Dlaczego warto uprawiać (i jeść) warzywa?
Moda na eko-warzywa, czy eko-uprawy na własne potrzeby króluje dziś właściwie w każdym większym mieście. Bo każdy chciałby wiedzieć, co je i zdrowo się odżywiać. Ponadto, przy obecnym tempie życia uprawa własnych „roślinek i warzywek” w ogródku, na działce, balkonie czy parapecie to dla wielu zapracowanych osób także metoda na odpoczynek i relaks po pracy.
Fot. Gábor Adonyi/Pixabay |
Wpływ warzyw na nasz organizm
Dlaczego powinniśmy stawiać w diecie przede wszystkim na warzywa? Bo wiemy, jak wielki wpływ mają na zdrowie, ograniczanie rozwoju groźnych chorób, kondycję i utrzymanie smukłej sylwetki. Nie trzeba już nikogo przekonywać, że spożywanie warzyw (ale także owoców i ziół) znacząco wpływa na:
- zapobieganie powstawaniu komórek nowotworowych
- obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi
- zwiększanie odporność organizmu
- regulowanie procesów trawiennych
- stabilizację flory jelitowej
- ułatwianie zasypiania i poprawę koncentrację
- odporność na stres
- zachowanie zdrowej flory jamy ustnej oraz wzmacnianie dziąseł
- rozpuszczanie kwasu moczowego
- utrzymanie smukłej sylwetki
Fot. Devanath/Pixabay |
Co warto siać i sadzić
Bez względu na to, czy warzywa mają być uprawiane w domu na parapecie, w donicy, skrzynce czy ogródku, poszukujemy najczęściej gatunków i odmian warzyw oraz ziół łatwych w uprawie, a ponadto dorodnych, wartościowych i smacznych. Nie bez znaczenia jest także obecna moda i przydatność poszczególnych gatunków i odmian w kuchni – np. do sałatek lub innych potraw. Które grupy i gatunki warzyw oraz roślin przyprawowych (w tym ziół) dziś są poszukiwane?
Najbardziej popularne warzywa na działkę ROD
Właściciele ogrodów i działek najczęściej uprawiają gatunki mało kłopotliwe w uprawie, takie jak pomidory (głównie odmiany koktajlowe typu Cherry), cukinia (np. odmiany Atena F1, Astra F1), fasola szparagowa (np. odmiany Syrenka, Korona, Muza, Ibiza), dynia olbrzymia (np. Hokkaido, Justynka F1), burak liściowy (np. Lucullus), groch (np. Kaskada, Jantar), kalarepa (np. Gabi, Gigant), rzodkiewka (np. Carmen, Krasa, Silesia).
Fot. zoosnow, Ирина Кудрявцева, Rudy and Peter Skitterians, Anna Sulencka, Axel Mellin, Susanne Jutzeler, Erdem Ates, Leonie Schoppema, Pezibear/Pixabay |
Warzywa liściowe – lista gatunków
Warzywa liściowe, to grupa, w której znajdziemy znane (choćby ze sklepowych półek) gatunki takie jak: roszponka, rukola (lub rokietta), szpinak zwyczajny, szpinak musztardowy (rodem z Japonii – nazywany komatsuna, bardzo szybko wschodzi – 3-6 tygodni), endywia (uprawiana z siewu lub z rozsady – ślimaki ją omijają!), sałata masłowa (powszechne najbardziej znana z sałat), sałata rzymska (w odmianach tzw. mini – nadaje się do uprawy w skrzynkach, na balkonach, w małych ogródkach), sałata japońska (podobna do rukoli, wykorzystywana do sałatek), rzeżucha ogrodowa (bardzo smaczne i zdrowe kiełki; do uprawy w ogródku oraz w pojemnikach), jarmuż (uprawiany z rozsady).
Warzywa przyprawowe – lista gatunków
Do grupy warzyw przyprawowych zaliczamy łatwe w pielęgnacji i przydatne w kuchni gatunki, takie jak: brukselka, czyli kapusta brukselska (uprawiana z rozsady), pietruszka naciowa (np. odmiany Astra, Festival, Fiesta), szczypiorek (np. Wulkan), szczypiorek czosnkowy (inaczej szczypiorek chiński), koperek (np. Amat), trybula (podobna do pietruszki naciowej, wzbogaca smak i aromat potraw; ma cenne właściwości zdrowotne), cebula dymka, papryka ostra lub półostra (np. Orkan, Turbo, Rokita – do uprawy na działce oraz w pojemnikach!), papryka słodka (najlepiej odmiany dostosowane do naszego klimatu – np. Roberta).
Fot. Pixeleye/Pixabay |
Zioła – lista gatunków
Rośliny zielarskie, czyli zioła, których również najczęściej używamy jako przypraw można sadzić pomiędzy warzywami, na osobnych grządkach w ogródkach ziołowych lub obok roślin ozdobnych. Ciekawym rozwiązaniem jest sadzenie ziół w ogródkach skalnych lub w pojemnikach. Obecnie polecane (ze względu na cenne wartości oraz niekłopotliwą uprawę) są przede wszystkim: czosnek niedźwiedzi (cenne właściwości wspomagające serce i odporność), cząber ogrodowy (przyprawa o ostrym smaku do ciężkostrawnych dań, ma właściwości antybakteryjne, bogaty w olejki eteryczne, poprawia trawienie), kolendra (ceniona w kuchni, ma właściwości prozdrowotne – poprawia trawienie, apetyt i działa uspokajająco) oraz bazylia, majeranek, mięta, melisa, lubczyk, tymianek, rozmaryn, lebiodka (czyli oregano).
Niezależnie od tego, na jakie gatunki się zdecydujemy, zawsze przed ich posadzeniem dowiedzmy się, jakie mają wymagania w stosunku do gleby i stanowiska. Przy uprawie roślin użytkowych pamiętajmy o stosowaniu wyłącznie nawozów naturalnych (organicznych).
Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcia tytułowe: Harald Schmidt, Ulrike Leone, Axel Mellin, Kerstin Riemer, SJPrice/Pixabay