Lawendowy cukier | Zachowaj aromat lata na zimne wieczory

przepis na lawendowy cukier

Aromat lawendy jest nie tylko przyjemny, ale też działa relaksująco i uspokajająco. Warto go zachować na dłużej. Susząc kwiaty, które rozwijają się latem możemy cieszyć się zapachem i wyjątkowym smakiem lawendy aż do kolejnego sezonu. Katarzyna Gubała przekonuje, jak łatwo zrobić lawendowy cukier.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
46
Spis treści
Jakie działanie mają kwiaty lawendy i jak je wykorzystać w kuchni? Jak zrobić cukier lawendowy?

Zapach i smak kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) jest wyjątkowy i trudno pomylić go z czymś innym. Lawendę stosuje się w ziołolecznictwie i kosmetyce, ale też w kuchni. Ma działanie moczopędne i napotne, poprawia trawienie, jest stosowana w dolegliwościach bólowych, a jej zapach działa uspokajająco. Z jej kwiatów można przygotowywać napary, herbatki oraz  olejki, ale i różnorodne desery czy lemoniady. Jednym z łatwiejszych w przygotowaniu przepisów z kwiatami tej aromatycznej rośliny jest cukier lawendowy.

Przepis na lawendowy cukier

Składniki

  • 100 g kwiatów lawendy
  • 300 g cukru

Przygotowanie

  1. Gałązki świeżo ściętej lawendy możemy przygotować na 2 sposoby – obieramy z kwiatów (posłużą do słodzenia np. herbaty z kawałkami lawendy) lub tniemy na dłuższe części (łatwiej będzie je potem oddzielić od cukru, który będzie miał tylko zapach lawendy i posłuży do słodzenia ciast lub kremów).
  2. Do czystego, wyparzonego i suchego słoika wsypujemy naprzemiennie warstwami kwiaty lub kawałki lawendy i cukier. Czynność powtarzamy kilka razy.
  3. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  4. Po tym czasie przesypujemy cukier przez sito, żeby oddzielić gałązki lub kwiaty, jeśli zdecydowaliśmy się na wersję cukru o zapachu lawendy.
  5. Cukier przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku.

Najlepsze przetwory z owoców
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści