Logo
Logo

Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!

Nać pietruszki to samo zdrowie. Ale nie każdemu smakuje w postaci świeżych liści tradycyjnie dodawanych do zup, potraw i dekoracji dań. Ciekawym sposobem wykorzystania pietruszki w kuchni jest przyrządzenie aromatycznego pesto z pietruszki. Zobacz przepis na domowe pesto z pietruszki.

Z artykułu dowiesz się:
  • Co zdrowego ma w sobie pietruszka?
  • Jak krok po kroku zrobić pesto z pietrzuszki?

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.

Co zawiera pietruszka?

  • prowitaminę A;
  • witaminę C;
  • żelazo;
  • kwas foliowy;
  • magnez;
  • wapń;
  • potas.

Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.

Przepis na pesto z pietruszki
Krok po kroku

  • Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
  • Włożyć do blendera:
    • listki pietruszki,
    • oliwę z oliwek,
    • dodać 4 ząbki czosnku,
    • trochę jogurtu naturalnego
    • i garść łuskanych ziaren słonecznika.
  • Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
  • Zmiksować na gładką masę.

Gotowe!

Pesto z pietruszki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe: chudo2307/Depositphotos, Barbara Walicka

Autor
Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!
Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Twoja strona ogrodu