Zapach i smak kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) jest wyjątkowy i trudno pomylić go z czymś innym. Lawendę stosuje się w ziołolecznictwie i kosmetyce, ale też w kuchni. Ma działanie moczopędne i napotne, poprawia trawienie, jest stosowana w dolegliwościach bólowych, a jej zapach działa uspokajająco. Z jej kwiatów można przygotowywać napary, herbatki oraz olejki, ale i różnorodne desery czy lemoniady. Jednym z łatwiejszych w przygotowaniu przepisów z kwiatami tej aromatycznej rośliny jest cukier lawendowy.
Przepis na lawendowy cukier
Składniki
- 100 g kwiatów lawendy
- 300 g cukru
Przygotowanie
- Gałązki świeżo ściętej lawendy możemy przygotować na 2 sposoby – obieramy z kwiatów (posłużą do słodzenia np. herbaty z kawałkami lawendy) lub tniemy na dłuższe części (łatwiej będzie je potem oddzielić od cukru, który będzie miał tylko zapach lawendy i posłuży do słodzenia ciast lub kremów).
- Do czystego, wyparzonego i suchego słoika wsypujemy naprzemiennie warstwami kwiaty lub kawałki lawendy i cukier. Czynność powtarzamy kilka razy.
- Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
- Po tym czasie przesypujemy cukier przez sito, żeby oddzielić gałązki lub kwiaty, jeśli zdecydowaliśmy się na wersję cukru o zapachu lawendy.
- Cukier przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku.
"Najlepsze przetwory z owoców"