Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
19
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rabarbaru w ogrodzie

Rabarbar służy głównie jako dodatek do soków, kompotów lub jest spożywany z cukrem. Jego ogonki liściowe charakteryzują się oryginalnym, kwaskowatym smakiem. Chociaż najlepsze plony rabarbaru można zbierać zaledwie przez kilka tygodni, warzywo i tak warto posadzić w swoim ogrodzie.

Rabarbar (Rheum rhaponticum) to znana roślina w Polsce, szczególnie często uprawiana w tradycyjnych, „babcinych” ogrodach. Jej ogonki liściowe są chętnie spożywane przez dzieci. Najbardziej wartościowe są te liczące 3-5 tygodni. Trzeba jednak pamiętać, aby wykorzystywać rabarbar w sposób umiarkowany (nie spożywać codziennie w okresie plonowania). Roślina w dużych ilościach może być szkodliwa (zmniejsza ilość wapnia w organizmie, tworząc niekorzystne dla nerek szczawiany wapnia). Korzystając rozsądnie z walorów rabarbaru, niwelujemy ryzyko zatrucia.

Uprawa i pielęgnacja rabarbaru

Roślina jest łatwa w uprawie i często sadzi się ją w niezagospodarowanych, mało urodzajnych miejscach. Na jednym stanowisku jest efektywnie uprawiana przez 10-12 lat. Można wysadzać ją wiosną lub jesienią (optymalnie pod koniec września lub na początku października). Pąki powinny być przykryte ok. 5 centymetrową warstwą podłoża.

uprawa rabarbaru fot. Andrew Spock Freeimagesfot. Andrew Spock Freeimages

W czasie uprawy warto stosować nawozy organiczne (np.: kompost, obornik i gnojownicę). Z nawozów azotowych poleca się dokarmianie mocznikiem (który dodatkowo wpływa na zmniejszenie ilości kwasu szczawianowego w liściach).

Z innych zabiegów pielęgnacyjnych trzeba pamiętać o regularnym odchwaszczaniu (zwłaszcza w pierwszych latach uprawy) i wyłamywaniu pędów kwiatostanów, które niepotrzebnie osłabiają roślinę.


Z chorób należy uważać na zgniliznę karp oraz ogonków liściowych (przyczyną mogą być uszkodzenia rośliny). Rabarbar rozmnaża się wegetatywnie - przez podział karp.

Wymagania rabarbaru

Temperatura
Warzywo jest wytrzymałe na zimno i mróz. Z powodzeniem można go uprawiać nawet w chłodniejszych rejonach Polski. Nawet pojawiające się wiosną pąki wytrzymują ujemne temperatury (do -10ºC).

Światło
Najlepszy plon można uzyskać sadząc roślinę w miejscu słonecznym, nie jest to jednak warunek konieczny. Warzywo znakomicie radzi sobie również w zacienieniu.

Woda
Woda jest najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości i smaku ogonków liściowych (oraz ogólnym rozwoju rośliny). Rabarbar potrzebuje dużych ilości wody. W przeciwnym wypadku ogonki plon będzie włóknisty i mało soczysty.

Gleba
Optymalne są gleby, żyzne i próchnicze (o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym), ale rabarbar dobrze rośnie również na słabszym podłożu. Pomimo dużych wymagań wodnych nie lubi trwale utrzymujących się zastoin wody – może prowadzić to do szybkiego gnicia karpy.

Popularne odmiany rabarbaru

  • 'Koral' – średnio-wczesna odmiana wytwarzająca czerwonozielony miąższ i czerwoną skórkę;
  • 'Przodownik Europy' – odmiana wczesna wytwarzająca ciemnoczerwony miąższ i skórkę;
  • 'Karpow-Lipskiego' – odmiana wczesna o czerwonej skórce. Dobra do pędzenia;
  • 'Wiśniowy' – odmiana średnio wczesna o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Miąższ przy nieodpowiednich warunkach uprawy może być jednak nieco włóknisty;

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: fot. Hans Braxmeier Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu