Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) nazywany czasem naturalnym maggi, należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jest bardzo znanym ziołem i rośliną przyprawową.
To roślina dwuletnia dorastająca do 2 m wysokości. W pierwszym roku wytwarza rozetę podwójnie pierzastych liści, w drugim pędy kwiatostanowe. Łodyga jest prosta, rozgałęziająca się, gładka i pusta w środku. Liście są złożone – pojedynczo lub podwójnie pierzaste, długoogonkowe. Pojedyncze listki mają kształt jajowaty lub romboidalny i są ostro powcinane od wierzchołka.
Lubczyk ogrodowy kwitnie od czerwca do sierpnia. Wytwarza małe, niepozorne, żółte kwiaty zebrane w baldachy.
Owocem lubczyku jest lekko jajowata, podwójna rozłupnia. Organem podziemnym jest grube kłącze z którego wyrastają mięsiste, nieliczne korzenie.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Cała roślina silnie pachnie i posiada ostry, gorzkawy smak.
Wymagania i uprawa
Roślina preferuje nasłonecznione, ciepłe stanowiska i lekkie, żyzne, próchnicze, przepuszczalne gleby bogate w wapń. W ostre zimy może wymarzać, dlatego warto ją osłaniać przykrywając liśćmi lub agrowłókniną zimową.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu i regularnym nawożeniu, ponieważ lubczyk ma dość duże wymagania wodne i pokarmowe.
Dla potrzeb domowych lubczyk rozmnażany jest zwykle z siewu wprost do gruntu zaraz po zbiorze (sierpień-wrzesień). Nasiona kiełkują w ok. miesiąc po wysianiu.
Zbiór liści na suszenie najlepiej przeprowadzić przed kwitnieniem, a korzeni późną jesienią (rośliny 2-3 letnie!).
Zastosowanie
Surowcem lekarskim są korzenie i kłącza lubczyku, zbierane jesienią, czyszczone i suszone w warunkach naturalnych po uprzednim rozdrobnieniu. Mają właściwości moczopędne, wiatropędne, rozkurczowe, odtruwające, żółciopędne i ogólnie poprawiające trawienie. Olejek eteryczny pozyskiwany z korzeni wykorzystuje się też w kosmetyce (np. do rozluźniających kąpieli).
Lubczyk to też popularna przyprawa. Jego liście – świeże i suszone – dodaje się do zup, gulaszów i sosów, dań rybnych, sałatek itp.. Owoce są często dodawane do wypieków, likierów i w produkcji popularnej przyprawy maggi. Łodygi lubczyka można natomiast przygotowywać jak szparagi!
● Polecamy: Projekt ogrodu w 5 minut i to za darmo. Wypróbuj naszą aplikację do projektowania ogrodów online
Ciekawostki
Lubczyk ogrodowy jest nazywany zielem miłości, gdyż przez długi czas wierzono, że to roślina magiczna, którą można "oczarować" wybrankę/-a. Do niedawna twierdzono, że liście i korzeń lubczyku to afrodyzjaki, ale badania nie wykazały występowania w roślinie związków pobudzających.
Przesłanki o stosowaniu lubczyku w Polsce sięgają już XVI wieku i używano go właściwie jedynie jako środek leczniczy. Powszechnie stosowaną przyprawą stał się stosunkowo późno.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcia: donogl/Depositphotos, nahhan/Depositphotos