Kalarepa (brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten nie występuje na stanowiskach naturalnych, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce). Jest to odmiana kapusty warzywnej.
Roślina ma pokrój wzniesiony. Najważniejszym organem jest silnie skrócona i zgrubiała łodyga o kulistym lub owalnym kształcie (w zależności od odmiany). Warzywo wytwarza słabo rozwinięty korzeń i gęste liście na długich ogonkach o różnej wielkości.
Uprawa kalarepy
Kalarepa ma podobne wymagania jak kapusta wczesna. Optymalna temperatura wzrostu to 12-18ºC. Szybko niestety ulega jarowizacji w chłodnej temperaturze - co prowadzi do wykształcenia pędów nasiennych.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Warzywo lubi przepuszczalne, zasobne składniki pokarmowe gleby o umiarkowanej wilgotności. Gatunek jest dość wrażliwy na zmiany odczynu gleby - optymalnie podłoże powinno mieć pH=6-6,5.
Warzywa w uprawie wczesnej powinno się osłaniać folią lub agrowłókniną. Warto uprawiać je w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie (nie zaleca się stosowania herbicydów).
Zastosowanie kalarepy
Warzywo jest bogatsze w składniki pokarmowe od kapusty. Zawiera znaczne ilości witaminy C, ponadto witamin A, E, H, K i U i soli mineralnych (Ca, Fe).
Spożywa się go na surowo lub po ugotowaniu. To dobry składnik zup i sosów. Jest to dość nowe (w porównaniu z innymi) warzywo w Polsce, które uprawia się dopiero od XIX wieku.
Polecane odmiany:
- 'Dvorsky'ego' - o jasnozielonym zgrubieniu przeznaczona m.in. do uprawy w tunelach;
- 'Delikates biała' - średnio-wczesna o smacznym miąższu;
- 'Titan' - o dużym zgrubieniu i jasnozielonej skórce;
fot. Anita Martinz, H. Zell (źródło: wiki.cc)