- Co zdrowego ma w sobie pietruszka?
- Jak krok po kroku zrobić pesto z pietrzuszki?
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.
Co zawiera pietruszka?
- prowitaminę A;
- witaminę C;
- żelazo;
- kwas foliowy;
- magnez;
- wapń;
- potas.
Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.
Przepis na pesto z pietruszki
Krok po kroku
- Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
- Włożyć do blendera:
- listki pietruszki,
- oliwę z oliwek,
- dodać 4 ząbki czosnku,
- trochę jogurtu naturalnego
- i garść łuskanych ziaren słonecznika.
- Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
- Zmiksować na gładką masę.
Gotowe!
Fot. Barbara Walicka Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa. |
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe: chudo2307/Depositphotos, Barbara Walicka