Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
21
Gleba: przepuszczalna
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: 40-60 cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Kalarepa (brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten nie występuje na stanowiskach naturalnych, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce). Jest to odmiana kapusty warzywnej.

Roślina ma pokrój wzniesiony. Najważniejszym organem jest silnie skrócona i zgrubiała łodyga o kulistym lub owalnym kształcie (w zależności od odmiany). Warzywo wytwarza słabo rozwinięty korzeń i gęste liście na długich ogonkach o różnej wielkości.

Uprawa kalarepy

Kalarepa ma podobne wymagania jak kapusta wczesna. Optymalna temperatura wzrostu to 12-18ºC. Szybko niestety ulega jarowizacji w chłodnej temperaturze - co prowadzi do wykształcenia pędów nasiennych.

Warzywo lubi przepuszczalne, zasobne składniki pokarmowe gleby o umiarkowanej wilgotności. Gatunek jest dość wrażliwy na zmiany odczynu gleby - optymalnie podłoże powinno mieć pH=6-6,5.

Warzywa w uprawie wczesnej powinno się osłaniać folią lub agrowłókniną. Warto uprawiać je w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie (nie zaleca się stosowania herbicydów).

Zastosowanie kalarepy

Warzywo jest bogatsze w składniki pokarmowe od kapusty. Zawiera znaczne ilości witaminy C, ponadto witamin A, E, H, K i U i soli mineralnych (Ca, Fe).

Spożywa się go na surowo lub po ugotowaniu. To dobry składnik zup i sosów. Jest to dość nowe (w porównaniu z innymi) warzywo w Polsce, które uprawia się dopiero od XIX wieku.

Polecane odmiany:

- 'Dvorsky'ego' - o jasnozielonym zgrubieniu przeznaczona m.in. do uprawy w tunelach;
- 'Delikates biała' - średnio-wczesna o smacznym miąższu;
- 'Titan' - o dużym zgrubieniu i jasnozielonej skórce;

fot. Anita Martinz, H. Zell (źródło: wiki.cc)


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Obserwuj
Bez kabla, bez spalin, bez ograniczeń. Wystarczy jeden akumulator Bosch: do domu, ogrodu i garażu
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści