Uprawa bazylii w ogrodzie

bazylia w ogrodzie fot. GruenAp - Pixabay.com

Bazylia to zioło znane i kochane od czasów starożytnych. Jego liście dodajemy do zup, mięsa, nabiału, a nawet do drinków i lodów. Jest tak wszechstronne, że każdy z nas stara się mieć choć jeden egzemplarz niedaleko kuchni.

Gdzie posadzić sadzonki bazylii i jak je uprawiać żeby dobrze się rozrastały w naszym ogrodzie?

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
51
Spis treści
Czy bazylię można sadzić w ogrodzie? Jakie ma wymagania? Jakie wybrać odmiany? Jak ją pielęgnować? Zasady zbioru bazylii

Jak uprawiać bazylię w ogrodzie?

Bazylia pochodzi z Afryki i Azji gdzie jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie przemarza zimą dlatego uprawia się ją jak roślinę jednoroczną.

Wymagania

Bazylia najbardziej lubi ciepłe, osłonięte i dość słoneczne stanowisko. Po posadzeniu nie lubi przesadzania, dlatego miejsce w ogrodzie powinno być dla niej starannie dobrane wcześniej. Bardzo dobrze rośnie w doniczkach, dlatego latem można śmiało trzymać ją na tarasie czy balkonie i niekoniecznie wysadzać do gruntu.

Odmiany

Najpopularniejsza jest "klasyczna" zielona bazylia, ale w sprzedaży można spotkać różnokolorowe odmiany – np: purpurowa 'Magic Mountain', fioletowa 'Magic Blue', biało-obrzeżona 'Variegata.
Poznaj więcej kolorowych odmian bazylii

Pielęgnacja

To aromatyczne zioło nie lubi zbyt obfitego podlewania, przez które mogą gnić korzenie. W upalne dni wskazane jest spryskiwanie liści wodą. Podczas uprawy należy usuwać pojawiające się kwiatostany i tym samym nie dopuszczać do zawiązywania się nasion. Dzięki temu roślina nie będzie "tracić sił" na kwitnienie i owocowanie, a skoncentruje się za to na rozwoju nowych liści.

Zbiór

Najbardziej aromatyczne i pożądane są młode liście. Spożywa się je głównie świeże, ale można je też mrozić i suszyć. Znawcy tego zioła mówią, że aromat i smak najlepiej uwalnia się po utarciu liści z olejem. W krajach śródziemnomorskich często maceruje się liście bazylii w oliwie lub occie.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: GruenAp/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Redakcja poleca
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Kapusta czerwona 'Kalibos'
Kapusta czerwona 'Kalibos'
Marchew 'Deep Purple' F1
Marchew 'Deep Purple' F1
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści