Logo
Logo

Spaghetti z cukinii – zdrowy warzywny obiad!

Spaghetti z cukinii to idealny pomysł na szybki i lekki obiad albo wytrawną kolację. Krewetki, które są jednym z bohaterów tego dania, na pewno przypadną do gustu tym najbardziej wymagającym smakoszom! 

Przepis na spaghetti z cukinii 

Składniki 

  • 2 cukinie
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 250 g krewetek
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 gałązka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie 

  1. Umyj i usuń boki cukinii.
  2. Następnie za pomocą spiralnej krajalnicy do warzyw przygotuj spaghetti.
  3. Połóż spaghetti z cukinii na chłonnym papierze, aby wydobyć jak najwięcej płynu.
  4. Odcedź, gdy krewetki się ugotują.
  5. Do dużego rondla wlej oliwę, dodaj czosnek i chilli, smaż na średnim ogniu przez dwie minuty.
  6. Dodaj obrane krewetki, sól i pieprz. Gotuj przez pięć minut lub aż zmienią kolor.
  7. Dodaj spaghetti z cukinii i pokrojonego pomidora do mieszanki z krewetkami i gotuj jeszcze przez około pięć minut.
  8. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj na bardzo gorąco.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (15)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl