Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) należy do roślin jednorocznych z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). To jedyny gatunek kapusty uprawianej w celach dekoracyjnych. Pochodzi z Azji i południowej Europy.
Roślina dorasta do ok. 30-40 cm wysokości. Wytwarza bardzo oryginalne, zielonkawo-fioletowo-różowe liście (zaczynają się wybarwiać we wrześniu), a jej dodatkową ozdobą są niezwykle atrakcyjne pędy kwiatostanowe, złożone z drobnych, żółtych kwiatów. Zakwita w okresie jesienno-zimowym.
Wymagania i uprawa
Roślina jest bardzo łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie i wybarwia się na stanowisku słonecznym. Powinniśmy jej zapewnić średnio żyzną i umiarkowanie wilgotną glebę.
Nasiona wysiewa się na rozsadnik od marca do czerwca. Podrośnięte siewki przesadza się na docelowe miejsce w 30-50 cm odstępach. Po dwóch tygodniach możemy zacząć nawozić rośliny – nawozami mineralnymi i organicznymi (szczególnie dobrze reaguję na gnojówki roślinne).
Zastosowanie
Kapusta ozdobna dobrze prezentuje się zarówno na jesiennej rabacie w ogrodzie, jak i w donicach z jesiennymi kompozycjami obok chryzantem. Stanowi wyjątkową roślinną ozdobę między wrześniem, a grudniem.
Coraz częściej spotyka się ją w nasadzeniach miejskich, w pojemnikach ustawianych przy dogach i placach.
Niektóre odmiany kapusty ozdobnej, które dorastają do 60 cm, są coraz częściej wykorzystywane w bukietach. Są wyjątkowo ciekawe i długo utrzymują się w wazonie.
Zdjęcia: Hans Braxmeier, suju-foto, ilegalni, Jolanta Dyr/Pixabay