapaleniu okostnej. Natomiast przyłożony do miejsca ukłucia surowy listek cebuli przynosi ulgę po ukąszeniu komara lub pszczoły.

Cebula – przeciwwskazania

Cebula jest cenna w kuchni i cenna medycznie, ale niestety nie każda osoba może spożywać dowolne ilości cebuli bez konsekwencji dla zdrowia i samopoczucia.

Nie powinni jej spożywać osoby z chorą wątrobą, nerkami, woreczkiem żółciowym oraz z niewydolnością serca. Ponadto powinny unikać cebuli osoby z wrażliwym jelitem, ponieważ cebula może u nich powodować biegunki, wzdęcia, czy przelewanie się w jelitach.

Jakakolwiek choroba przewlekła wymaga konsultacji z lekarzem odnośnie do stosowanej diety i dotyczy to również cebuli. Jednocześnie takie osoby nie muszą rezygnować z zastosowania cebuli zewnętrznie.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Robert Owen-Wahl/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Cebula zwyczajna Allium cepa

Łatwe porządki? Sprawdźmy! Testujemy dwie myjki wysokociśnieniowe Bosch... nie tylko w ogrodzie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści