Przepis na spaghetti z cukinii
Składniki
- 2 cukinie
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 250 g krewetek
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 gałązka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Umyj i usuń boki cukinii.
- Następnie za pomocą spiralnej krajalnicy do warzyw przygotuj spaghetti.
- Połóż spaghetti z cukinii na chłonnym papierze, aby wydobyć jak najwięcej płynu.
- Odcedź, gdy krewetki się ugotują.
- Do dużego rondla wlej oliwę, dodaj czosnek i chilli, smaż na średnim ogniu przez dwie minuty.
- Dodaj obrane krewetki, sól i pieprz. Gotuj przez pięć minut lub aż zmienią kolor.
- Dodaj spaghetti z cukinii i pokrojonego pomidora do mieszanki z krewetkami i gotuj jeszcze przez około pięć minut.
- W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj na bardzo gorąco.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |