Pietruszka naciowa Petroselinum crispum subsp. crispum

Pietruszka naciowa, fot. AllNikArt - Pixabay
Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum subsp. crispum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
87
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: zielonkawe
Kwiatostan: baldach
Owoce: niełupka
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 50cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina dekoracyjna, roślina lecznicza, roślina jadalna

Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum subsp. crispum) to roślina należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina pochodzi z krajów śródziemnomorskich oraz z Azji, ale jest uprawiana w wielu krajach niemal na całym świecie. 

Pietruszka jest uprawiana jako roślina dwuletnia, choć warto wiedzieć, że w sprzyjających warunkach i ciepłych zimach, może być byliną rosnącą kilka lat. Pietruszka naciowa to forma pietruszki zwyczajnej, która nie tworzy zgrubienia korzeniowego (co dzieje się u formy korzeniowej pietruszki), a jedynie liczne korzenie wiązkowe. Charakteryzuje się dużą masą zieloną. Jej liście są gładkie lub kędzierzawe i tworzą gęsty, rozetowy pióropusz.

W drugim roku uprawy roślina zakwita, wytwarzając baldachy złożone z niepozornych, drobnych, zielonożółtych kwiatów.

Uprawa i wymagania

Pietruszka naciowa lubi podłoża żyzne, przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe i jasne dobrze oświetlone stanowiska.

Nasiona zwykle wysiewa się wiosną – pod koniec marca lub w kwietniu. W czasie wschodów (ok. 2-3 tygodnie po siewie) gleba powinna być stale wilgotna a stanowisko osłonięte.

Grządki warto zakładać w miejscach wzbogaconych jesienią przefermentowanym obornikiem. Z zabiegów pielęgnacyjnych istotne jest odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Na zimę stanowisko należy okryć, np. włókniną.

Zastosowanie

Pietruszka naciowa to roślina jadalna, używana głównie jako przyprawa oraz lecznicza. Nać pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C, PP, A, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. Jako przyprawy używa się rozdrobnionych, suszonych lub świeżych liści. Najczęściej nacią przyprawia się zupy, sosy, dania z mięs i jaj, kanapki.

Pietruszka naciowa pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych oraz działa moczopędnie.

Odmiany pietruszki naciowej o barwnych liściach stosowane są również jako rośliny dekoracyjne (na tej samej zasadzie co kapusty ozdobne).

Polecane odmiany pietruszki naciowej


Zdjęcia: AllNikArt, Couleur/Pixabay

Obserwuj
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pietruszka zwyczajna Petroselinum crispum

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści