Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) to roślina dwuletnia należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jest bardzo znanym i uwielbianym ziołem i rośliną przyprawową.
Lubczyk ogrodowy dorasta do 2 m wysokości. W pierwszym roku wytwarza rozetę podwójnie pierzastych liści, w drugim pędy kwiatostanowe.
Zioło kwitnie od czerwca do sierpnia, kwiaty są niepozorne żółto-zielone, zebrane w baldachy. Owocem lubczyku jest lekko jajowata rozłupnia.
Wymagania i uprawa
Roślina preferuje nasłonecznione, ciepłe stanowiska i lekkie, zasobne, przepuszczalne podłoża.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu i regularnym nawożeniu, ponieważ lubczyk ma dość duże wymagania wodne i pokarmowe.
Dla potrzeb domowych lubczyk rozmnażany jest zwykle z siewu wprost do gruntu (sierpień-wrzesień).
Zbiór liści na suszenie najlepiej przeprowadzić przed kwitnieniem.
Zastosowanie
Surowcem lekarskim są korzenie i kłącza lubczyku, zbierane jesienią, czyszczone i suszone w warunkach naturalnych po uprzednim rozdrobnieniu.
Lubczyk to przede wszystkim popularna przyprawa do zup, gulaszów i sosów, wspomagająca trawienie i polecana przy dolegliwościach żołądkowych. W kuchni używa się głównie liści lubczyku, zbieranych w miarę potrzeb.
Ciekawostki
Potocznie jest nazywany zielem miłości, gdyż przez długi czas wierzono, że to roślina magiczna, którą można "oczarować" wybranka. Do niedawna twierdzono, że liście i korzeń lubczyku to afrodyzjaki, ale badania nie wykazały występowania w roślinie związków "pobudzających".
Komentarze