Logo
Logo
44
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Syrop z cebuli – domowy lek na przeziębienie!

Cebula ma w kuchni mnóstwo zastosowań – wystarczy wymienić słynną zupę cebulową, tartę z cebulą, sos cebulowy, cebulę glazurowaną, pikle z cebuli – listę przydatności tego warzywa można długo mnożyć. A wszystko dlatego, że jest bogatym źródłem witaminy C i substancji o działaniu bakteriobójczym. Zobacz, jak łatwo przygotować syrop z cebuli.

 

Cebula zwyczajna (Allium cepa) pochodzi z Azji. To bylina uprawiana na całym świecie. Ma wiele odmian różniących się między sobą wielkością, kształtem i kolorem łusek, a także smakiem. Uprawia się ją z nasion lub z rozsady. Wymaga słonecznego stanowiska i może rosnąć właściwie na każdej glebie, choć najlepiej rozwija się w żyznym podłożu.

Cebulę wykorzystuje się jako warzywo oraz w lecznictwie od najdawniejszych czasów. W okresie jesienno-zimowym znajduje zastosowanie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – syrop z cebuli ma działanie wykrztuśne.

Co zawiera cebula

  • witaminę C;
  • minerały o działaniu bakteriobójczym (fosfor, magnez, siarkę, krzem, cynk).

Syrop z cebuli

Fot. Ilona, Manfred Richter, Hans Braxmeier, Andreas Göllner, Ilona Ilyés/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na syrop z cebuli

  • Drobno pokrojoną cebulę zasypać cukrem.
  • Wymieszać, ucisnąć łyżeczką i przykryć spodeczkiem.
  • Odstawić w dość ciepłe miejsce (nie bezpośrednio na kaloryferze, tylko w jego pobliżu).
  • Po 2-3 godzinach cebula puści sok, który należy popijać po łyżeczce.
  • Syrop cebulowy przygotowuje się codziennie świeży, ponieważ w ciepłym pomieszczeniu bardzo łatwo fermentuje.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Maria Brzostowska/Fotolia

Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (4)

Komentarze

BALKON
Na czasie
BALKON
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Pamiętajmy o systematycznym podlewaniu i nawożeniu żywopłotów. Do nawożenia możemy stosować nawóz długo działający, stopniowo uwalniający składniki, który podsypuje się pod krzewy raz w roku (wiosną).
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Przycinamy krzewy, które kwitły na zeszłorocznych pędach, przed wypuszczeniem liści. Należą do nich: forsycja, migdałek, wierzba, dereń jadalny. Przycięcie spowoduje, że krzewy wypuszczą nowe pędy.
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Przeprowadźmy aerację trawnika, która polega na rozluźnieniu zbitej ziemi, aby mogło dotrzeć do niej powietrze.
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
 
Twoja strona ogrodu