Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
19
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rabarbaru w ogrodzie

Rabarbar służy głównie jako dodatek do soków, kompotów lub jest spożywany z cukrem. Jego ogonki liściowe charakteryzują się oryginalnym, kwaskowatym smakiem. Chociaż najlepsze plony rabarbaru można zbierać zaledwie przez kilka tygodni, warzywo i tak warto posadzić w swoim ogrodzie.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Rabarbar (Rheum rhaponticum) to znana roślina w Polsce, szczególnie często uprawiana w tradycyjnych, „babcinych” ogrodach. Jej ogonki liściowe są chętnie spożywane przez dzieci. Najbardziej wartościowe są te liczące 3-5 tygodni. Trzeba jednak pamiętać, aby wykorzystywać rabarbar w sposób umiarkowany (nie spożywać codziennie w okresie plonowania). Roślina w dużych ilościach może być szkodliwa (zmniejsza ilość wapnia w organizmie, tworząc niekorzystne dla nerek szczawiany wapnia). Korzystając rozsądnie z walorów rabarbaru, niwelujemy ryzyko zatrucia.

Uprawa i pielęgnacja rabarbaru

Roślina jest łatwa w uprawie i często sadzi się ją w niezagospodarowanych, mało urodzajnych miejscach. Na jednym stanowisku jest efektywnie uprawiana przez 10-12 lat. Można wysadzać ją wiosną lub jesienią (optymalnie pod koniec września lub na początku października). Pąki powinny być przykryte ok. 5 centymetrową warstwą podłoża.

uprawa rabarbaru fot. Andrew Spock Freeimagesfot. Andrew Spock Freeimages

W czasie uprawy warto stosować nawozy organiczne (np.: kompost, obornik i gnojownicę). Z nawozów azotowych poleca się dokarmianie mocznikiem (który dodatkowo wpływa na zmniejszenie ilości kwasu szczawianowego w liściach).

Z innych zabiegów pielęgnacyjnych trzeba pamiętać o regularnym odchwaszczaniu (zwłaszcza w pierwszych latach uprawy) i wyłamywaniu pędów kwiatostanów, które niepotrzebnie osłabiają roślinę.


Z chorób należy uważać na zgniliznę karp oraz ogonków liściowych (przyczyną mogą być uszkodzenia rośliny). Rabarbar rozmnaża się wegetatywnie - przez podział karp.

Wymagania rabarbaru

Temperatura
Warzywo jest wytrzymałe na zimno i mróz. Z powodzeniem można go uprawiać nawet w chłodniejszych rejonach Polski. Nawet pojawiające się wiosną pąki wytrzymują ujemne temperatury (do -10ºC).

Światło
Najlepszy plon można uzyskać sadząc roślinę w miejscu słonecznym, nie jest to jednak warunek konieczny. Warzywo znakomicie radzi sobie również w zacienieniu.

Woda
Woda jest najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości i smaku ogonków liściowych (oraz ogólnym rozwoju rośliny). Rabarbar potrzebuje dużych ilości wody. W przeciwnym wypadku ogonki plon będzie włóknisty i mało soczysty.

Gleba
Optymalne są gleby, żyzne i próchnicze (o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym), ale rabarbar dobrze rośnie również na słabszym podłożu. Pomimo dużych wymagań wodnych nie lubi trwale utrzymujących się zastoin wody – może prowadzić to do szybkiego gnicia karpy.

Popularne odmiany rabarbaru

  • 'Koral' – średnio-wczesna odmiana wytwarzająca czerwonozielony miąższ i czerwoną skórkę;
  • 'Przodownik Europy' – odmiana wczesna wytwarzająca ciemnoczerwony miąższ i skórkę;
  • 'Karpow-Lipskiego' – odmiana wczesna o czerwonej skórce. Dobra do pędzenia;
  • 'Wiśniowy' – odmiana średnio wczesna o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Miąższ przy nieodpowiednich warunkach uprawy może być jednak nieco włóknisty;

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: fot. Hans Braxmeier Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu