Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
34
Do góry

Syrop z cebuli

Cebula ma w kuchni mnóstwo zastosowań – wystarczy wymienić słynną zupę cebulową, tartę z cebulą, sos cebulowy, cebulę glazurowaną, pikle z cebuli – listę przydatności tego warzywa można długo mnożyć. A wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy C i substancji o działaniu bakteriobójczym. Zobacz, jak łatwo przygotować syrop z cebuli.

Cebula zwyczajna (Allium cepa) pochodzi z Azji. To bylina uprawiana na całym świecie. Ma wiele odmian różniących się między sobą wielkością, kształtem i kolorem łusek, a także smakiem. Uprawia się ją z nasion lub z rozsady. Wymaga słonecznego stanowiska i może rosnąć właściwie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się w żyznym podłożu.

Cebulę wykorzystuje się jako warzywo oraz w lecznictwie od najdawniejszych czasów. W okresie jesienno-zimowym znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.

Co zawiera cebula

  • witaminę C;
  • minerały o działaniu bakteriobójczym (fosfor, magnez, siarkę, krzem, cynk).

Syrop z cebuli

Fot. Ilona, Manfred Richter, Hans Braxmeier, Andreas Göllner, Ilona Ilyés/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na syrop z cebuli

  • Drobno pokrojoną cebulę zasypać cukrem.
  • Wymieszać, ucisnąć łyżeczką i przykryć spodeczkiem.
  • Odstawić w dość ciepłe miejsce (nie bezpośrednio na kaloryferze, tylko w jego pobliżu).
  • Po 2-3 godzinach cebula puści sok, który należy popijać po łyżeczce.
  • Syrop cebulowy przygotowuje się codziennie świeży, ponieważ w ciepłym pomieszczeniu bardzo łatwo fermentuje.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Maria Brzostowska/Fotolia


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Pomysły na ogród
Temat miesiąca
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować – podczas pierwszych pogodnych dni silne słońce może mocno wysuszać rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwiać uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny.
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) – zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza.
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie.
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia).
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg z ogrodowych mebli, ścieżek i podjazdu pamiętajmy, że należy go rozkruszać – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować np. gnicie darni.
Twoja strona ogrodu