Cebula zwyczajna (Allium cepa) pochodzi z Azji. To bylina uprawiana na całym świecie. Ma wiele odmian różniących się między sobą wielkością, kształtem i kolorem łusek, a także smakiem. Uprawia się ją z nasion lub z rozsady. Wymaga słonecznego stanowiska i może rosnąć właściwie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się w żyznym podłożu.
Cebulę wykorzystuje się jako warzywo oraz w lecznictwie od najdawniejszych czasów. W okresie jesienno-zimowym znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.
Fot. Ilona, Manfred Richter, Hans Braxmeier, Andreas Göllner, Ilona Ilyés/Pixabay, Barbara Walicka |
Co zawiera cebula
- witaminę C;
- minerały o działaniu bakteriobójczym (fosfor, magnez, siarkę, krzem, cynk).
Przepis na syrop z cebuli
- Drobno pokrojoną cebulę zasypać cukrem.
- Wymieszać, ucisnąć łyżeczką i przykryć spodeczkiem.
- Odstawić w dość ciepłe miejsce (nie bezpośrednio na kaloryferze, tylko w jego pobliżu).
- Po 2-3 godzinach cebula puści sok, który należy popijać po łyżeczce.
- Syrop cebulowy przygotowuje się codziennie świeży, ponieważ w ciepłym pomieszczeniu bardzo łatwo fermentuje.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Maria Brzostowska/Fotolia