Logo
Logo
44
Do góry

Syrop z cebuli

Cebula ma w kuchni mnóstwo zastosowań – wystarczy wymienić słynną zupę cebulową, tartę z cebulą, sos cebulowy, cebulę glazurowaną, pikle z cebuli – listę przydatności tego warzywa można długo mnożyć. A wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy C i substancji o działaniu bakteriobójczym. Zobacz, jak łatwo przygotować syrop z cebuli.

Cebula zwyczajna (Allium cepa) pochodzi z Azji. To bylina uprawiana na całym świecie. Ma wiele odmian różniących się między sobą wielkością, kształtem i kolorem łusek, a także smakiem. Uprawia się ją z nasion lub z rozsady. Wymaga słonecznego stanowiska i może rosnąć właściwie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się w żyznym podłożu.

Cebulę wykorzystuje się jako warzywo oraz w lecznictwie od najdawniejszych czasów. W okresie jesienno-zimowym znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.

Co zawiera cebula

  • witaminę C;
  • minerały o działaniu bakteriobójczym (fosfor, magnez, siarkę, krzem, cynk).

Syrop z cebuli

Fot. Ilona, Manfred Richter, Hans Braxmeier, Andreas Göllner, Ilona Ilyés/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na syrop z cebuli

  • Drobno pokrojoną cebulę zasypać cukrem.
  • Wymieszać, ucisnąć łyżeczką i przykryć spodeczkiem.
  • Odstawić w dość ciepłe miejsce (nie bezpośrednio na kaloryferze, tylko w jego pobliżu).
  • Po 2-3 godzinach cebula puści sok, który należy popijać po łyżeczce.
  • Syrop cebulowy przygotowuje się codziennie świeży, ponieważ w ciepłym pomieszczeniu bardzo łatwo fermentuje.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Maria Brzostowska/Fotolia


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 27, Sentencja nr:10
Tydzień 27, Sentencja nr:10
Regularnie podlewamy cały ogród, a w szczególności rośliny nowo posadzone. Poznaj zasady podlewania ogrodu w upalne dni.
Tydzień 27, Sentencja nr:8
Tydzień 27, Sentencja nr:8
Z warzyw i owoców robimy przetwory: robimy soki i dżemy, kisimy ogórki i nie tylko, fermentujemy wino i nastawiamy nalewki.
Tydzień 27, Sentencja nr:6
Tydzień 27, Sentencja nr:6
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku) i przygotować je do uprawy kolejnych roślin.
Tydzień 27, Sentencja nr:1
Tydzień 27, Sentencja nr:1
Po świętojańskich opadach można przystąpić do przerzedzania zawiązków owocowych na drzewach w sadzie, pozostawiając te najładniejsze, osadzone w środkowej części pędu.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!