Logo
Logo
13
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Tarta z gruszką i pietruszką – rymowany duet idealny na obiad!

Pietruszka i gruszka nie tylko się rymują, ale tworzą też zgrany duet na talerzu. Zwłaszcza w kruchej tarcie, której zwieńczeniem jest pietruszkowe pesto.

Przepis na tartę z gruszką i pietruszką

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag sera koziego w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki

Pesto

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie orzechów pinii
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego, zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  3. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  4. Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia.
  5. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy.
  6. Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
  7. Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
  8. Kremowego smaku dodaje ser kozi – niezastąpiony w kuchni. Pyszności!

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu