Domowe pesto z natki pietruszki – szybki przepis!

Pesto z pietruszki

Nać pietruszki to samo zdrowie. Ale nie każdemu smakuje w postaci świeżych liści tradycyjnie dodawanych do zup, potraw i dekoracji dań. Ciekawym sposobem wykorzystania pietruszki w kuchni jest przyrządzenie aromatycznego pesto z pietruszki. Zobacz przepis na domowe pesto z pietruszki.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
37
Z artykułu dowiesz się:
  • Co zdrowego ma w sobie pietruszka?
  • Jak krok po kroku zrobić pesto z pietrzuszki?

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to jeden w podstawowych gatunków uprawianych na grządkach w przydomowych warzywnikach. Rośnie dobrze na umiarkowanie wilgotnej, żyznej glebie. Można ją uprawiać w pełnym słońcu lub w półcieniu.

Co zawiera pietruszka?

  • prowitaminę A;
  • witaminę C;
  • żelazo;
  • kwas foliowy;
  • magnez;
  • wapń;
  • potas.

Jeśli na grządce mamy nadmiar liści pietruszki i nie wiemy, co z nimi zrobić możemy je zamrozić lub suszyć. Ale równie dobrze nadają się do przygotowania pesto, tak jak z liści bazylii, z rukoli i roszponki. Wystarczy je tylko urozmaicić kilkoma dodatkami.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na pesto z pietruszki
Krok po kroku

  • Oberwać listki ze sporego pęczka pietruszki, dobrze je umyć i osuszyć.
  • Włożyć do blendera:
    • listki pietruszki,
    • oliwę z oliwek,
    • dodać 4 ząbki czosnku,
    • trochę jogurtu naturalnego
    • i garść łuskanych ziaren słonecznika.
  • Przyprawić solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i białym.
  • Zmiksować na gładką masę.

Gotowe!

Pesto z pietruszki fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Takie pesto nadaje się nie tylko do przyprawiania makaronu, można go również użyć do smarowania pieczywa.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe: chudo2307/Depositphotos, Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pietruszka naciowa Petroselinum crispum subsp. crispum

Pietruszka korzeniowa Petroselinum crispum var. tuberosum

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści