Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to dobrze znana roślina, którą możemy spotkać w warzywnikach, na rabatach kwiatowych czy też w tradycyjnych, "babcinych" ogródkach przydomowych. Jest znana przede wszystkim ze swoich jadalnych ogonków liściowych. Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowe są te liczące 3-5 tygodni.
Rabarbar powinno się spożywać w sposób umiarkowany, ponieważ roślina w dużych ilościach może być szkodliwa! Zmniejsza ilość wapnia w organizmie, tworząc niekorzystne dla nerek szczawiany wapnia. Korzystajmy rozsądnie z rabarbaru, aby bez obaw rozkoszować się jego unikalnym smakiem.
Uprawa i pielęgnacja rabarbaru w ogrodzie
Roślina jest łatwa w uprawie i często sadzi się ją w mało urodzajnych miejscach. Na jednym stanowisku jest efektywnie uprawiana przez 10-12 lat!
SADZENIE
Można wysadzać ją wiosną lub jesienią (optymalnie pod koniec września lub na początku października). Pąki powinny być przykryte ok. 5 centymetrową warstwą podłoża.
NAWOŻENIE
W czasie uprawy warto stosować nawozy organiczne (np. kompost czy gnojówki). Z nawozów azotowych poleca się dokarmianie mocznikiem (który dodatkowo wpływa na zmniejszenie ilości kwasu szczawianowego w liściach rabarbaru).
ODCHWASZCZANIE
Z innych zabiegów pielęgnacyjnych trzeba pamiętać o regularnym odchwaszczaniu (zwłaszcza w pierwszych latach uprawy) i wyłamywaniu pędów kwiatostanów, które niepotrzebnie osłabiają roślinę.
CHOROBY I SZKODNIKI
Rabarbar należy do roślin rzadko chorujących, ale i tutaj może pojawić się np. zgnilizna oraz ogonków liściowych (przyczyną mogą być uszkodzenia rośliny).
ROZMNAŻANIE
Rabarbar rozmnaża się wegetatywnie, przez podział karp.
Wymagania rabarbaru
TEMPERATURA
Warzywo jest wytrzymałe na zimno i mróz. Z powodzeniem można go uprawiać nawet w chłodniejszych rejonach Polski. Nawet pojawiające się wiosną pąki wytrzymują ujemne temperatury (do -10ºC).
ŚWIATŁO
Najlepszy plon można uzyskać, sadząc roślinę w miejscu słonecznym, nie jest to jednak warunek konieczny. Warzywo znakomicie radzi sobie również w zacienieniu.
WODA
Woda jest najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości i smaku ogonków liściowych (oraz ogólnym rozwoju rośliny). Rabarbar potrzebuje dużych ilości wody. W przeciwnym wypadku ogonki plon będzie włóknisty i mało soczysty.
GLEBA
Rabarbar nie ma wysokich wymagać co do podłoża, ale oczywiście najlepiej będzie rosnąć na glebach żyznych i próchniczych (o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym). Należy unikać gleb gliniastych, ponieważ pomimo dużych wymagań wodnych roślina ta bardzo nie lubi trwale utrzymujących się zastoin wody (mogą one prowadzić to do szybkiego gnicia karpy).
Popularne odmiany rabarbaru ogrodowego
- 'Koral' – średnio-wczesna odmiana wytwarzająca czerwonozielony miąższ i czerwoną skórkę;
- 'Przodownik Europy' – odmiana wczesna wytwarzająca ciemnoczerwony miąższ i skórkę;
- 'Karpow-Lipskiego' – odmiana wczesna o czerwonej skórce. Dobra do pędzenia;
- 'Wiśniowy' – odmiana średnio wczesna o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Miąższ przy nieodpowiednich warunkach uprawy może być jednak nieco włóknisty.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Di Reynolds/Pixabay