Przepis na tartę z gruszką i pietruszką
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 3 duże korzenie pietruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 20 dag sera koziego w roladzie
- 200 ml śmietany 30%
- 2 duże gruszki
Pesto
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie orzechów pinii
- 100 ml oliwy z oliwek
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Przygotowanie
- Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego, zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy.
- Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
- Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
- Kremowego smaku dodaje ser kozi – niezastąpiony w kuchni. Pyszności!
Smacznego!
Źródło: Delecta