Syrop z cebuli – domowy lek na przeziębienie!

Syrop z cebuli fot. Maria Brzostowska Fotolia

Cebula ma w kuchni mnóstwo zastosowań – wystarczy wymienić słynną zupę cebulową, tartę z cebulą, sos cebulowy, cebulę glazurowaną, pikle z cebuli – listę przydatności tego warzywa można długo mnożyć. A wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy C i substancji o działaniu bakteriobójczym. Zobacz, jak łatwo przygotować syrop z cebuli.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
104

Cebula zwyczajna (Allium cepa) pochodzi z Azji. To bylina uprawiana na całym świecie. Ma wiele odmian różniących się między sobą wielkością, kształtem i kolorem łusek, a także smakiem. Uprawia się ją z nasion lub z rozsady. Wymaga słonecznego stanowiska i może rosnąć właściwie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się w żyznym podłożu.

Cebulę wykorzystuje się jako warzywo oraz w lecznictwie od najdawniejszych czasów. W okresie jesienno-zimowym znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Syrop z cebuli

Fot. Ilona, Manfred Richter, Hans Braxmeier, Andreas Göllner, Ilona Ilyés/Pixabay, Barbara Walicka

Co zawiera cebula

  • witaminę C;
  • minerały o działaniu bakteriobójczym (fosfor, magnez, siarkę, krzem, cynk).

 

Przepis na syrop z cebuli

  • Drobno pokrojoną cebulę zasypać cukrem.
  • Wymieszać, ucisnąć łyżeczką i przykryć spodeczkiem.
  • Odstawić w dość ciepłe miejsce (nie bezpośrednio na kaloryferze, tylko w jego pobliżu).
  • Po 2-3 godzinach cebula puści sok, który należy popijać po łyżeczce.
  • Syrop cebulowy przygotowuje się codziennie świeży, ponieważ w ciepłym pomieszczeniu bardzo łatwo fermentuje.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Maria Brzostowska/Fotolia


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Gość J. Martyn
07-11-2022 13:52
Nie na kaszel ale na ogólne podniesienie odporności i oczyszczenie z niechcianych rzeczy, polecam robić nie syrop tylko sok z cebuli BEZ cukru (dzieci raczej go nie polubią;)). Zagryzać natką pietruszki, żeby odświeżyć oddech. Pzd
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści